Грижи за зрялата ви котка

Може да сте забелязали, че котката ви прекарва повече време в сън, че не може да скача толкова нависоко колкото преди или че не преследва движещи се обекти със същото настървение като преди.
Персийска котка със стопанина си
Персийска котка със стопанина си
Персийска котка със стопанина си

Живот у

Домашният ви любимец ще се наслаждава още повече на дрямката си, ако разполага с меко местенце където да се сгуши, особено с напредването на възрастта. Понякога котките в зряла възраст страдат от заболявания на ставите и едно уютно легло ще им осигури чувството за сигурност, което им е необходимо да се чувстват възможно най-удобно. Поставете леглото на топло място, далеч от течения, за да може котката да получи малко тишина и спокойствие без да я безпокоят на това място.

За да намалите натоварването на ставите й, можете да поставите купичката с вода на котката наблизо. По този начин няма да й се налага да ходи надалеч когато поиска да пие вода. Това също така ще насърчи домашния ви любимец да поема повече вода което спомага за избягване на дехидратиране и инфекции на пикочната система към които ас склонни по-възрастните котки. Не е лошо да поставите и котешката тоалетна по-близо. Дори ако котката ви не е използвала такава по-рано, може да й се стори удобно да ползва тоалетна вътре в дома, за да не й се налага да ходи надалеч.

Независимо дали котката ви е от типа, които обичат да наблюдава преминаващите хора от перваза на прозореца или е от онези, предпочитащи да си подремват на дивана, всяка котка си има любимо място, което обикновено е над нивото на земята. Макар котките да запазват любовта си към скоковете, по-възрастните котки може да не са способни на толкова високи скокове както като по-млади. Ако разпределите необходимото за преодоляване разстояние на няколко по-малки стъпки, можете да помогнете на котката си да достигне до желаното място. Ако поставите например малка табуретка за крака пред любимия на котката стол, скачането върху стола може да се извърши на две стъпки.

Икона с пурпурна на цвят къща
Котка дращи дърво

И хората и котките стават по-малко подвижни с възрастта. По-малкото движение води до изгаряне на по-малко калории от домашния ви любимец в сравнение с по-ранни периоди и съответно се появява риск от наддаване на тегло.

Можете да помогнете на котката си да запази добрата си физическа форма като внимателно контролирате хранителния й режим. Правилното количество на порциите от храна, създадена специално за възрастни котки би трябвало да осигури на домашния ви любимец всички необходими хранителни вещества.

Котките се различават от кучетата по това, че обикновено не ги водите на разходка, за да им осигурявате физическа активност. Същевременно можете да си играете с котката си и да я насърчавате да изследва откритите пространства, което ще я поддържа активна. Това от своя страна спомага за избягване на напълняването и поддържа гъвкавостта на ставите.

Използвайте нашият инструмент за определяне на физическо състояние и проверявайте дали котката ви има здравословно тегло през всеки етап от живота й.

Котката вече ще си е изградила всекидневни навици когато навлезе в зряла възраст. Опитайте се да поддържате тези навици доколкото е възможно, за да подпомогнете доброто им физическо и умствено състояние.

Котка се разхожда на тревата
Икона със зелена котка

С напредването на възрастта на по-старата ви котка тя поумнява, но сетивата й леко отслабват. Има някои неща които бихте могли да направите, за да балансирате страничните ефекти от настъпването на по-зрялата възраст.

Лекото затопляне на мократа храна преди сервиране например може спомогне за отделяне на аромати, които правят храната по-привлекателна. За тази цел поставете порцията в микровълновата печка за няколко секунди. Никога обаче не допускайте храната да е гореща.

Опитайте се да избягвате всякакви внезапни и силни звуци, ако слухът на котката ви е отслабнал с годините. Същото се отнася и за тяхното зрение - приближавайте се към тях внимателно и целенасочено, за да избегнете всякакви изненади, ако зрението им не е добро.

Остаряването носи в живота на котката ви много промени, които могат да изглеждан необичайни и объркващи на пръв поглед. Преходът към най-добрите години в живота на котката ще бъде по-безболезнен, ако демонстрирате същата обич и привързаност, но с проява на малко повече търпение. Връзката ви с вашата котка може да бъде пълноценна както преди само с извършването на някои незначителни промени и редовни прегледи при ветеринарния лекар.

