Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Вашият любимец - нашата страст
коте в червено одеяло

Закупуване на коте от развъдчик

5 мин. четене

Закупуването на коте може да се окаже труден процес. Има много неща, които трябва да се вземат предвид, например как да се намери реномиран развъдчик и какви въпроси трябва да се зададат? Ние от Purina създадохме това ръководство, допълнено с удобни контролни списъци, за да ви предоставим цялата необходима информация.

Ако искате да купите породисто коте от развъдчик, има много фактори, които трябва да вземете предвид. Още преди да започнете търсенето, ще трябва да се уверите, че имате достатъчно време в натоварения си график, за да се посветите на новия си любимец от този ден нататък, докато то порасне и се превърне в прекрасна възрастна котка.

За тези, които сериозно обмислят да си купят любимец от развъдник, с напътствията по-надолу ще ви преведем през целия процес, така че да се сдобиете със здрав и щастлив четириног приятел, за когото да се грижите дълги години.

Контролен списък за закупуване на коте

1. Готово ли е цялото семейство за котка? 

Готови ли сте да се справите с разходите сега и в бъдеще? Трябва да имате предвид таксите за ветеринарни услуги, като например кастрация и ваксинации. Ако изберете дългокосместа порода, може да има и разходи за оформяне. Освен това, добре е да се вземат предвид и ежедневните разходи, например за хранене. 

2. Подходящи ли са вашите условия за котка?

Това включва текущото ви работно време и средата у дома – ако работите дълго, има ли някой друг вкъщи, който да се грижи за нея? 

3. Можете ли да се ангажирате с котка за цял живот?

Средната продължителност на живота на една домашна котка е между 13 и 17 години, така че трябва да може да се ангажирате за този период от време. Необходимо е да сте сигурни, че ще успеете да отговорите положително на всички горепосочени въпроси, в противен случай – този вид животно може да не е подходящо за вас.

Коя порода котки е подходяща за вас?

Въпреки че вече знаете каква искате да си вземете, може да се окаже, че не може да изберете (което не е изненадващо, тъй като има толкова много сладки котки!). Всяка порода има свои собствени характеристики и изисквания за грижи, които трябва да се имат предвид. Ето няколко въпроса, които е добре да обмислите:

1. Колко време имате възможност да отделяте за грижи всеки ден?

Колко често сте вкъщи? Някои котки са много общителни и изискват някой да е наблизо, други са по-независими. Въпреки че има породи, които са по-активни от други, общителността и активността не зависят толкова от породата, а по-скоро са индивидуални за всяко животно.

2. Имате ли някакви здравословни проблеми, например астма или алергии към котки? 

3. Къде живеете – в провинцията или в града?

Това е важен фактор спрямо това дали може да гледате животно на закрито или на открито.

4. Колко голям е домът ви?
Има породи, като Мейн Кун, които са много големи и се нуждаят от много пространство. Не забравяйте обаче, че качеството на пространството винаги е по-важно от количеството.

5. Имате ли други домашни любимци, например кучета?
Някои котки са по-предразположени към сприятеляване с кучета, така че си струва да се помисли за това. Това е много важно, защото ако имате други животни вкъщи, възрастта на осиновяване на котката е от решаващо значение за насърчаване на добрата социализация с други видове.

Ако все още се затруднявате относно намирането на подходящата за вас порода, използвайте нашия инструмент за избор, за да откриете идеалната за вас.

Откъде може да си купите котенца? 

В случай че вече знаете каква порода котка искате и сте решили да си купите, има доста възможности.
Развъдчикът е най-надеждният източник за закупуване, защото сертифицираният ще може да ви предложи котенца, които са отгледани отговорно. Важно е обаче винаги да проверявате документацията и да се убедите, че наистина е сертифициран. В някои случаи това може да се изисква предварителен депозит, така че бъдете подготвени за това.

Търсенето и купуването онлайн е друга удобна възможност, която обаче може да изисква задълбочено проучване. Може да разгледате онлайн обяви или електронни магазини за домашни любимци, където ще намерите снимки и описания на наличните домашни любимци за продажба. Трудната част ще бъде да се уверите, че купувате от законна и професионална организация, която подхожда подходящо спрямо благосъстоянието на домашния любимец. В този случай е добре да посетите директно мястото и да се запознаете с животинката, преди да я купите.

Какво трябва да знаете, когато купувате коте онлайн?

Купуването на коте онлайн може да бъде малко рисковано, тъй като не може да го видите лично, но ако изберете тази възможност, ето няколко неща, които трябва да имате предвид:

 • преди да напуснат майка си, котенцата трябва да са навършили поне 8 седмици, затова поискайте документи, които показват възрастта им. Важно е да се отбележи, че периодът на социализация при тях приключва между седмата и деветата седмица. Ето защо е необходимо да се уверите, че развъдчикът е разработил добър план за социализация (взаимодействие с хора, други животни, подходящо обогатяване на средата и т.н.). В противен случай ще имате много малко време за това, щом животното пристигне в дома ви;
 • не купувайте, преди действително да сте видели котето и да сте взаимодействали с него;
 • потърсете отзиви и поискайте регистрационния номер, за да го проверите в тяхната организация, ако са сертифициран развъдчик;
 • котката трябва да идва с цялата основна информация, като например статус на кастрация и ваксинация, както и дали има микрочип;
 • ако развъдчикът иска още пари, след като вече сте платили, твърдейки, че е имало непредвидени обстоятелства – не плащайте.

Причини да обмислите осиновяване

В Purina сме големи привърженици на осиновяването и работим с множество благотворителни партньори в Европа, за да ги подкрепим. Осиновяването е популярен вариант и носи много ползи. От една страна, така ще спасите повече от един живот, понеже ресурсите на приюта ще бъдат пренасочени към други животни, които също се нуждаят от тях.

