Хранене на кучето ви по време на бременност

Да имате кутре е и вълнуващо и изтощително за вас и домашния ви любимец. Макар и да е чудесно да имате нови кученца в дома си, за майката е трудно да роди, отгледа и да се грижи за палавото котило.
Куче от порода лабрадор яде от купичка
Куче от порода лабрадор яде от купичка
Куче от порода лабрадор яде от купичка

Да имате кутре е и вълнуващо и изтощително за вас и домашния ви любимец. Макар и да е чудесно да имате нови кученца в дома си, за майката е трудно да роди, отгледа и да се грижи за палавото котило.

Съответно повече от всякога е важно да осигурите на кучето всичко от което се нуждае в храната си. Правилното хранене ще гарантира доброто здравословно настроение и жизнерадостта на майката и нейните кученца.

Макар храните за възрастни кучета да са подходящи за всекидневна употреба, кучето ви ще се нуждае от допълнителна енергия по време на бременността, особено ако очаквате да се родят много кученца.

Бъдещата майка може да си осигури допълнителните калории и протеини от една висококачествена храна за кутрета. Хранейки кучето си с храна за кутрета ще ви помогне да поддържате в добро състояние кучето си по време и след бременността.

Показатели на кучето ви за физическо състояние (и всякакви други медицински изисквания) могат да окажат влияние на изискванията му към храната по време на бременността. Можете да откриете повече информация за физическото състояние на кучето ви посредством нашия инструмент за определяне на физическо състояние физическо състояние.

Куче от порода лабрадор се храни от купичка

Защо трябва да храня бременното си куче с храна за кутрета?

Храната за кутрета е по-богата на ключови хранителни вещества и предоставя повече калории от храните за възрастни кучета. Освен това е и лесно смилаема. Всичко това са важни неща, които да обмислите във връзка с храненето на бременни кучета.

Хранейки кучето си с храна за кутрета след изминаване на три или четири седмици от началото на бременността ще помогне на кучето ви да е силно и в добро здравословно състояние. Хранителните вещества се предават и на кученцата посредством млякото на майката.

Преминаването към новата храна трябва да става постепенно, за да може стомахът на бременното куче да се настрои към нея. В продължение на около седмица смесвайте от новата храна в обичайното ядене, като постепенно увеличавате съотношението докато кучето не премине изцяло към новата храна.

При избора на марка храна за кутрета винаги се съобразявайте с размерите и предпочитанията на кучето си.

Сухата храна съдържа повече калории в една порция от мократа котешка храна. Съответно, ако кучето ви е на диета, включваща само мокра храна, хранете го с по-големи или повече на брой порции, за да му осигурите допълнителната енергия от която се нуждае - особено при едрите породи. Можете да пробвате да смесвате мократа храна с малки количества суха храна, за да й осигурите най-доброто и от двата вида.

Уверете се, че кучето има, както винаги, достъп до достатъчно количество от прясна и чиста вода за пиене, за да не се обезводнява - особено, ако по време на бременността се храни със суха храна.

Какво количество храна трябва да давам на бременно куче?

През първите няколко седмици на бременността на кучетата те трябва да се хранят с обичайното количество храна. По време на ранните етапи на бременността кучето ви може да отказва храна или да страда от леко газене и повръщане, подобно на симптомите при хората. Знаем, че изглежда стряскащо, но не се притеснявайте - това е напълно нормално. Свържете се с ветеринарен лекар, ако сте притеснен от загубата на апетит или това състояние продължи.

Лека-полека започнете да увеличавате количеството на приеманата храна, започвайки от петата седмица на бременността. Всяка седмица леко увеличавайте размера на порцията, за да може дажбата на кучето да се увеличи с около една трета около деветата седмица. Към този момента бъдещата майка би трябвало да е увеличила теглото си с около 25% или повече, ако очаква повече кученца.

Давайте точно измерени порции, за да предотвратите преяждане и затлъстяване, тъй като това може да доведе до проблеми по време на бременността и при раждането. Свържете се със своя ветеринарен лекар, ако имате каквито и да било притеснения относно теглото на кучето си.

Най-добре е да храните бременното си куче начесто и с малки порции, особено в по-късните етапи на бременността, тъй като притиснатият от кученцата стомах не може да поема големи количества храна.

Какво количество храна трябва да давам на кучето по време на кърмене?

Кърменето на новородените кученца е трудно за майката, защото те се нуждаят от големи количества кърма, за да растат здрави и силни. Всъщност знаете ли, че кучетата произвеждат повече кърма от хората.

Продължавайте да храните кучето си с храната за кутрета, използвана по време на бременността, за да помогнете на майката да си набавя допълнителни калории. Повечето калории и добавките на хранителни вещества ще осигурят на кучето сила и ще спомогнат за произвеждането на висококачествена кърма за кутретата.

Увеличите дневния брой на храненията от две на три през първите 1-3 седмици на кърменето. В четвъртата седмица увеличете храненията на четири дневно (тогава производството на кърма е най-голямо). Размерът на порцията на всяка от тези дажби трябва да се увеличи по следния начин по време на кърменето:

  • Първа седмица: 150% от нормалната порция
  • Втора седмица: 200% от нормалната порция
  • Трета седмица: 300% от нормалната порция

Количеството на храната и честотата на хранене по време на кърменето зависи от породата на кучето и бройката на новородените кученца. Ако котилото е от повече от четири кутрета, кучето ще се нуждае от доста калории и съответно може да се наложи да осигурите постоянен достъп до храна.

Майките кърмят кутретата си около шест до осем седмици след раждането, но а кученцата може полека да се предлага твърда храна след третата или четвърта седмица. При отбиването на кутретата от сученето, постепенно намалете количеството храна на майката, докато достигнете нивата преди бременността.

Ако не сте много сигурни как и с какво да храните кучето си по време на този важен период, консултирайте се с ветеринарния си лекар относно храненето през всички етапи на бременността и кърменето.

Марки на Purina за бременни и кърмещи кучета

Няколко марки на Purina предлагат висококалорична храна за задоволяване на нуждите на кучето ви по време на бременността и кърменето.: Научете повече тук .