Хранене на котка в зряла възраст

След достигането на възраст от около седем години ще забележите, че котката ви вече гледа по-спокойно на живота - и кой може да я обвини за това.
Пораснала котка се храни със стопанина си
Пораснала котка се храни със стопанина си
Пораснала котка се храни със стопанина си

С възрастта се променят и изискванията към храната от страна на котките. Тъй като котката ви ще прекара около 40% от живота си като възрастна котка, важно е да й осигурявате правилната храна, която ще е поддържа в добра форма. В зряла възраст котката ви повече от всякога ви ще има нужда от висококачествена и вкусна храна, която да съдържа лесно смилаеми протеини и премерен баланс на ключови хранителни вещества.

Един добър хранителен режим за възрастни котки трябва да предоставя висококачествени протеини, строго определени количества мазнини и лесно смилаеми въглехидрати, които да осигуряват необходимата енергия. Наличието на ключови минерали осигурява грижа за стареещите стави, а витамините и протеините подпомагат стареещата имунна система.

Седяща котка

Като цяло се препоръчва по-възрастните котки да преминат на специално разработена храна за възрастни котки, която да замени обичайната храна за котки в зряла възраст. За тази цел котката ви не бива да страда от някакви заболявания, изискващи специална храна или ветеринарният ви лекар да е предписал някаква специфична диета.

Храните за възрастни котки набавят висококачествени протеини, а много храни за възрастни котки съдържат и добавка на витамин Е, който подсилва естествените съпротивителни сили на организма на вашата котка. Важно е да се отбележи, че тези храни съдържат по-малко калории, което помага на домашния ви любимец да поддържа оптимално телесно тегло в условия на понижена физическа активност. Това означава, че котката ви може да продължи да се наслаждава на редовно хранене без да се прави компромис с някои основни изисквания за добро здраве.

При стареенето на котките леко отслабват техните осезания за вкус и обонянието им, а също и способността им да дъвчат. Наличието на по-малки и по-меки парченца храна ще помогнат на по-възрастната ви котка да извлече максимума от храната, особено ако любимецът ви има чувствителна уста и е загубил няколко зъба . По-високото месно съдържание може също така да подобри аромата и вкуса на храната и да я направи по-привлекателна за котката.

Както при всяка промяна на храната и тази храна трябва да се въвежда постепенно. Започнете да предлагате на котката си тази храна заедно с обичайната й към момента храна като постепенно увеличавате съдържанието на новата храна в течение на седмица или десетина дни. След този период порционът на котката вече би трябвало да се състои само от новата храна. Консултирайте се с ветеринарния си лекар, ако по-възрастната ви котка отказва да яде новата храна, тъй като това би могло да се дължи на здравословни проблеми. Не е нужно да се притеснявате, защото ветеринарят винаги може да предложи алтернативен режим на хранене.

По-старите котки трябва да бъдат хранени по-често, но с по-малки порции, тъй като организмът им може да се претовари от големи количества храна. Можете от време на време и да ги глезите с парче лакомство, стига да не страдат от някакво заболяване което не позволява приемане на такива храни.

Поднасяйте храната със стайна температура, за да може котката ви да я опита и помирише добре. Ако храните котката си с мокра храна, трябва да изваждате отворените консерви или пакетчета от хладилника около два часа преди времето за хранене. Можете да използвате микровълнова фурна за затопляне на мокри храни, но за много кратко претопляне. Освен това проверявайте дали храната е със стайна температура, защото никога не бива да е гореща. Съхранявайте мокра храна винаги в хладилник и никога не съхранявайте такава храна отворена за повече от 24 часа.

Ако храните котката си със суха храна, то я съхранявайте на сухо и чисто място. Използването на повторно запечатващи се опаковки или вакуумирани съдове запазва вкуса на храната, съхранявайки аромата и предотвратявайки образуването на плесени.

Важно е да поднасяте храната в чиста, плитка купичка или тавичка(някои по-възрастни котки не обичат мустаците им да докосват страните на съдовете за хранене)и да не позволявате мократа храна да изсъхне в купичката, защото котките могат да са много претенциозни по отношение на това колко прясна е храната.

