Довеждане на котето у дома

Добра новина - най-накрая е настъпил моментът, в който можете да въведете новото си коте у дома. Също като при довеждането на новородено бебе със сигурност ще искате всичко да е наред, за да може котето да свикне бързо и да се чувства добре в дома ви.
Коте с големи очи ближе легнало лапите си
Коте с големи очи ближе легнало лапите си
Коте с големи очи ближе легнало лапите си

Преди да доведете коте в дома си

Преди новото коте да влезе в дома ви е необходимо да отделите известно време да подготвите безопасно, тихо и сигурно лично пространство което да им служи като начална точка за изследване на останалата част от дома. То трябва да е настрани от шумотевицата на всекидневието.

Как да свикнете котето с новия му дом

Коте с големи очи ближе легнало лапите си

След като поставите клетката за пренасяне на пода, отворете вратичката и оставете котете само да излезе от нея когато се почувства сигурно. Твърде вероятно е то да подуши доста наоколо преди да открие леглото си. След като са проучили всички ъгълчета и скришни местенца, вземете ги за кратко на ръце и проверете дали се нуждаят от почивка.

Котетата обичат да спят и се нуждаят от много сън. Новото ви коте ще има нужда да подремне след всички преживявания от пътуването с автомобил и изследването на новия си дом. Опитайте се да устоите на желанието да си поиграете веднага с котето и му осигурете достатъчно възможности за изследване на средата и спокойна почивка.

Ако е време за хранене, може да им предложите малко храна, но не се учудвайте, ако я откажат. Котките често не приемат храна за известен период, ако са в състояние на лек стрес и затова трябва да им осигурите време да свикнат със средата. Скоро апетитът им ще се възвърне.

Прочетете повече относно храненето на вашето котенце

Запознаване със семейството

След като са се почувствали спокойни и уверени в своето помещение, идва време да се запознаят с хората от новото си семейство. Опитайте се да накарате всички да са спокойни макар без съмнение това да е вълнуващ момент. Преди да въведете ново коте у дома всички трябва да седнат спокойно на пода, а котето да бъде докосвано само ако котето дойде при него. Децата не трябва да награбват котето или да се карат помежду си, защото това може да го уплаши. Ако котето опита да се скрие, залъжете ги с играчка или лакомство, за да окуражите общуването, но никога не ги хващайте и не ги насилвайте.

Една добра идея е използването на спрей със синтетични феромони и пулверизатори, защото те ще помогнат на котето ви да почувства района като безопасен и ще спомогне да се чувстват спокойни и отпуснати. Ако използвате пулверизатори, поставянето на един или два такива уреда в къщата е достатъчно.

Синтетичните феромони имитират естествената миризма на котките. Те използват тези феромони, за да приветстват другите котки и да им покажат, че са в дружелюбно настроение. Чрез тези феромони те също така маркират познатите им обекти в дома.

Стопанин си играе с бялото си коте
Довеждане на котето у дома | Грижи за ново коте

Запознаване с децата

Ако смятате, че вие сте развълнуван от пристигането на новото ви коте, помислете какви ще са емоциите на децата. За да поставите отношенията им на правилна основа, научете децата как да вземат котето в ръце и да го държат правилно, а също как да го глезят чрез погалване. Току що проходилите деца често потупват котето вместо да го галят, което би могло да е неприятно или дори болезнено за котето. Научете ги и как да галят котето - започвайки от темето на главата и по продължение на гърба. Когато котето се търкаля и играе коремът му е открит, но повечето котки не обичат да ги галят в тази чувствителна област. Също така научете да оставят опашката на котката на мира и никога да не я дърпат.

Може и да е приятно да наблюдавате едно красиво коте в съня му, но имайте предвид, че и те се нуждаят от личен живот. Уверете се, че никой не ги безпокои по време на хранене, когато отиват до тоалетната или когато спят. Дръжте тоалетната им далеч от прохождащи деца. Със сигурност не бихте искали да си играят точно с нея.

Измивайте ръцете си, след като сте се грижили за котето и особено, след като сте почиствали тоалетната му. Насърчавайте децата да следват примера ви.

Довеждане на котето у дома | Грижи за ново коте

Запознаване с други домашни любимци

Тайната за успешно запознаване на новото ви коте с други любимци в къщата се крие в търпението. Никога не ги поставяйте в ситуация, в която биха могли да се сбият с други домашни любимци.

Котките и кучетата често са способни да се радват едни на други или поне да живеят мирно заедно, но това не се отнася за всички останали видове домашни любимци. Никога не допускайте близо до котето си домашни любимци от типа на зайци, морски свинчета, мишки, птици и влечуги, защото на котето те му приличат на плячка.

Животните частично се разпознават едно друго чрез миризмата. Затова при запознаване на вашето коте с куче или котка опитайте да смесите техните миризми. Погалете едното животно, а след това и другото, за да се пренесе миризмата и от двете, а също така разменете постелките им за спане. По този начин те ще започнат да асоциират миризмата на другото животно с приятни изживявания (от типа на удобно място за спане и погалване).

Прочетете още съвети за запознаване на котката ви с други любимци . Ако сте следвали съветите, но все още имате проблеми с интегрирането на котенцето, консултирайте се с ветеринарния си лекар. Той би могъл да ви препоръча специалист по поведение на котки.

След като вече са свикнали с дома

Коте с широко отворени очи е клекнало до диван

След като котето ви вече е добило увереност, то ще започне енергично да обикаля из дома. Гледайте къде стъпвате, котето може да изникне изневиделица отнякъде.

Котето ще е готово за дълги часове игра, но се нуждае и от сън, затова му осигурете приятно и спокойно място където може да се свие на кълбо без да го безпокоят.

За свикването с новия дом ще помогне и установяването на всекидневен график, особено по отношение на храненето, играта и глезенето.

- Открийте повече информация на адрес: Въвеждане на котката в дома ви