Лого с отпечатък на длан и отпечатък на лапа

Хранене на котка в зряла възраст

Small purple nutrition icon

Промени в нуждите

Котката прекарва около 40% от живота си като възрастна котка и затова е важно да имате представа за нейните променящи се хранителни нужди. По този начин ще осигурите на домашния си любимец възможно най-жизнерадостен и здравословен живот. Обикновено се счита, че котката е вече в зряла възраст след навършването на седем години, а след настъпването на тази възраст може да забележите у домашния си любимец преход към по-спокоен темп на живот. По-спокойният начин на живот и забавящият се метаболизъм означават, че по-възрастната ви котка изразходва по-малко енергия дневно и съответно не й е необходимо същото количество калории като преди. Тази промяна трябва да се отрази на хранителния режим на вашата котка, за да сте сигурни, че не им давате повече от необходимото количество храна и да поддържате теглото им в границите на здравословните килограми.

Сива на цвят котка си почива

Специално разработените за котки в зряла възраст храни ще доставят на домашния ви любимец всички необходими за съответната възраст хранителни вещества. Формулата на една такава храна би трябвало да съдържа лесно усвояващи се протеини, които да не тежат на стомаха на котката ви и които да щадят зъбите й. Прочетете нашето ръководство за повече информация относно храненето на котки в зряла възраст.

Икона за загуба на апетит

Загуба на апетит

Ако забележите, че котката ви се отдръпва от предложената храна, най-добре се консултирайте с ветеринарния си лекар. Липсата на апетит може да е симптом на заболяване, но може да се дължи и просто на променящите се с възрастта предпочитания към храната. Вашият ветеринарен лекар може да прецени дали е налице здравословен проблем и да ви даде съвет как да възвърнете апетита на зрялата си котка.

Марки на Purina за възрастни котки

Purina разполага с няколко марки, които предлагат старателно разработени специално за възрастни котки храни. Препоръчваме някоя от следните:

Редовни прегледи

Както и при хората, с възрастта котките стават по-податливи за някои здравословни проблеми. Някои от тези проблеми може да са свързани с естествените процеси на „износване“, но някои други здравословни проблеми при котките могат да се избягват или лекуват сравнително лесно.

Малка зелена на цвят икона за ветеринар

Посещения при ветеринарен лекар

Редовните прегледи при ветеринарен лекар са най-добрият начин да се поддържа доброто здраве на възрастната ви котка. Всъщност тези прегледи са толкова важни, че някои ветеринарни клиники се специализират в обслужване само на възрастни котки. По време на прегледа ветеринарният лекар ще претегли котката и ще извърши подробен външен преглед. При наличие на съмнения ветеринарят може да вземе проби от урината и кръвта, които да бъдат изследвани за типичните за възрастни котки заболявания.

Ваксинациите и обработката за бълхи и вътрешни паразити трябва да продължат да се правят рутинно и по време на зрялата възраст на котката.

Small blue health icon

Прегледи на зъбите

По-възрастните котки може да са изложени на повече рискове от заболявания, свързани с венците и зъбите и затова редовно водете котката си на специализирани прегледи на зъбната кухина.

Small purple cat icon

Кожа, козина и нокти

Дори и в зряла възраст котките имат нужда от острите си нокти, за да се катерят и защитават, съответно ноктите им трябва да се подрязват само ако е абсолютно наложително. Тъй като възрастните котки са по-малко активни, техните нокти може да не се изтъркват както преди, а това от своя страна може да изисква леко подрязване от време на време. Понякога възрастните котки не могат да прибират ноктите си напълно и те съответно изглеждат по-дълги отколкото са в действителност. Поради тази причина трябва да внимавате да не подрязвате нокътя твърде близо до пръстите.

По-малко подвижните стави на котката ви в зряла възраст могат да й попречат сама да достига места по козината си, които преди това е достигала с лекота. Можете да помогнете на котката с помощта на четка за косми - късокосместите породи се нуждаят от грижи за козината веднъж седмично, докато дългокосместите котки имат нужда всекидневна нужда от сресване. Избягвайте да къпете котката си освен ако не е наложително, защото по-възрастните котки може да се стресират от тази процедура.

