Въвеждане на нова котка: практически съвети

Въвеждане на нова котка: практически съвети

Въвеждане на нова котка: практически съвети

Въвеждане на нова котка: практически съвети

Въвеждане на нова котка: практически съвети

Въвеждане на нова котка: практически съвети

Въвеждане на нова котка: практически съвети

И така, решил си да вземеш коте в дома си и това е един вълнуващ момент! Има обаче няколко важни неща, които трябва да се обмислят преди това. Това ръководство ще ти помогне да се насочиш в правилната посока, за да решиш кое е най-доброто за теб и твоя нов котешки приятел.

От развъдник за котки или от приют за животни?

От развъдник за котки или от приют за животни?


Когато избираш откъде да вземеш коте, един развъдчик може да ти разкаже доста за нея и историята ѝ, което трудно може да стане, ако я вземеш от приют. Като цяло, може да си сигурен, че тя идва от добра среда и е добре социализирана още от малка. Развъдчикът ще може да ти даде и информация за конкретната порода, както и историята на генетични или наследствени здравословни проблеми.

От друга страна, вземането от приют означава, че ще осигуриш завинаги дом за една котка, която вероятно е преживяла много и ще реагира добре на малко любов и внимание. Независимо дали ще научиш историята ѝ, няма гаранция, че ще се приспособи добре към новата си среда – всички добри приюти за животни обаче ще направят оценка на поведението на котките си и ще се опитат да съчетаят нуждите на котката с потенциалната ѝ нова среда.

Освен това, повечето котенца и котки, които се вземат у дома от приют за животни, ще бъдат прегледани внимателно от ветеринар и може вече да са кастрирани, както ваксинирани и обезпаразитени.

Обикновена котка или специална порода?


Темпераментът и индивидуалността са изключително важни фактори, когато решаваш с какъв тип котка искаш да живееш. Много котки от специални породи имат наследствени аспекти на темперамента си. Това може да ти даде добри и полезни насоки, когато правиш избора си, но за съжаление не е гаранция! Старият спор за природата срещу възпитанието никога не е бил по-уместен както когато става въпрос за котки. Периодът на социализация на младите котенца, както и обучението, което получават през първата година от живота си, е ключов за въздействието върху темперамента им като възрастни. Породата може би не влияе много върху темперамента на домашните късокосмести или дългокосмести котки, но личността им е също толкова индивидуална, колкото на всяка друга котка и се поддава и на същите влияния на обучението и средата.

Обикновена котка или специална порода?

Коте или котка?


Котенцата са прекрасни топки от козина и пакости , но и изискват много време и търпение! Ако решиш, че определено искаш да приемеш коте в дома си, бъди готов да посвещаваш достатъчно време всеки ден, за да му помогаш да израсне като здрава, щастлива котка. Повечето котенца от развъдчици и приюти за животни поне ще са започнали да се учат да използват тоалетната. Ако живееш в къща и искаш котето да започне да ходи до тоалетна навън, трябва да го научиш на това, докато още расте.

Освен това, котенцата трябва да се научат, че използването на зъбите и ноктите по време на игра с хората не е най-подходящият начин за общуване. Това обучение отнема време и търпение. Добрата новина е, че котките като цяло се учат доста бързо и котенца, прибрани от най-ранна възраст, могат да се привържат повече с човешките си приятели, особено когато са единствени в дома.

Възрастните и по-зрелите котки от друга страна вече ще са с добре изграден характер и темперамент – което може да помогне, когато решаваш дали отговарят на типа, който търсиш. Възрастните котки би трябвало вече да са научени да ползват тоалетна и да са социализирани за общуване с хората. Най-общо казано, възрастните котки доста лесно привикват към новия си дом, особено ако средата е сходна на тази, с която са свикнали.


Начин на живот


Това вероятно е най-важният фактор за избора на точната котка, с която ще живееш. Независимо дали работиш дълги часове извън дома или имаш пълно с малки деца жилище, жизненоважно е начинът ти на живот да подхожда на котката, която взимаш. Точно като хората, някои котки ще свикнат с малките деца и ще се радват на компанията им, докато други ще предпочетат спокоен живот.

Общо взето, котките са самотни животни и се чувстват по-добре, когато живеят в дом без други котки. Това е особено вярно, когато решиш да донесеш нова котка в дома си, където вече има един котешки обитател. Може да причиниш ненужен стрес както на котките, които трябва да се приспособят към тази ситуация, така и на хората, които трябва да им помогнат за това.

Друго, за което трябва да помислиш, е дали искаш котката ти да живее само в апартамент или ще е свободна да се разхожда навън. Котките, които живеят затворени, през целия си живот ще изискват повече време и внимание, тъй като разчитат на стопаните си за игри, упражнения и да им се помогне да изпълняват други свои естествени нужди, които може да бъдат осуетени от невъзможността им да излизат навън (напр. лов и хищническо поведение).

При всички случаи решението да доведеш един космат котешки член на семейството е огромна стъпка и вълнуващ момент. Сега обаче е моментът да обмислиш всичките различни елементи на дома си и стила си на живот, за да си сигурен, че си избрал котката, която е точно за теб.

Сподели с хора, които познаваш

ShareEmailtwitterFB