Купуване на котка

Купуването на котка е прекрасно и благодарно действие, защото вие не само ще приемете един нов член в семейството, но ще дадете на едно животно нов шанс за нов дом.
Двойка с котка
Двойка с котка
Двойка с котка
Black, white and ginger cat sitting upright
 • Ако купувате котка, може да се очаква, че тя вече има известно възпитание, като например навици за използване на котешка тоалетна, както и че навиците и характера й вече са изградени. Такава котка вероятно ще е по-спокойна и тиха, въпреки че това може да зависи от породата.
 • Ако се доверите на уважаван приют за котки, те би трябвало да гарантират, че преди да я доведете у дома, котката ви е преминала медицински изследвания, била е кастрирана, ваксинирана, обезпаразитена, третирана за глисти и тении, а също и че на животното е поставен микрочип.
 • Понякога съответният център за безстопанствени животни може да разполага с информация за историята на котката, което е полезно при избор на домашен любимец, който да подхожда на дома ви и начина ви на живот. Например служителите в приюта биха могли да ви осведомят дали котката има добро поведение към деца, дали реагира добре на други домашни любимци и дали се нуждае от някакви допълнителни грижи.
 • Добрите центрове за купуване на домашни любимци могат да предложат ценна подкрепа и съвети за всички етапи в живота на котката ви, включително да я вземат обратно, ако връзката ви не потръгне или се променят някакви обстоятелства в живота ви.
 • При наличието на толкова много котки за купуване почти сигурно е, че ще намерите най-подходящата за вас, независимо дали става въпрос за чистокръвно животно или смесена порода.
 • Осиновявайки котка вие й давате шанс за дълъг и изпълнен с любов живот заедно с вас - една възможност, която всяко животно би трябвало да има.

Когато обмисляте вземането на домашен любимец, трябва да вземете предвид някои важни фактори преди да доведе мъхест любимец у дома. Това се отнася с още по-голяма сила за случаите на купуване на котка, защото животното може вече да си е изградило определен начин на живот или да се нуждае от допълнително внимание и грижи.

 • Каква е средата, в която живеете? Уверете се, че взимате котка, свикнала със затворени помещения, ако не разполагате с открито пространство, в което котката да обикаля. Свикналата на свобода котка ще изпитва трудности да свикне със стоенето в затворени пространства, ако вече е изградила навици да прекарва времето си навън. Ако имате уютен малък дом, трябва да имате предвид, че котките не се чувстват щастливи, ако са затворени в ограничено пространство.
 • Ако не разполагате с много свободно време, може да помислите за вземането на по-възрастна котка, защото обикновено те имат повече опит в живота сред хора и се чувстват по-уверени сред тях. По този начин няма да ви се наложи да отделяте много време за обучение на малко коте.
 • За жалост някои от безстопанствените котки са прибрани в приюти, защото са имали нелек живот. В такива случаи те биха могли да имат здравословни или поведенчески проблеми. Винаги изисквайте историята на котката от консултантите в центъра за купуване.
 • На котката може да й е необходимо по-дълго време да свикне с новия си живот, ако е прекарала дълго време в приют за животни или има добре изградени поведенчески навици. Необходимо е известно търпение и понякога доза целенасочено обучение, за да й помогнете да се нагоди към новата среда.
 • Ако вече имате друг домашен любимец у дома, новата котка трябва внимателно да се запознае с него. Консултирайте се с нашето ръководство относно запознаването на вашата котка с други любимци Съжителство на котки и други домашни любимци и прочетете съвети как най-добре да осъществите такова запознанство.
 • Разходите по отглеждането на домашен любимец могат бързо да нараснат, когато прибавите и разходите за застраховка, ветеринарно обслужване, храна и други необходими грижи. Финансовата сигурност е важно, за да можете да осигурите на своя любимец необходимите грижи и любов.
 • Уверете се, че разполагате с необходимото време за новия си домашен любимец, особено при първите му дни в дома ви. Това ще спомогне за изграждането на по-специална връзка с животното и ще помогне на котката ви да се интегрира във всекидневието ви.
 • Вземането на котка е дългосрочен ангажимент и затова е необходимо да сте уверен, че искате да приемете едно такова задължение преди да купите котка.

