Често задавани въпроси относно кастрирането на кучета

Довеждането на едно игриво кълбо от косми у дома е толкова забавно. Когато учите кучето си да седи на едно място и го почесвате по корема, едва ли ви минава през ума, че един ден и то ще има свои кученца.
Ретривър навън със стопанина
Ретривър навън със стопанина
Ретривър навън със стопанина
Оранжева на цвят дом

Стерилизирането на кучета е честа и рутинна операция, при която се отстраняват репродуктивните органи на кучето ви. При мъжките кучета се отстраняват тестисите, а при женските кучета се отстраняват яйчниците и понякога матката.

Dog blue

Стерилизацията се нарича също и кастрация или кастриране. Обикновено това е доста проста операция при мъжките кучета, но може да се наложи допълнителна хирургическа намеса, ако тестисите на кучето ви не са се спуснали в кожените торбички. Ако тестисите на кучето ви не са се спуснали в торбичките на възраст между шест и дванадесет месеца, то операцията по стерилизиране може да се извърши чрез хирургическа интервенция през коремната област, подобно на процедурата при женските кучета

Dog purple

За стерилизирането при женските кучета също може да се използва терминът кастрация. Тази операция е по-инвазивна отколкото при мъжките кучета и се извършва чрез хирургически разрез по дължината на корема. Можете да поискате операцията да се извърши по метода на минимално инвазивната хирургия което намалява продължителността на възстановителния период, но е по-скъпо като разходи.

Тази рутинна процедура може да предотврати здравословни проблеми при кучето ви и ще ви осигури спокойствие.

Ако смятате ад стерилизирате кучето си, свържете се възможно най-скоро с ветеринарния си лекар, за да отговори на въпросите, които неминуемо ще имате. Такива въпроси може да са свързани с възможните странични ефекти, цената на самата операция и много други.

Операцията по стерилизиране на кучето ви е изключително рутинна, а на любимеца ви ще бъде поставена упойка, за да не чувства болка по време на процедурата.

Можете да поискате женското ви куче да бъде стерилизирано посредством методите на минимално инвазивната хирургия. При нея има по-малко хирургическа интервенции и включва отстраняване само на яйчниците, което съкращава периода на следоперативни болки и времето за възстановяване.

След извършването на операцията вашият ветеринарен лекар ще постави обезболяващи инжекции на кучето ви, за да се избегнат всякакви следоперативни болки. Ще получите и противовъзпалителни и обезболяващи лекарства, които да давате на кучето си по време на грижите за него у дома.

Мъжките кучета би трябвало да имат нужда от такива лекарства за не повече от ден, защото при тях процедурата обикновено не включва проникване в тялото. Женските кучета се нуждаят от приемането на тези лекарства в продължение на около три дни след операцията, за да се осигури възможно най-безболезнено и бързо възстановяване.

Има няколко предимства от стерилизирането които може да са от полза за кучето ви. Те включват намаляването на рисковете от заболявания, а също и по-спокойно поведение - ползите от процедурата зависят от пола на животното.

Benefits of neutering a male dog

Предимства от стерилизирането на мъжко куче

 • Предотвратява тумори на тестисите и намалява риска от рак на простата и други инфекции.
 • Намалява рисковете от тумори и херния в областта на ануса, които са често срещани при по-възрастни нестерилизирани кучета.
 • Може да се ограничи естественият агресивен импулс, което намалява вероятността кучето ви да получи наранявания при сбивания.
 • Предпазва кучето ви от скитане далеч от дома в търсене на партньор.
 • Може да се премахнат някои неприятни навици като например маркирането на територия или опити за чифтосване с предмети/хора.
Benefits of spaying a bitch

Предимства от стерилизирането на женско куче

 • По-малки са шансовете за заболяване от рак на цицките (рак на гърдата).
 • Предотвратява рак на яйчниците и рак на пикочната система, а също и други животозастрашаващи инфекции на пикочната система.
 • Премахва риска от непланирана бременност.

Кучето ви би трябвало да достигне полова зрелост на възраст от около шест-седем месеца, но това зависи също и от породата. Затова е най-добре да стерилизирате кучето си преди достигането на тази възраст, за да избегнете нежелана бременност.

Някои ветеринарни лекари предпочитат кучето да е преминало през един период на разгонване преди извършването на стерилизация. Това може да е трудно за осъществяване, защото кучетата могат да бъдат кастрирани само три месеца след края на периода на чифтосването, което от своя страна изисква внимателно наблюдение през промеждутъчния период.

Ползите за кучето от здравна гледна точка намаляват с възрастта и затова е добре да бъдат стерилизирани по-рано.

За да стерилизирате кучето си, трябва да запазите час при ветеринар. Преди същинската операция може да се наложи да доведете кучето си за изследвания относно алергия към упойки.

Ветеринарният ви лекар ще иска от вас да не храните кучето си вечерта преди поставянето на упойка. Налейте обичайното количество вода, но я приберете на сутринта преди процедурата, за да гарантирате, че кучето ви няма да поеме никакви течности преди операцията.

При нормални обстоятелства ще трябва да оставите кучето си при ветеринарния лекар сутринта и ще можете да си го приберете по-късно същия ден.

Orange computer

Ако искате да стерилизирате кучето си, но не можете да си позволите такъв разход, консултирайте се с местните благотворителни организации за животни.

Кучето ви е склонно към летаргия след операцията, но би трябвало да възвърне своята жизнерадост и енергичност много скоро след операцията. Процесът на възстановяване зависи от пола на кучето, защото и сложността на операцията зависи от него. Има няколко неща, които можете да направите, за да помогнете на приятеля си да се излекува възможно най-бързо.

