Вашият любимец - нашата страст
Лого на Friskies
Бишон фриз със собственик

Породи кучета с къдрава козина, които няма как да не обикнете веднага

7 мин. четене
Лого на Friskies
Спонсорирано от Friskies

За всеки любител на кучета е неустоимо да прокара ръцете си през красивата козина на къдраво куче. Но тези плътни къдрици не са създадени от природата само за галене! Те също така служат като чудесна бариера срещу водата и атмосферните условия.

Нищо чудно, че къдравите породи са били надежден помощник за поколения рибари и ловци. Козината им също така задържа топлината, което за съжаление прави някои от тези породи неподходящи за горещ климат.

Обемната рошава и пухкава козина правят тези кучета да изглеждат така, сякаш са пренесени от 80-те години на миналия век направо в скута ни! Ето някои от най-невероятните косматковци, които гордо показват на света своите страхотни къдрици.

Френска Болонка

Снежнобелите или кафеви къдрици на френската болонка със сигурност са определението за кучешки чар! Но знаехте ли, че под тази красива козина се крие една от най-любвеобилните породи, която стопаните могат да си пожелаят? Също така името им в буквален превод означава "куче с къдрава козина" – какъв по-добър начин да започнем класацията с очарователни къдрави кучета?

Тези активни и привързани малки кучета обичат семейството си и се разбират добре с други домашни любимци. Въпреки това, ако искате да си вземете Bichon Frisé, помнете, че той се ще нуждае от ежедневно разресване и периодично подстригване.

Пудел

Пуделът несъмнено е най-емблематичната от къдравите породи. Неговият разпознаваем външен вид често е използван за детски играчки. Независимо от това какъв вид пудел ще доведете у дома, той ще бъде ваш интелигентен и бърз спътник, винаги в режим на игра и нетърпелив да прекара целия ден с любимите си хора.

Елегантната прическа обаче не може да се поддържаа сама, затова не забравяйте да предвидите време за ежедневно четкане и редовно подстригване.

Португалско водно куче

Ако търсите партньор за плуване, не търсете повече от португалското водно куче. Както подсказва името, тези невероятни кучета се чувстват като у дома си във водата и някога са били надеждни помощници на португалските рибари. Въпреки че най-вече се отглеждат като любими спътници в наши дни, те все още обичат да плуват! И ако тези пищни къдрици изглеждат познати, може би си мислите за двама от най-известните представители на къдрави породи кучета навсякъде, Бо и Съни, кучешките членове на семейство Обама и „Първите кучета“ на Съединените щати. Португалското водно куче се предлага в два типа козина: едното е с доста дълга, вълниста козина, а другото е с по-къса, груба козина с по-строги къдрици. Уверете се, че знаете кой вид, когато купувате вашия домашен любимец, за да знаете как да го подстригвате, но и двата изискват редовно подстригване.

Ако искате сами да добавите такъв към семейството, знайте, че козината им не пада твърде много, което може да бъде от полза за хора с алергии (макар и не винаги), но те изискват редовна грижа, както и професионална грижа, за да поддържат тези пищни ключалки.

Хаванска болонка

Фен ли сте на вълнообразните визии или на меките къдрици? Хаванските болонки имат прическата за вас. С име, което ни напомня за слънчевата Хавана и отдава почит на техния произход, хаванските болонки са породата къдрави кучета, които ще искате да гушнете веднага щом минат през вратата. И точно това търсят. Няма нищо, което да обичат повече от това да прекарват целия ден в компанията на най-добрите си приятели и са отлични и весели семейни другари.

Покривната козина е обилна, с подкосъм отдолу. Необходимо е ежедневно разресване, за да не се заплита козината и те ще се нуждаят от редовно къпане и пълно сресване, така че ще трябва да бъде налични, за да се посветите на грижата за тези меки къдрици.

Къдрав ретривър

С такова име Къдравият ретривър има гарантирано място във всеки списък с къдрави кучета. Това атлетично куче е отглеждано като воден ретривър. Въпреки че са независими със семействата си, те са привързан и лоялен спътник, който все още обича страхотното открито пространство.

И ако искате те да ви правят компания, вместо да излизат да спасяват света, те бързо ще се съобразят и ще станат най-добрият ви кучешки приятел. Пълно с обич, енергия и къдрици, това е породата големи къдрави кучета, които цялото семейство ще хареса.

Когато гъстата, къдрава козина пада, разресването ще премахне мъртвите косми; в противен случай четкането и разресването трябва да се избягват, тъй като това може да направи козината къдрава.

Лагото Романьоло

Красивото Лагото Романьоло не идва само с изобилни къдрици, но и с титлата на най-добрия ловец на трюфели в кучешкото царство. Това тяхно пухкаво, вълнено палто трябва да се доставя с ръководство за употреба, тъй като поддържането му в отлично състояние може да създаде доста добра работа, но те са толкова приятелски настроени, интелигентни приятели на своите собственици, че усилието напълно си заслужава.

Пули

Това, което може да изглежда като ден с лоша коса за нас, хората, е забележителна прическа за пухкавия Пули. Тези кучета са били използвани за стадо и защита на добитъка и имат склонност да се свързват най-много с един член на семейството. Пули предлага на собствениците си две прически, от които да избират: естествената им визия на шнур или пухкавата козина, постигната след няколко разресвания всяка седмица. Не знаем с коя е по-сладък! Препоръчително е да ги къпете през по-горещите сезони, тъй като може да отнеме дни, докато козината им изсъхне,  тъй като е толкова дебела.

Бувие дьо Фландр

Едно от най-големите кучета с къдрава коса, Bouvier de Flandres е селскостопанско куче. Отглеждането на животни, тегленето на каруци и охраната на имуществото е бил просто още един ден от живота на Бувие, когато са живеели във ферми в Европа. Тези дни те са непоколебимите, верни приятели. Бувиетата трябва да се сресват поне три пъти седмично, като се обръща особено внимание на брадите и мустаците им, за да се гарантира, че няма по тях останала храна.

Кери Блу Териер

Известни със синия нюанс на козината си, който кара къдриците им да изпъкват още повече, тези кучета са смели независими мислители, които изискват солидно обучение. Но ако знаете как да управлявате упоритата им страна, те са верни спътници. Но бъдете готови за редовни сесии на сресване, за да поддържате великолепния им външен вид, тъй като козината им не пада и се нуждае от ежедневно четкане, както и редовно подрязване.

Ирландски воден шпаньол

Друг къдрав човек, който ще накара любителите на кучета да хвърлят двоен поглед, е ирландският воден шпаньол. Стегнатите къдрици, козината с цвят на черен дроб с нюанси на лилаво и открояващата се опашка, която не прилича на тялото им, се комбинират, за да направят тази къдрава порода кучета единствена по рода си. И ако се чудите за личността на това невероятно куче, има още какво да обичате. Ирландският воден шпаньол е интелигентен, пълен с енергия и забавление. Козината им е естествено мазна за защита от студена вода и изисква гребен с широки зъби за сресване веднъж или два пъти седмично.

Други прекрасни къдрокосмести кучета

Търсите още повече породи кучета с къдрава коса? Списъкът може да продължи безкрайно. Ето и други къдрави кученца, които веднага ще откраднат сърцето ви:

  • Ердел териер
  • Бедлингтън териер
  • Барбет
  • Болонезе
  • Комондор
  • Пуми
  • Лабрадудъл
  • Американски воден шпаньол
  • Испанско водно куче

Не можете да не харесате и кученцата с двойна козина? Ето списък с пухкави кучета с тежка козина, които можете да приветствате в семейството.