Котките са същества с навици, затова най-добре и за вас и за котката ви е да я храните на едно и също място и по едно и също време всеки ден. Изберете тихо място далеч от шумотевицата на всекидневието и настрана от обичайното ви място за хранене. Поставете купичките за хранене далеч от тоалетната и за предпочитане далеч от купичката за вода. Ако имате повече от една котка, поставете купичките на достатъчно разстояние една от друга, за да избегнете конфликти или малтретиране. Може да се наложи да храните по-възрастната котка в друго помещение, за да не позволите на по-бързо хранещите се млади котки да крадат от храната й.

Сиво на цвят коте се протяга

Що се отнася до диетите за по-възрастни котки, следвайте указанията, отпечатани на задната страна на опаковката. Имайте предвид обаче, че указанията са общи и не засягат всеки възможен конкретен случай. Всяка котка е различна и затова най-важното е да й давате достатъчно храна, за да поддържате тялото й стройно и добро здравословно състояние.

Давайте на котката достатъчно чиста и прясна вода в голям метален или керамичен съд. Някои котки предпочитат да пият вода на открито и можете да поставите купата с вода в градината. Важно е по-възрастните котки да пият доста вода, за да се избегнат проблеми с пикочната система и дехидратиране.

Промяна в теглото

Често срещано при по-възрастните котки е да наддадат на тегло вследствие на по-малката им физическа активност. Важно е да обръщате внимание на теглото, защото при затлъстелите котки и котките с наднормено тегло е по-вероятно развиването на заболявания като диабет и проблеми с пикочната система, а има и опасност от заболяване от артрит.

Редовно претегляйте своя домашен любимец и проверявайте техните показатели за физическо състояние, за да проверите дали теглото на любимеца ви е в предписваните граници. Консултирайте се с ветеринарния си лекар, ако забележите, че порасналата ви котка има наднормено тегло. Това е особено важно, ако забележите, че понякога котката ви не иска да се храни, защото може да е признак на заболяване.

Blue cat magnifying glass icon

По-малкият брой в храните за възрастни котки може да ви помогне при регулиране на телесното тегло - опитайте някой от специално създадените „леки“ продукти на Purina, за да върнете любимеца си в добра форма:

Храната е само един от елементите които трябва да контролирате при грижите за по-възрастни котки, защото за да отслабнат те се нуждаят и от физическа активност. След като котката е била прегледана от ветеринарен лекар, насърчете я да участва в някои по-леки упражнения под формата на игра или да ви следва при вашите разходки в градината. Това води до изразходване на калории и помага на домашния любимец да влезе във форма. Такава физическа активност също помага за борбата с други заболявания при по-възрастни котки като например артрит.

Котка спи на открито

По сходен начин възрастните котки често отслабват, защото възрастта засяга здравето и осезанията им. Апетитът им може да намалее с отслабването на вкусовите осезания и обонянието им. Промените в метаболизма и храносмилателната система могат да променят начина на преработване и усвояване на храната от котката, което от своя страна може да доведе до загуба на тегло. Ако забележите промяна в хранителните навици на котката, консултирайте се с ветеринарния си лекар, защото намаляването на апетита може да е признак на заболяване.

Ако ветеринарният ви лекар е уверен, че не са налице медицински причини за загубата на апетит, можете да изпробвате няколко прости техники за стимулиране на храненето. Пробвайте например да затоплите храната до стайна температура или да добавите малко количество допълнителна храна със силен аромат и вкус. Такава храна може да е например сипването на една допълнителна лъжица риба тон към обичайната храна. Може да помогне и разнообразието в консистенцията и вкуса на храната. Уверете се, че храната е лесно достъпна, особено ако котката ви има проблеми с придвижването.

Посъветвайте се с ветеринарния си лекар преди да промените диетата на котката си. Той ще ви даде съвет как най-безболезнено да промените хранителния режим и да сте сигурни, че котката ви се храни по начин, който най-добре съответства на нуждите й.

Марки на Purina за възрастни котки

Няколко от марките на Purina предлагат хранително съдържание, което е специално разработено да отговаря на нуждите на по-възрастни котки. Щракнете върху която и да е от марките, за да научите повече. - Открийте повече информация на адрес: Грижи за възрастната ви котка