Вашият любимец - нашата страст
лого на Pro Plan
Спяща котка на коляното на собственика сиа си

Често задавани въпроси за кастриране на котка

5 мин. четене
лого на Pro Plan
Спонсорирано от Purina Pro Plan

Имате ново космато допълнение към семейството си – фантастично! Когато вашето коте все още е толкова малко и сладко, може да е трудно да си го представите със собствени котенца.

Въпреки това, тъй като всяка котка достига полова зрялост между четири до шест месеца, би могла да има котенца, докато самата тя все още е котенце! Следователно, като нов собственик на домашен любимец, ще трябва да започнете да мислите за кастрация отрано. Кастрирането означава, че ще избегнете всякакви непланирани бременности, но и ще предпазите животното от определени заболявания.

 

"Решението да кастрирате котката си е един от най-важните избори, които ще направите като собственик на домашен любимец. Екипът на Purina PetCare е тук, за да отговори на всички въпроси, които имате."

 

Стерилизация на котка

Кастрирането или стерилизирането не трябва да е обезсърчително решение. Нашият екип ще ви сподели всичко, което трябва да знаете за кастрацията, за да може да вземете най-доброто решение за вас и вашия любимец.

Какво е кастрация?

Кастрацията е обичайна и рутинна операция, която включва отстраняване на половите репродуктивни органи. При женските котки е известна още като „стерилизация“, а при мъжките като „кастрация“.

Женски котки

При женските кастрацията включва премахване на яйчниците и матката, въпреки че понякога се отстраняват само яйчниците. Това обикновено се прави чрез малък разрез от лявата ѝ страна, но понякога се случва да е по средата отдолу.

Мъжки котки

При мъжките процедурата включва отстраняване на тестисите. Тя е много по-проста, спрямо тази при женските, като не изисква никакви шевове.

Изпитват ли котките болка при кастриране?

Операцията по кастриране или стерилизиране е рутинна. На животното ще бъде сложена упойка, за да се гарантира, че няма да почувства болка по време на процедурата.

След операцията ветеринарният лекар ще ѝ сложи болкоуспокояващи инжекции, за да облекчи дискомфорта. Когато си я приберете у дома, ще получите противовъзпалително лекарство и болкоуспокояващи, които да ѝ давате.

Поради факта, че при мъжките процедурата е много по-малко инвазивна, те се нуждаят от лекарства само един ден, докато при женските ще са необходими такива за около три дни. Те ще им помогнат да се възстановят възможно най-бързо и безболезнено.

Защо трябва да кастрирате котката си?

Кастрацията има множество ползи за вашия домашен любимец. Например, вероятността да се зарази с определени заболявания е много по-малка, както и ще избегне нежелана бременност. Други предимства на кастрирането или стерилизирането при котките включват:

  • ограничаване на непослушното поведение, което идва със сексуалната зрялост, като пръскане на урина, за да маркират територията си;
  • кастрираните котки не са толкова склонни да се отклоняват от дома, което ги предпазва от пътнотранспортни произшествия и битки с други себеподобни;
  • вашият домашен любимец може да стане по-привързан. Женските често се превръщат в по-нежни;
  • намалява се рискът от заразяване с определени болести, включително котешка левкемия и котешки спин;
  • ограничава се рискът женската да развие инфекция на утробата (матката);
  • ако се стерилизира в ранна възраст, по-малко вероятно е да развие рак на млечната жлеза (гърдата).

Кога трябва да я кастрирате?

Препоръчваме да кастрирате вашето коте, преди то да достигне полова зрялост и да може да има котенца. Това обикновено е на възраст от четири до шест месеца. Ще разберете кога вашата котка наближава пубертета, тъй като женските ще викат силно, а мъжките вероятно ще пръскат урина, за да маркират територията си.

Някои приюти и ветеринарни лекари препоръчват ранна кастрация от 12-седмична възраст или понякога дори по-рано.

За да предпазите котката си от забременяване, не я пускайте навън, докато не бъде кастрирана.

Мит

Може би сте чували, че е добре котките да имат котило с котенца, преди да бъдат стерилизирани, но нашите експерти от Pet Care Team потвърждават, че това всъщност не е вярно.

Как да уредя кастрация?

Ами ако не мога да си позволя разходите за кастрация?

От какви следоперативни грижи ще се нуждае след кастрация?

Какво трябва да обмисля, ако не кастрирам котката си?

Ами ако мисля, че вече е бременна?

За да кастрирате котката си, ще трябва да си запазите час при вашия ветеринарен лекар. Той може да ви помоли да я доведете за преглед преди същинската операция.

Също така, ще изисква от вас да не я храните вечерта преди упойката – осигурете ѝ вода както обикновено, но ѝ я вземете на самата сутрин на операцията.

Обикновено животното се оставя при ветеринаря сутрин и трябва да може да си го вземете по-късно на същия ден.

Свързани статии:

Purina Pro Plan