Признаци и симптоми при стареене

При полагането на грижи за възрастна котка познаването на симптомите на стареене, които трябва да следите е толкова важно, колкото и осигуряването на правилен хранителен режим и обръщането на достатъчно внимание. Разпознаването на някой от описаните по-долу признаци ще ви помогне да разберете протичащите в котката ви промени, а също така ще ви насочи към осигуряване на лечение, ако е необходимо.

Small purple cat icon

Възрастните котки могат да страдат от остеоартрит, водещ до по-малко подвижни или болезнени стави. Може ад забележите, че на котката ви й отнема повече време да се изправи или движенията й са по-сковани при нормално придвижване. Матовата на цвят козина също е симптом за остеоартрит, тъй като котката ви може да не е достатъчно гъвкава да се грижи по подходящ начин за козината си.

Поставете котешката храна на лесно достъпно място, ако котката ви страда от остеоартрит. Наблюдавайте известно време храненето на котката си, за да се уверите, че може да достига храната си и може да поема здравословно количество от нея.

Small blue health icon

При котките проблемите със зъбите са много по-видими, отколкото при кучетата. Котките например биха могли да имат видими затруднения при дъвченето, да се лигавят, да имат лош дъх или изобщо да престанат да се хранят. Ако котката спре да се храни, тя губи и телесна маса. Заведете веднага котката си да прегледат зъбната й кухина и зъбите, ако забележите някой от тези симптоми.

Small blue health icon

Понякога по-старите котки могат да развият проблеми с бъбреците. Симптомите включват неконтролирано уриниране, или поемане и отделяне на извънредно много течности. Ако забележите котката си да върши което и да е от тези действия, заведете я на преглед възможно най-скоро, тъй като това може да са признаци и на заболяване от диабет или хормонални проблеми.

Small blue health icon

Котките не дишат през устата и затова, ако забележите, че се задъхват, това би могло да е симптом на сърдечно или дихателно заболяване. Други симптоми биха могли да бъдат летаргичност на котката ви, трудности при поемането на въздух или изправен стоеж с цел по-добро дишане.

Small blue health icon

Всякакви израстъци, новообразувания или брадавици които сте забелязали по котката си трябва да бъдат изследвани от ветеринарния ви лекар. Те може да са напълно безобидни, но може да са и симптом на раково заболяване.

Small orange welfare icon

С напредването на възрастта котките могат да имат прояви на странно или необичайно поведение. То би могло да включа непредизвикан вой и мяукане, изхождане по нужда на неподходящи места, объркано и невнимателно поведение при използване на котешката тоалетна. Това са обичайните странични ефекти на сенилността, което не пречи да се консултирате с ветеринарен лекар, ако забележите такова поведение и то създава проблеми.

Small blue health icon

Възрастните котки могат да страдат от катаракта и склероза на очната леща - две заболявания, които причиняват синкаво на цвят замъгляване на очите, но имат различни странични ефекти. Едно посещение при ветеринарен лекар ще помогне да се диагностицира точното заболяване.

Тези проблеми са по-редки при котките в сравнение с кучетата.

Small blue health icon

Заболяването от хипертиреоидизъм ( повишена функция на щитовидната жлеза) е много често при по-възрастни котки. Това заболяване може да разстрои нормалния метаболизъм на котката, при което тя да изгаря калориите по-бързо от обичайното. От своя страна това води до по-голям апетит, който обаче е съчетан със сравнително бърза загуба на тегло. Други симптоми на това заболяване включват козина на която й липсва блясък и непостоянно поведение (от типа на пристъпи на свръхактивност). Консултирайте се с ветеринарен лекар, ако забележите някой от тези симптоми, той като тези болести се лекуват успешно.

Ако откриете някой от описаните по-горе симптоми, които може да подсказват за здравословни проблеми при възрастната ви котка или пък сте загрижени за други аспекти на здравето й, свържете се възможно най-бързо с вашия ветеринарен лекар.

Обръщането на внимание на нуждите на котката ви и на всички промени, извършващи се в нейния организъм, ще ви помогне да предоставите на домашния си любимец грижите и обичта от които се нуждае в зрелите си години.