Финансовата страна също може да бъде стимул, защото обикновено ще трябва да платите само еднократна такса за осиновяване, в която може да бъдат включени екстри, като например торба с храна, нашийник или дори застраховка за домашни любимци. В повечето случаи ще получите коте, което вече е кастрирано и с актуални ваксини.

Ако не сте решили каква порода искате, приютите са най-доброто място за откриване на голямо разнообразие. Те разполагат с прекрасни мъници, от които да избирате, а най-хубавото е, че са много. Служителите може да ви помогнат да си изберете котка, която е подходяща за вашия начин на живот и изисквания. Общувайки с тях ежедневно, те вече познават всички животни доста добре.

Не бива обаче да забравяте, че независимо дали купувате, или осиновявате, трябва да си зададете същите въпроси, които видяхте в началото. 

Как да намерите подходящия развъдчик?

Има няколко начина, по които може да намерите отговорен развъдчик на котки. Ако имате предвид конкретна порода, може да опитате да потърсите в съответния клуб, това често е надежден начин за откриване на доверен развъдчик. Като алтернатива може да потърсите във форуми и групи във Facebook, но си струва да се отбележи, че често тази информация е пристрастна и вероятно не е дадена от професионалисти.

Най-добрият начин е да потърсите информация в Governing Council of the Cat Fancy (GCCF). Те имат схема за развъждане, която гарантира здравето и благосъстоянието на котенцата, отглеждани от развъдчици, регистрирани по тяхната схема. Може също така да се опитате да се свържете с местния ветеринарен лекар, за да го попитате дали знае за подходящи развъдници в даден район – има вероятност да е запознат, тъй като вероятно именно той отговаря за провеждането на първоначалните здравни прегледи и ваксинации на котенцата.

Въпроси, които да зададете при покупка на котка

Ако купувате от добър развъдчик, той трябва да е готов да отговори на всички ваши въпроси. Предполага се, че обича котенцата си и иска да отидат в добър дом. Трябва да зададете следните въпроси:

 • Мога ли да видя котето с майката и останалите членове на котилото? 
 • Знаете ли нещо за бащата? Невинаги е възможно да се види бащата, поради факта, че често се използват котки за разплод, затова е добре да попитате дали развъдчикът разполага с някаква информация. 
 • Кога е родено? 
 • Доколко е социализирано, дружелюбно ли е? 
 • Здраво ли е? Преминало ли е някакви здравни прегледи? 
 • Къде е родено? 
 • Заедно с майка си ли е отглеждано? (това звучи като очевиден въпрос, но някои може да бъдат гледани отделно) 
 • Какви ваксинации са му направени и кога са необходими бустер ваксинации? 
 • Обучено ли е на хигиенни навици?

Какво да очаквате от развъдчика на котки?

Надеждният развъдчик следва препоръчителните правила за развъждане. Той трябва да се е възползвал от всички схеми за здравен скрининг, като например: Тест за PKD за персийски котки и хипокалиемия за бирмански и азиатски – регистрираните в GCCF развъдчици са задължени да правят тези тестове.

Избраният от вас трябва също така да ви позволи да видите котето заедно с майката и останалите членове на котилото и да ви даде възможност да се опознаете. Прегледът на майката е от съществено значение, защото той не само ще помогне да се гарантира, че избраното от вас е генетично здраво, но и ще даде известна представа за това как ще се развие и какви характеристики може да притежава. Уверете се, че всички бебенца са с ярки очи и са общителни. Ако изглеждат болнави или нервни – не е добра идея да купувате от това място. 

Какво трябва да ви даде развъдчикът?

Необходимо е развъдчикът да ви предостави информация за текущата диета и грижите за котето. В случай че е породисто и има родословно дърво, трябва да получите и подробно описание за произхода му, както и регистрационен сертификат. Ако е необходимо, може да бъдат прегледани и здравните сертификати на майката и бащата. Освен това, важно е да се предоставят и датите на ваксинациите и последните третирания срещу бълхи и глисти.

Добре е също така да разберете каква тоалетна използват в момента, тъй като ще се наложи да продължите със същата за целите на обучението. Някои развъдници може да ви дадат пакет с храната, постелката и играчките на котето, за да може вие и вашият космат приятел да стартирате по-добре.

Какви взаимоотношения е добре да изградите с развъдчика?

Всеки добър развъдчик ще се интересува от това как расте вашето коте. Той трябва да ви даде данни за контакт и да ви покани да се свържете с него, ако имате въпроси или притеснения. Все пак – не забравяйте, че ако имате някакви медицински опасения за новия си любимец, най-добре е да се обърнете към вашия доверен ветеринарен лекар.

Освен това, ако някога настъпи момент, в който не сте в състояние да се грижите за котката си, винаги се обръщайте първо към развъдчика. Много от тях с удоволствие ще я приемат обратно.

Кога трябва да се притеснявате за даден развъдчик?

В един идеален свят не би имало лоши развъдчици, но за съжаление мотивацията не е еднаква за всички. Добросъвестните развъдчици ще се стремят да ви поканят в дома си, за да видите котенцата. Ако това не се предлага като опция или постоянно се отлага, например – ако предпочита да се срещнете някъде другаде и да донесе котето при вас, бъдете предпазливи.

Един реномиран развъдчик ще покаже ентусиазъм и любов към породата и ще се интересува от това какъв дом може да осигурите – бъдете предпазливи към такива, които не изглежда да проявяват такъв интерес и изглежда, че не могат или нямат желание да отговорят на въпросите ви.

Важно е никога да не купувате коте онлайн, без първо да отидете да го видите, за да може да прецените обстановката около него, както и доколко са здрави майката и другите от котилото в домашната им среда.

Свързани статии