Изборът на подходяща котка е свързан с откриване на онова което е най-подходящо за вас и вашия домашен любимец. Прочетете нашето ръководство, за да научите повече за намирането на правилния баланс при вземане на котка

След като вече знаете кой е правилният тип котка за вас, то остава само и да намерите правилното животно.

Разхождаща се костенуркова котка

В страната има стотици организации за купуване на домашни любимци - от национални фондации до местни приюти и развъдници. Ще откриете много възможности онлайн, а местният ветеринарен лекар също може да разполага с информация относно котки нуждаещи се от нов стопанин.

Можете да научите повече за центрове за купуване посредством The Blue Cross , или чрез Dublin SPCA , the RSPCA , Scottish SPCA , а също чрез Battersea Dogs & Cats Home .

След като вече сте проучили откъде можете да купите котка, следващата ви стъпка е да посетите мястото, за да си изградите мнение за съответния център и да видите на живо евентуалния си бъдещ домашен любимец.

Добрите центрове и приюти за животни разполагат с чисти и удобни кошари с покрито и топло помещение за спане, а също и с чисти тоалетни и играчки за животни. Служителите трябва да са дружелюбни, грижовни и знаещи. Съответният консултант трябва да е готов да ви осведоми за всичко, което им е известно за котката, нейната история, предпочитанията й, а също и за какво домакинство е подходяща (т.е. домакинство с или без деца или други любимци). Служителите в такъв център също така би трябвало да ви зададат доста въпроси относно самия вас и начина ви на живот, за да открият най-подходящата за вас котка.

След като вече сте се уверили, че съответният център е подходящ, започва най-вълнуващата част, а именно самото закупуване.

Икона на приют за животни
Парченца от пъзел
 • Обсъдете със служителите в приюта за животни какъв точно домашен любимец търсите. Те би трябвало да могат да ви покажат животно, което според тях ще е най-подходящо за тях.
 • След като откриете перфектната според вас котка, уведомете съответния служител и той ще запази за вас конкретния домашен любимец.
 • Повечето хора смятат, че е възможно веднага да отведат новия си домашен любимец у дома, но това не е така. Повечето имащи добро реноме центрове за купуване биха изявили желание преди купуването да посетят дома ви, за да се уверят, че е налице подходяща среда за отглеждане на котката и че липсват рискови фактори от рода на водоеми или оживени пътища.
 • Ще трябва да заплатите такса за купуването, която е различна в различните центрове. Тази такса покрива разходите за грижите и обслужването, полагани за вашата котка докато се е намирала в съответния приют.
 • Повечето центрове за купуване на животни ще кастрират котката ви или ще й поставят микрочип преди да я вземете у дома. Друг вариант е да поискат да подпишете декларация, че самият вие ще извършите тези действия в близките дни.

Повечето хора, които вземат безстопанствена котка, планират действията си, но понякога това може да стане и неочаквано. Ако намерите безстопанствена котка или някоя котка сама да припознае дома ви като свой, трябва да предприемете известни действия преди да я вземете у дома.

На първо място, трябва да се уверите, че котката няма стопанин. Проверете дали котката има нашийник, разпитайте съседите си и разлепете обяви в квартала. Може да се окаже полезно и поставянето на нашийник, който да съдържа съобщение от вас със запитване към стопанина на котката, което да включва и информация за обратна връзка.

Ако никое от тези действия не доведе до откриването на стопанина, то трябва да заведете котката на ветеринарен лекар, който да провери за наличие на микрочип. Ако на котката е поставен микрочип, ветеринарният лекар трябва да може да използва въведената в него информация, за да открие собственика.

Стопанинът на котката не може да бъде намерен, ако липсва микрочип. Липсата на микрочип може да означава и че котката е изоставена, което от своя страна значи, че можете да купите котката. Би трябвало да поискате пълни изследвания на животното във ветеринарен кабинет, за да се уверите, че котката е здрава и да разберете дали е нужно извършването на допълнителни процедури от типа на кастриране или третиране за вътрешни паразити.

Независимо от начина, по който котката се е появила в живота ви, можете да се надявате на приятни преживявания с новия член на вашето семейство. Тук можете да прочетете нашата статия, която предоставя повече информация първите стъпки на новата котка в дома ви ВЪВЕЖДАНЕ НА КОТКАТА В ДОМА ВИ

Икона на къща със сърце