Основни команди за обучение на куче

Обучението на вашето куче на основните команди е забавно, както за Вас, така и за него. Важно е да започнете да дресирате кученцето от ранна възраст за да усвои основите преди да порасне. Дресировката е чудесен начин да прекарате време с кучето си, а може да бъде и много забавна.
 Основни команди за кучета
 Основни команди за кучета
 Основни команди за кучета

Когато използвате командата "Ела!", викайте кучето по име. Така, ще привлечете вниманието му и то ще бъде по-внимателно към следващата команда. Реакцията ви ще му покаже, че вие говорите именно на него, а не на някой друг.

Винаги подтиквайте с ентусиазирани похвали и много окуражаване малкото си куче да идва. Имайте предвид, че няма две еднакви кучета или кутрета, което означава, че трябва да приспособите обучението според характера на всяко едно животно. Избягвайте да го викате със заплашителен глас, защото то може да изтълкува тона ви като закана или караница.

Ако започне да ви игнорира и да се прави, че не ви чува, му сложете дълга каишка, за да го издърпате към себе си след подадената команда "Ела!". По този начин няма да се налага да повтаряте приканването, а кучето ще се научи да идва, когато е повикано.

"Следвай ме!"

Едно от най-важните неща, което трябва да запомните за тази команда, е да бъдете по-интересен от всичко останало по време на разходките. Дайте на кучето причина да остане с вас, говорете му, накарайте го да седне, да спре, да легне за малко - НАПРАВЕТЕ РАЗХОДКАТА ИНТЕРЕСНА.

Започнете разходката с командата "Следвай ме!". Произнесете първо името на кучето, за да привлечете вниманието му, и бъдете много ентусиазирани, когато му давате командата. Не забравяйте да му говорите така, че то да ви обръща внимание. Хвалете го, когато е в правилната стойка. При нея кучето стои от лявата ви страна, а дясното му рамо е на нивото на бедрото ви.

Съвети:

Ако кучето ви избързва, работете с него в малки, обратни на часовниковата стрелка кръгове. Това ще го подтикне да ви „има предвид", когато ходите.

Играйте с него в задния двор и му позволете да изгори малко излишна енергия, преди да го изведете на контролирана разходка.

Не му позволявайте да се изхожда, където то поиска. Това поведение е известно като"лидер", дава му чувството, че командва, и може да доведе до "териториално" поведение.

Използвайте командата "Долу!", за да не скача

Кучетата скачат по хората поради една причина - за да привлекат внимание. Научете кутрето или порасналото си куче да сяда, когато иска внимание или похвала. Когато скочи върху вас, с нисък тон на гласа и навеждайки се към него, кажете "Долу!". То няма друг избор, освен да се отдръпне. Когато направи това, го научете да сяда, като натискате силно задницата му към земята. Похвалете го спокойно при подчинение. Скоро ще трябва да кажете само "Седни!" и то с готовност ще изпълни командата, защото знае, че ще получи награда.

Съвети за прекратяване на скачането:

Закачете на кучето си каишка, за да не скача по вас и да не избяга. Казвайте му "Долу!", след това "Седни!" (помогнете му да застане в тази стойка) и го похвалете спокойно.

Даването на твърде възторжени похвали ще подхрани лошия му навик, затова бъдете по-сдържани. Въпреки всичко не очаквайте от него спокойствие, ако му говорите с най-сладкия си бебешки глас.

Обучавайте и тренирайте любимеца си. След бурна игра на "Донеси пръчката" го накарайте да разбере кой командва и го наградете с лакомство.

Завършвайте всяко ресане с даване на лакомство. Научете кучето си каква е наградата за доброто държание, като му поднасяте вкусотийка след ресането.

Никога не го награждавайте, без да изпълни номер. Винаги го карайте да прави нещо, преди да го поощрите.

Превантивното обучение предпазва кучето Ви от неподходящо поведение. Това означава, че вие го наглеждате, когато е с вас, докато го държите в клетка или в оградена кучешка зона, когато не може да го пазите.

Според методологията на този тип обучение, ако кучето Ви няма възможност да следва нежелано поведение, няма да се наложи да моделирате поведението му или да използвате методи за отрицание. Този тип обучение изисква повече усилия от страна на стопанина – например постоянен надзор. В дългосрочен план обаче превантивното обучение е по-малко натоварващо както за собственика, така и за кучето. Този метод има две предимства:

Веднага ви посочва като водач на глутницата.

Ускорява изграждането на връзката между вас и новия ви приятел.

Ако доведете малкото си кученце вкъщи и го оставите на воля, може би само за 5 минути то ще успее да повлече всичко, което може да побере в малката си уста, и да сдъвче онова, което не може.

От друга страна, ако сте избрали да обучите малкото чрез превантивни методи, трябва да го пускате само в стая, където стоите и сте подготвили много играчки за дъвкане, за да са на разположение, когато потрябват. Ако го хванете да гризе нещо неподходящо - например пердетата, би трябвало да го смутите с твърдо "Не!". След това му дайте подходяща играчка за дъвчене, придружена с похвала, за да асоциира поощрението със съответната играчка. Помнете, че кучетата/ кутретата възприемат само три тона на гласа, „гарнирани" със знаци на тялото и визуален контакт. Например:

Високият възбуден глас би бил полезен, за да го накарате да дойде при вас или да ви следва плътно. Този тон на гласа напомня на малкото за братчетата и сестрите от котилото (затова е трудно деца да спечелят уважението на кучето, защото звучат като техни равни).

Прозаичният тон е подходящ за задаване на команди (също като лаенето - спокойно, директно, без натиск).

Ниските тонове наподобряват ръмженето на майката, което значи: „Каквото и да правиш, престани веднага!" Запомнете, че викането и боят ще объркат кучето и само, ще го накарат да не Ви вярва.

Кучетата няма да Ви разберат, когато ги удряте или влачите. Така те само биха разбрали, че не могат да Ви вярват и се страхуват от вас. Затова активирайте във ваша полза прекия визуален контакт, тона на гласа си и знаците на тялото, за да сте сигурни, че подаваните сигнали са схванати от животното.

Директният контакт с очите може да значи, че гледате на кучето си с обич, и то ще промени изражението си. Когато пък се вгледате продължително в очите на любимеца си, след като той току-що е скочил върху вас, а вие сте му казали "Долу!", погледът ви би могъл да казва "Сериозен съм!".

Какво да кажем за езика на тялото? Имате ли кутре, което се страхува, когато се приближавате, прикляква и пишка по малко? Вие не го удряте, но каква е причината за това негово поведение?

Начинът, по който се приближавате към кучето, може сам по себе си да е заплаха. Бързо ли се движите? Навеждате ли се към него рязко? Защо не опитате да го извикате да дойде само, да приклекнете на неговото ниво, за да не изглеждате толкова страшно. Използвайте парче от храна или любимата му играчка, за да го убедите, че сте настроени доброжелателно. Погалете го, когато то се приближи (не се протягайте). Непременно го похвалете за проявената смелост.

Прекалено често хората утешават кучето си, забелязвайки признаци на страх, което е нормална човешка реакция. За кучетата обаче подобно поведение може по-скоро да затвърди страха им. Например - ако детето ви изпусне метален похлупак на пода. Преди още да сте мигнали, кутрето вече се е хвърлило под най-близката мебел и трепери неспирно. Вместо да го дърпате и успокоявате (което е равносилно на фразата "Нормално е да те е страх"), опитайте да го примамите с лакомство, смях и позитивно настроение. Вашето куче ще прихване ентусиазма ви. Покажете му, че няма от какво да се страхува.