Как да се грижите за ноктите на вашето куче

Независимо дали кучето ви е малко енергично пале, или е напълно зряло, понякога ще има нужда от подкъсяване на ноктите. Добра идея е да проверявате от време на време ноктите на кучето ви и да знаете как да ги отрежете.
кучешки нокти 1
кучешки нокти 2
кучешки нокти 3

Когато излизате заедно на разходка, твърдата повърхност като асфалта по естествен начин „изтърква“ ноктите на кучето ви, което ви оставя много малко за вършене. Въпреки това, ако ноктите на кучето ви не се скъсяват по естествен начин, дългите нокти могат да се счупят, да прокървят или дори да започнат да растата навътре в лапичката, което би причинило много дискомфорт. Ако вашият пухкав приятел е по-възрастен, да върви с твърде израснали нокти може да причини болка, особено при стъпала, страдащи от артрит.
За какво обаче трябва да наблюдавате? Кликащият звук, когато вашето куче ходи по равна повърхност, е ясен знак, че ноктите на вашето куче имат нужда от подкъсяване. Отрязването се случва сравнително лесно, но трябва да знаете как да го направите правилно, избягвайки нараняване или болка, което може лесно да се случи без да искате. За да направите нещата по-лесни и по-малко стресиращи за вас и вашето куче, винаги се консултирайте с ветеринар, преди да опитате да изрежете ноктите на вашето куче вкъщи.

За какво обаче трябва да наблюдавате? Кликащият звук, когато вашето куче ходи по равна повърхност, е ясен знак, че ноктите на вашето куче имат нужда от подкъсяване. Отрязването се случва сравнително лесно, но трябва да знаете как да го направите правилно, избягвайки нараняване или болка, което може лесно да се случи без да искате. За да направите нещата по-лесни и по-малко стресиращи за вас и вашето куче, винаги се консултирайте с ветеринар, преди да опитате да изрежете ноктите на вашето куче вкъщи.

Как да изрежете ноктите на вашето куче

Ако ноктите на кучето ви не са скъсявани досега или досега не сте го правили вие, може да е странно преживяване и за двете страни! Ако обаче се подготвите добре, успеете да запазите спокойствието на кучето си и следвате тези просто стъпки, ще приключите съвсем бързо.
И, разбира се, ако все още не сте сигурни, че ще се справите, вашият ветеринар ще се радва да ви съдейства.

Преди да започнете

Ако кучето ви е леко изнервено, стресирано или ядосано, че ноктите му ще бъдат изрязани, или в най-лошия случай се опитва да ви хапе, не се опитвайте да режете ноктите му сами – напълно нормално е да помолите ветеринарят да го направи. Повечето практикуващи ветеринари имат клиники, където рязането на ноктите на кучето може да стане бързо и евтино. Това ви лишава от стреса и ще сте спокойни, че кучето ви е в ръцете на експерт.
Това е особено вярно, ако ноктите на вашето куче са наистина много израснали или са започнали да растат навътре в лапичката или ако нямате кой да ви помогне. Опитът да го направите сам за първи път може да бъде труден за всеки!

Скъсяване на ноктите на кучето ви

Вашият ветеринар или ветеринарна сестра вече са ви показали как да го направите? Значи сте готови за действие! Първо се уверете, че сте закупили правилния вид гилза за нокти от вашия ветеринар или груумър. Използвайте само нокторезачки, които са създадени специално за домашни любимци и се уверете, че са наострени и в добро състояние, за да свършат работата колкото се може по-лесно.
В зависимост от размера на вашето куче, сложете го да седне в скута ви или седнете на пода до него – така то ще усети тази близост като успокояваща, освен че е и практично.
Помолете ваш приятел или член на семейството ви да ви помогне, като държи главата на кучето ви и осигурява стабилност. Дори кучето ви да не е най-големият фен на рязането на нокти, то вероятно ще се зарадва на галенето! Дръжте лапата на кучето си стабилно и леко притиснете възглавничките на лапата, за да се покажат хубаво ноктите му. Започвайки от края на нокътя, режете го под ъгъл от 45 градуса със режещата част на нокторезачката към нокътя.

Тъмни кучешки нокти

Ако кучето ви имат тъмни нокти, режете ги на много тънки парченца, започвайки от края, тъй като е много лесно да нараните без да искате меката част на нокътя, така нареченият живец. Ако видите тъмна точка в центъра на нокътя, значи сте стигнали до живеца и трябва да спрете да режете точно тук. И все пак, вашият ветеринар или ветеринарна сестра могат да ви помогнат да разберете колко от нокътя да отрежете.

Бели кучешки нокти

На белите нокти на вашето куче, живецът е в розовата част (която не можете да видите при черните нокти) – отново, постарайте се много да не го закачите с нокторезачката! Живецът има нервни окончания и кръвоносни съдове, които при нараняване, ще прокървят лесно.

Колко често трябва да режете ноктите на вашето куче?

Рязането на ноктите на вашето куче, ако изобщо е нужно, трябва да се случва веднъж в седмицата или поне два пъти месечно, в зависимост от нуждите на вашето куче и това колко често ходи по улицата. По-добре да режете малко на малки интервали от време от това да режете големи парчета от ноктите, но рядко.

Какво да правите, ако ноктите на кучето прокървят

Запасете се със пръчки сребърен нитрат, които можете да намерите при своя ветеринар, и с памучни топчета, в случай че без да искате порежете живеца на нокътя.
Ако започне да кърви, не се паникьосвайте – може да се случи на всеки човек. Спокойно нанесете сребърния нитрат да края на нокътя и го притиснете с памука за секунда.
Ако кървенето не спре, незабавно се консултирайте с вашия ветеринарен лекар за допълнителна помощ относно техниката за изрязване на ноктите на вашето куче.
Сребърният нитрат може да щипе, така че помолете вашия помощник да държи силно кучето, ако е необходимо.

Съвети и трикове за рязане на кучешки нокти

Не забравяйте да подрязвате вътрешното нокътче на вашето куче, което се намира на вътрешната част на крачето. Ако не се направи, тези нокти започват да растат навътре в меката тъкан, подобно на враснал нокът при хората. Ако все още сте несигурни, не се притеснявайте. Колкото по-често го правите, толкова по-лесно ще става.
Приучете кучето си към рязането на нокти от ранна възраст, за да свиква някой да държи лапите му – това също така е и забавна игра и за двама ви. Играйте на „фалшиво рязане на нокти“, като докосвате лапите на кучето си, а след това го награждавайте с любимите му лакомства.
Не забравяйте винаги да го награждавате след рязане на нокти, за да го направите едно по-позитивно преживяване.
Имате нужда от друг метод за по-зряло или по-младо куче? Използвайте нормална пила за нокти,с която да пилите меките нокти на палето или по-възрастното куче с по-твърди нокти, тъй като е много по-малко вероятно да предизвика болка или кървене.
Когато проверявате ноктите на кучето си, обръщайте внимание и на възглавничките на лапичката за някакви порязвания или чужди тела (тръните в тревата са чест досаден проблем за някои кучета през лятото, тъй като могат да се забият между пръстчетата им).
Също така проверявайте между пръстчетата на лапичките за някакви сигнали за подуване и при нужда се свържете с лекар, ако откриете нещо необичайно.
Да отрежете ноктите на вашето куче не е лесно, така че няма нужда да се чувствате виновни, ако не можете да го направите. Ако се колебаете или имате нужда от подкрепа, консултирайте се с вашия ветеринар или ветеринарна сестра – те с радост ще ви помогнат.
Търсите още съвети за грууминг за кучета? Прочетете и нашия ръководство за това как да подстрижете куче.