Вашият любимец - нашата страст
логото на Purina One
Котка гледа през прозореца

Всичко, което трябва да знаете за домашните котки

7 мин. четене
логото на Purina One
Спонсорирано от PURINA ONE Храна за котки

Отглеждането на котка в домашни условия става все по-популярно, тъй като се смята, че това е много по-безопасно, защото я предпазва от рисковете на външния свят. Ако обмисляте да отглеждате такъв любимец на закрито, прочетете това ръководство, за да научите всичко, което трябва да знаете.

Ако наскоро сте се сдобили с ново коте или котка, може би се чудите какво е най-доброто за новия член на семейството ви. Продължете да четете, за да научите повече.
 

Как да разбера дали котката ми иска да бъде на закрито или на открито?

Важно е да вземете под внимание мнението на котката си, а тя обикновено е доста добра в това да ви каже дали иска да бъде на открито или на закрито. По-възрастните, както и тези с увреждания или медицински проблеми, често предпочитат много повече сигурността на закрито и свързаните с това удобства. Също така, има такива, които наистина се страхуват навън, което може да се дължи на агресивни териториални котки в съседство или на силни звуци.

От друга страна, котките, обичащи на открито, вероятно постоянно ще ви молят да ги пуснете навън – обикновено чрез почти постоянно мяукане – и може да се опитат да бягат всеки път, когато видят, че вратата се открехва.

След като веднъж сте взели решение да пускате своята отвън или да я отглеждате като домашна, е важно да се придържате към него. Котките, на които преди това е било позволено да се разхождат, обикновено не се адаптират добре към живота на закрито и може да развият някои поведенчески проблеми.
 

4 предимства на отглеждането на котка на закрито

Ако сте се насочили към домашно отглеждане, този вариант предоставя безброй предимства. Ето няколко от тях:

1.    Държите я далеч от външни опасности

Това е най-голямата причина, поради която собствениците избират да отглеждат котката си на закрито. Необятната външна среда крие множество рискове за тези животни, включително да бъдат блъснати от автомобили и да ядат потенциално вредни и опасни за тях неща, които намират отвън, като градински торове или отровни растения.


2.    Защитавате местната дива природа

Ако някога сте живели с котка, която излиза навън, сигурно не ви е чуждо, че сте получили пред вратата си мъртва птица или мишка като тродей. Домашният любимец, който живее на закрито, няма да може да ловува тези същества, но ще трябва да осигурите алтернативни начини за упражняване на ловните му инстинкти и да го забавлявате.


3.    Предотвратявате войни за територия

С увеличаването на гъстотата на жилищата и многото хора, живеещи в непосредствена близост, котките са принудени да споделят територията си с други от техния вид. Поради факта че те са териториални същества – това не предвещава нищо добро и може да има случаи на борба между тях. Отглеждането на котките на закрито може да предотврати тези битки и да помогне на вашата да се чувства по-сигурна, като ѝ осигури собствена уединена територия.


4.    Намаляване на нараняванията и излагането на риск

Друго ключово предимство е, че поради намаления риск от битки с други котки, това води и до по-малък риск от нараняване или контакт с някои заболявания и болести, които се предават между тях, като например FIV (котешки имунодефицитен вирус). Но дори и да имате домашна, трябва да се погрижите за актуалността на ваксинациите ѝ.
 

 

Потенциални рискове от отглеждането на котка в домашни условия

Въпреки че отглеждането на закрито има много плюсове, то е обвързано и с някои рискове, които трябва да вземете предвид, преди да направите своя избор:

  • може да развие поведенчески проблеми и да изпадне в стрес, тъй като за някои от тях животът в дома е твърде скучен и не им се дава възможност да избягат от стреса в него;
  • домашните котки имат по-малко възможности за движение и рядко се упражняват сами, което може да доведе до наднормено тегло;
  • въпреки че вашият любимец ви ще бъде предпазен от токсичните вещества навън, в дома ви има много неща, които също са опасни за него, например – домакинските почистващи препарати и лекарствата;
  • има много домашни растения, които са токсични за тези животни, включително често срещани, като лилиуми, алое вера и нарциси. Уверете се, че сте проучили въпроса и сте премахнали всички растения или цветя, които биха могли да навредят на вашия приятел;
  • тъй като ще станете източник на развлечения и упражнения за вашия домашен любимец, той може да стане прекалено зависим от вас и да не обича да остава сам твърде дълго време;
  • ако в дома ви има повече от една котка, като и двете живеят и се държат на затворено, това може да доведе до напрежение и борба.
     

Как домашната котка ще бъде щастлива?

Ако сте взели решение да имате котка вътре у дома, ще трябва да подготвите някои неща, за да е в безопасност и щастлива.

Осигурете ѝ тоалетна чиния

Трябва да разполагате с подходяща по размер тоалетна чиния за вашата домашна котка. Поставете я на тихо място, където се чувства в безопасност и винаги гледайте тя да е чиста, защото котките обикновено избягват да използват вече замърсени. Може също така да се наложи да опитате няколко вида котешка тоалетна, за да сте сигурни, че използвате такава, която харесва на вашето коте. 

Ако в домакинството живеят няколко котки, то за всяка следва да има по една тоалетна чиния, както и една допълнителна, за да предотвратите пазенето на ресурси. Те трябва да са разположени на различни места.

Дайте ѝ пространство за изследване

Обикновено средностатистическият дом не е толкова голям, колкото големият открит свят, затова – трябва да ѝ осигурите достатъчно пространство за разходки и изследване. Уверете се, че имат достъп до няколко стаи и предоставете места за почивка на високо, за да разширите тяхната територия.

Необходимо е да разполага с изобилие от места за почивка

Тъй като всяка котка прекарва около 70% от живота си в сън, ще трябва да осигурите на вашата много места за почивка. Тези животни обикновено предпочитат легла със страници, за да се чувстват защитени, когато са най-уязвими, затова купете легло тип „иглу“ и ако може го поставете на високо от земята.

Набавете ѝ средства за драскане

Качествените драскалки са от съществено значение за всички котки, а още повече за домашните. Те използват драскането, за да маркират територията си, да разтягат мускулите си и да точат ноктите си – всичко това е естествено поведение и ако не им осигурите места за драскане, те може да посегнат към вашите мебели!

Тренирайте ума и тялото ѝ

Поради условията котката ви няма да може да проявява естествените си ловни инстинкти или да прекарва времето си навън в игри, вие ще трябва да бъдете източник на упражнения за нея. Отделяйте време всеки ден за насърчаване към активна игра с вашия любимец, като включвате ловните му инстинкти – играчките с пера са най-подходящи за тази цел. Играта е изключително важна за котките и котенцата, тъй като помага за психическата стимулация и освобождаването на ендорфини.

Дайте ѝ изглед навън

Когато отглеждате котка на закрито, тя ще бъде много по-щастлива, ако може да наблюдава какво се случва навън. Вземете ѝ специално дърво за котки, за да може да се качва на по-високи первази, а ако вашият е по-тесен, може да закупите поставка, така че лесно да може да гледа навън. Винаги проверявайте дали прозорците са затворени или се снабдете с предпазна мрежа, за да предотвратите случайно падане навън – това е особено важно за прозорците на втория етаж или ако живеете в апартамент.