Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Вашият любимец - нашата страст
логото на Purina One
куче отвън чака разходка

Всичко за микрочипирането на кученца

5 мин. четене
логото на Purina One
Спонсорирано от PURINA ONE Храна за котки

Вашето куче винаги ви обича и ще прави всичко възможно, за да ви защитава. Вие може да направите същото за него, като му поставите микрочип. Благодарение на него, ако някога кучето ви изчезне, има шанс да бъде намерено и върнато безопасно при вас възможно най-скоро – дори да е с виновно изражение на лицето и свита опашка.

Съществуват много причини, които биха довели до това да изчезне. То може да се изплаши от друго куче, силна фойерверка или тътен от гръмотевици. Дори може да се дезориентира или разсее от непозната за него среда, например, ако сте на разходка на ново място или току-що сте се преместили. В случай че се изгуби, микрочипът може да ви помогне да си го върнете обратно при вас живо и здраво.

Разбира се, все пак трябва да носи нашийник с идентификационен етикет, съдържащи вашите данни за контакт, но понякога те също може да се изгубят или да бъдат премахнати. За разлика от него, микрочипът винаги ще си е на място. Ако наскоро сте си взели ново кученце, може би не сте особено запознати. Затова, продължете да четете, за да разберете колко струва да го микрочипирате и какви са настоящите закони относно това.

Какво е микрочип?

Микрочипът е малък компютърен чип с размерите на оризово зърно, който съдържа уникален код, съответстващ на данните на вашето куче. Действителният процес на микрочипиране е сравнително бърз и прост и може да ви помогне да се съберете отново с вашия четириног приятел, ако той се отдалечи от дома.

Когато бъде намерен, ветеринарният лекар или някой приют за животни може да сканира вградения микрочип, за да намери вашите данни от базата данни, след което те ще се свържат с вас, за да си го приберете.

Как работят микрочиповете?

След уговорен час, вашият ветеринарен лекар ще ви запознае с процеса по микрочипиране. След това, той ще вмъкне микроскопичен чип под кожата на вашето куче. Процедурата отнема само няколко секунди и е сравнително безболезнена, а реалното усещане е подобно на това, което чувстваме, когато пробиваме ушите си. След като е поставен, то дори няма да разбере, че е там.

Начинът, по който всъщност работи, се дължи на уникалния 15-цифрен код, който се регистрира в националната база данни заедно с личните ви данни, включително вашето име, адрес и телефонен номер за спешни случаи.

Ваша отговорност е да осигурите актуализирани регистри, ако данните ви са претърпели промяна или ако се местите на нов адрес. Трябва да знаете, че обикновено първата актуализация е безплатна, след това вероятно ще има административна такса.

Какво се случва когато кучето ви бъде намерено?

Ако вашият космат приятел се скита един ден и има достатъчно късмет да бъде намерен от любезен непознат, всичко, което този човек трябва да направи, е да предаде кучето ви в приют или ветеринарен кабинет, където служителят ще използва сканиращо устройство, за да провери дали то е с микрочип. Сканирането няма да му причини допълнителен стрес и е напълно безболезнено.

С бързо сканиране лесно ще намери вашия уникален 15-цифрен код, както и подробности от базата данни, в която е регистрирано вашето куче. Необходимо е да се премине през някои проверки за сигурност и, ако всичко е наред, ще се предоставят вашите данни за контакт.

Колко струва да чипирате куче?

Разходите за поставяне варират в зависимост от това кога е направено и кой го прави. Средно обикновено струва между £10 - £15, за да се постави от ветеринарен лекар или медицинска сестра.

Ако цената е непосилна за вас, някои благотворителни организации като Dogs Trust, Blue Cross и Battersea Dog & Cats Home признават, че може да е извън бюджета на някои собственици на кучета, така че предлагат безплатно микрочипиране. Също така, може да се разровите дали вашият ветеринар не провежда промоционални кампании, чрез които тази услуга ще ви излезе по-изгодно.

Настоящ закон за кучешките микрочипове

От април 2016 г. действащият закон за микрочипове на кучета гласи, че всеки собственик в Англия и Шотландия ще трябва да постави микрочип на кучето си. В противен случай, може да му бъде наложена солидна глоба до £500. Домашните любимци трябва да бъдат чипирани, до достигане на 8-седмична възраст и преди да бъдат продадени от развъдчика. Освен това, ще трябва да се уверите, че данните са актуални, ако се преместите или прехвърлите собствеността. Установяването на остарели данни също води до глоба, тъй като в тези случаи законът счита, че животното няма микрочип.

Има няколко настоящи изключения от закона. Например, ако вашият ветеринарен лекар смята, че това би имало отрицателно въздействие върху здравето на вашия любимец, той може да издаде сертификат за освобождаване с дата на изтичане. Това означава, че ще трябва да чипирате кучето си, преди той да изтече. Ако то не е показало никакви признаци на подобрение в рамките на този период от време, тогава ветеринарят може да издаде допълнителен сертификат.

Друго изключение се прави за животни, чиято опашка е купирана. В тези случаи срокът за поставяне на микрочипове се удължава до 3 месеца.

Разбира се, тези разпоредби подлежат на промяна, така че ви препоръчваме да сте в течение, като се консултирате с вашия ветеринарен лекар и проверявате правителствените уебсайтове.

Искате ли да научите повече за вашето кученце? Прочетете всичко за това какво да очаквате при първото посещение при ветеринаря.