Female dogs

Женски кучета

 • Прекарайте първата нощ след операцията близо или заедно с домашния любимец, просто за всеки случай.
 • Упойката, използвана при операцията на кучето ви може да доведе до лека дезориентация и то да скимти или вие. Това не е нещо, за което да се тревогите, но ако продължава все пак се свържете с ветеринарния си лекар.
 • Първите няколко хранения на женското ви куче след операцията трябва да се състоят от лека храна, защото стомахът й ще бъде леко чувствителен.
 • Ще ви бъдат предоставени лекарства, които да давате на кучето си, за да подпомогнете възстановяването му. Тези лекарства може да включват обезболяващи препарати, антибиотици и противовъзпалителни лекарства.
 • Ветеринарният ви лекар ще назначи прегледи на третия и десетия ден след операцията, за да се провери дали процесът на възстановяване протича нормално.
 • Стерилизирането на женско куче изисква доста голям хирургически разрез, освен ако не пожелаете операция по метода на минимално инвазивната хирургия. Проверявайте редовно раната, за да се уверите, че зараства добре и се свържете с ветеринарния си лекар, ако забележите каквото и да било влошаване.
 • На кучето се поставя конусовидна яка, която ще й пречи да ближе или дращи раната си. Можете да опитате да облечете кучето си в стара тениска, ако не му е удобно с яката.
 • За да не позволите на шевовете да се отворят и да осигурите достатъчно време за зарастване на раната, не позволявайте на кучето си да скача и го извеждайте на повод, докато ветеринарният ви лекар не одобри връщане към нормален режим на живот след контролния преглед на десетия ден след операцията.
 • Ветеринарният лекар ще назначи ден за сваляне на конците, ако при операцията са използван неразграждащи се хирургически конци. Обикновено процедурата се извършва от седем до десет дни след операцията.
Male dogs

Мъжки кучета

 • Прекарайте първата нощ след операцията близо или заедно с домашния любимец, просто за всеки случай.
 • Домашният ви любимец може да скимти или вие при излизането си от упойката. Не се притеснявайте - това може да се дължи просто на дезориентираност. Свържете се с ветеринарния си лекар, ако това състояние продължава.
 • При кучетата може вследствие на упойката да се проявят стомашни разстройства. Можете да им помогнете да ги избегнат като след операцията първите няколко хранения се състоят от лека храна.
 • Не забравяйте да дадете на кучето си лекарствата, предписани от ветеринарния лекар във връзка със следоперативните грижи. Тези лекарства може да включват обезболяващи препарати, антибиотици и противовъзпалителни лекарства.
 • Ветеринарният ви лекар ще назначи контролни прегледи на третия и десетия ден след операцията, за да проследи възстановителния процес.
 • Кучето ви може да излезе навън в деня след операцията, но трябва да го извеждате на повод докато не ветеринарят ви не одобри нормални разходки след прегледа на десетия ден от операцията.
 • На кучето се поставя конусовидна яка, която му пречи да ближе или дращи раната си. Яката обикновено се сваля на десетия ден след операцията. Ако този уред дразни кучето ви, можете да пробвате да му облече специална блуза за домашни любимци.
Weight gain

Наддаване на тегло

Понякога стерилизирането води до натрупване на килограми, но операцията не е пряко свързана с наддаването на тегло. Същевременно хормоналната промяна вследствие на кастрацията може да доведе до загуба на естествените инстинкти за търсене на любовен партньор. От своя страна това води до по-ниска физическа активност и кучето може да качи някой и друг килограм.

Можете да помогнете на домашния си любимец да запази добрата си физическа форма чрез редовни упражнения и като намалите количеството на приеманите калории чрез по-малки порции храна. Прочетете нашата информация относно Поддържане в добра форма и здраве за още насоки. Можете също така да преминете към диета с по-малко калории. Някоя от нашие по-леки храни може да бъде полезна:

Няколко са възможните недостатъци на това да не кастрирате кучето си и те зависят от неговия пол. Трябва добре да обмислите тези фактори преди да решите да не стерилизирате кучето си.

Disadvantages of an un-neutered male dog

Неудобства при нестерилизирано мъжко куче

 • Има по-голям шанс кучето да скита далеч от дома в търсене на партньор.
 • Кучето може да е по-агресивно и сбиванията с други кучета са по-вероятни.
 • То може да проявява по-доминиращо поведение от типа на отъркване или уриниране, за да маркира територия.
Disadvantages of an un-spayed bitch

Неудобства при нестерилизирано женско куче

 • Женското куче се разгонва веднъж на всеки осем месеца, а този период продължава до три седмици. В периода на разгонване на кучето ви ще трябва да го пазите внимателно от любовно настроени мъжки кучета.
 • Докато е разгонено, женското ви куче ще има менструация и ще отделя секрет с доста неприятна миризма.
 • Може да забременее. Грижите за ново поколение кученца може да изисква доста разходи. Малко вероятно е да реализирате печалба, дори ако смятате да продавате кутретата. Най-добре да оставите развъждането на кучета в ръцете на професионалните развъдници и гледачи на кучета.

При кучетата най-често няма ясно изразени симптоми на бременността преди тя да е доста напреднала. Можете да прочете повече относно признаците на бременността на нашата Откриване на признаци на бременност страница.

Ако се съмнявате, че кучето ви е бременно, поискайте потвърждение от ветеринарен лекар. Би могло да е възможно стерилизиране на кучето ви докато е бременно, което ще прекрати бременността и ще предотврати бъдеща бременност.

Ветеринарният ви лекар може да ви даде повече информация, за да решите дали да стерилизирате кучето си докато е бременно.

В крайна сметка решението зависи само от вас, но трябва да бъде взето отчитайки кое е най-добро за кучето ви и самите вас. Посъветвайте се с ветеринарния си лекар, ако имате още въпроси във връзка със стерилизирането на вашето куче.