Подготовка на дома за котето

Подготовка на дома за котето

Подготовка на дома за котето

Подготовка на дома за котето

Подготовка на дома за котето

Подготовка на дома за котето

Подготовка на дома за котето

Довеждането на котето у дома е вълнуващ момент, който обаче може и да е стресиращ за теб и котето, ако не сте напълно готови. Тази статия ще ти даде някои експертни съвети, за да ти помогне да направиш така, че котето ти да се установи щастливо и безопасно.

Създаване на безопасна среда

Създаване на безопасна среда


Котенцата са по природа любопитни, но могат да бъдат и малко несигурни, когато пристигнат в новия си дом. Най-лесният начин да им помогнеш да се чувстват в безопасност е да осигуриш една или две стаи в жилището ти, където смяташ, че ще прекарват повечето си време (например кухнята или дневната).

Естествено е котето да иска да си има място, където да се скрие или избяга, затова осигурете кошница с капак или просто кашон, застлан с удобно одеяло. Постави го някъде, където котето няма да бъде притеснявано, а може да сложиш и малко котешки гранули за награда, ако легне вътре.

Огради всички места, където може да пропълзи и да се уплаши или заклещи (например под кухненски уреди или шкафове или зад дивана).

Увери се, че си оставил всички прозорци и врати затворени, за да предотвратиш всякакви опити за бягство! По този начин ще избегнеш и затискането на котето от затваряща се врата или падането му от прозореца, при което може сериозно да се нарани.

Изключително важно е да се помисли за всички неща, които котето ще се изкушава да изследва, но които могат да го наранят (например ножици, тетива или други малки остри предмети). Дръж всякакви такива предмети на безопасно място в шкафове или на недостъпно място.

И накрая, помисли и за домашните растения и други потенциално токсични материали в дома си. Едно любопитно коте лесно може да се отрови, като сдъвче отровно растение или изближе изтекла опасна течност за почистване.

Необходимо оборудване


Когато дойде в дома ти, котето вече би трябвало да знае как да използва тоалетната, но ако не знае, е сравнително лесно да го научиш на това. Опитай се да осигуриш същия тип тоалетна, с каквато то вече е свикнало, и я поставете на спокойно и уединено място.

Важно е да има отделни купи за храна и вода, които не трябва да са в близост до тоалетната му. За котето ти не е нито хигиенично, нито привлекателно да се храни до тоалетната си!

Много добра идея е котето ти да свикне да бъде ресано и почиствано от най-млада възраст. Осигури си подходящи за козината на котето меки четки и го научи да свиква с ежедневното сресване, миене на зъбите (с котешка паста за зъби) и почистване, при което то ще се чувства удобно, когато проверяваш ушите, очите, устата, ноктите, опашката му и т.н. Това ще ти помогне за по-нататък, когато трябва да посетиш ветеринаря или когато трябва да му дадеш лекарство или да подрежеш ноктите му.

Стойка, на която да си остри ноктите, е друга добра основна инвестиция за твоето коте. На него ще му хареса да се катери и да остри ноктите си по нея. Някои от тях имат дори места за катерене и спане високо над земята, където котето ще се чувства още по-безопасно и сигурно.

Необходимо оборудване

Избери подходящите играчки


Играчките с рибарска пръчка са най-добрите за котета и котки. С тях ще предпазиш пръстите на ръцете и краката си от одраскване и ухапване и ще си осигуриш часове на безкрайно забавление и упражнения, защото котето безопасно се учи как да развива ловните си умения.

Топките също са подходяща играчка, за да научиш котето ти да си играе. На някои котета ще им е приятно да се учат да гонят топки от смачкана хартия!

Празните кутии също осигуряват безкрайно забавление и могат да се използват за игри на криеница между вас и вашето коте. Само се увери, че то няма да се заклещи в нещо.

Не учи котето си да си играе с въжета или панделки, защото може да ги погълне, а това да създаде сериозни проблеми с червата, изискващи спешна хирургическа операция.

По същия начин, всички играчки трябва да бъдат по-големи от устата на котето и достатъчно здрави, за да не се разпаднат така, че да бъдат случайно погълнати или да създадат опасност от задавяне.

И накрая, забавлявайте се! Опознаването на твоето коте и емоционалното обвързване с него е вероятно най-добрата част от това да имаш котешки приятел.

Сподели с хора, които познаваш

EmailtwitterFB