Често задавани въпроси

Какви са ползите от воденето на домашни любимци на работа?
Жена и кафяво на цвят куче
Жена и кафяво на цвят куче
Жена и кафяво на цвят куче

Какви са предимствата от воденето на любимци на работа?

Забелязали какво разлика има, слез като в PURINA® позволихме да се водят домашни любимци на работа - не на последно място физическата активност при извеждане на кучето за кратка разходка! Като цяло служителите ни разбраха, че любимците на работа спомагат да се поддържа по-добро ниво на баланса между работно и свободно време. А това е добра новина за PURINA®, защото ни помага да имаме щастливи и лоялни служители.

Изследванията показват, че служители които водят домашните си любимци на работа показват по-малко признаци на стрес - вероятно, защото любимците ни помагат да се отпуснем и ни помагат при срещите с нови хора. Забелязали сме, че тази ситуация е полезна и за домашните любимци. Те се срещат с нови хора и играят с други домашни любимци, като същевременно се радват на по-голяма физическа активност през деня и прекарват повече време със стопаните си.

Как да убедите администраторите на сградата?

Ако вашето дружество е собственик на сградата, то решението относно допускането на домашни любимци в офиса зависи изцяло от хората на върха. Ако дружеството ви е наемател на офисите, може да се наложи да проведете срещи с управляващото сградата дружество, с агент по недвижими имоти или със собственика - или с всички тях.

Преди да провеждате каквито и да било срещи, изгответе списък с подобни офиси или дружества, които са позволили воденето на домашни любимци на работното място. Това ще помогне на отсрещната страна да се увери, че това не е необичайна практика и може да превърне офиса в по-приятно място за прекарване на времето и посещения. Подгответе се да обсъдите изготвянето на официални документи, които да покриват поне отчасти рисковете за собственика на недвижимия имот.

Какви официални документи може да са необходими?

Юристите на дружеството ви ще трябва да изготвят документ, който да бъде подписан от онези ваши служители, които желаят да идват на работа с домашния си любимец. Този документ ще им помогне да разбират свързаните рискове и ще осигури съгласието им за поемане на отговорност при възникване на всякакви правни проблеми. Въпросният документ служи и като декларация за освобождаване от отговорност на дружеството. Можете да прегледате този наш документ тук.

Моля, имайте предвид, че документ представлява просто един пример и не бива да го използвате вместо собствена декларация за отказ от отговорност. Препоръчваме ви вашето дружество да поиска от юристите си изготвянето на документ, който да отразява конкретната ситуация.

Как да гарантираме, че любимците ни са добри съседи за другите фирми в сградата?

Започнете с това да се уверите, че всички ясно разбират какво поведение се очаква от техните домашни любимци - и кое не е позволено. Прегледайте нашия раздел с правила, за да научите как да помогнете на служителите си да разбират какво се изисква от тях.

Какви медицински документи трябва да имат служителите за своите любимци?

Важно е, поради причини от здравен характер, да сте сигурни, че служителите, които водят домашни любимци на работното място, са представили документи относно здравословното състояние и медицинските прегледи на своите домашни любимци. Документите например трябва да демонстрират, че животното разполага със свидетелства за всички необходими ваксини, включително и ваксина против бяс. Ще ви се наложи да поискате от служителите си и свидетелства, че техните котета и кученца са преминали през процедурата за ежегодна ваксинация. Поискайте от тях да съхраняват копия от тези документи на работното си място.

Воденето на любимци на работа ще активира ли алергии при хората?

Това не би трябвало да е сериозен проблем, ако служителите поемат отговорност да почистват домашните си любимци и старателно да се грижат за козината им. По-малко вероятно е някой домашен любимец да предизвика алергии, ако е чист и козината му се поддържа редовно. Старателното почистване на космите от домашните любимци (или други остатъци от домашни любимци) може също да спомогне за намаляване на алергиите. Това се отнася не само за служителите ви, но и за цялостната организация на почистване на офисите ви. Уверете се, че работното място редовно се почиства с прахосмукачка и са поставени въздушни филтри или въздухочистители за поддържането на чист въздух в помещенията.

Въведете зони без домашни любимци, ако имате други опасения във връзка с алергии. Обособете забранени за домашни любимци зони, ако не е възможно да ги държите в офиса или в оградена зона. Съветваме ви да забраните достъпа на домашни любимци до помещенията за провеждане на срещи, тоалетните и местата за хранене.

Кратък обзор на алергиите от котки

Алергиите от котки изобщо не са рядкост. Често страдащите от такива алергии смятат, че те се причиняват от котешките косми и правят извода, че късокосместите котки са по-приемливи от тази гледна точка. По-вероятно е обаче такива хора да са алергични към един протеин котешката слюнка, който попада върху козината на котката когато тя се мие.

Стопаните трябва да гарантират, че козината на котката е добре почистена и сресана, за да се помогне избягването на алергични реакции у колегите им, имащи чувствителност към такива вещества. Те трябва да почистват и всякакви люспи или отпадъци от козината, а ако е необходимо да държат котката си в затворено пространство.

Кратък обзор на алергиите от кучета

Кучетата например имат пърхот, към който някои хора може да са алергични. Кучетата на които козината капе повече са по-вероятни причинители на алергии. Ако кучето на някой служител предизвиква кихавици, може би не е лошо да се държи в по-изолирано пространство. Ако кучето предизвиква по-тежки форми на алергия, то не бива да се допуска на работното място. Най-добрият начин да се сведат до минимум алергичните реакции е правилното къпане и грижа за козината на всички кучета.

Как да държите под контрол окапалите косми?

Първата стъпка да държите окапването на косми под контрол е да поискате от стопаните редовно да се грижат за козината на любимците си преди да ги доведат на работното място. Втората стъпка е осигуряването на редовно почистване с прахосмукачка в помещенията.

Какво да правим, ако любимец се изходи на неподходящо място?

На първо място въведете ясни правила, че всички любимци на работа трябва да са обучени за поведение в домашна среда. Стопаните трябва да познават навиците за тоалетна на любимеца си и трябва да водят животното само, ако работният им график позволява да ги извеждат до тоалетна.

Понякога са възможни инциденти в тази връзка. Ако домашният любимец се изходи в офиса, стопанинът му трябва незабавно да почисти и да уведоми за инцидента службата по почистване, за да може мястото да бъде дезинфекцирано.

Може ли друг освен стопанина да извежда куче до тоалетната?

Да, макар че всеки, който извежда чуждо куче трябва първо да поиска разрешение. Стопанинът на кучето във всички случаи трябва да предостави и повод, за да може кучето да бъде контролирано. Стопанинът също така може да опише признаците в поведението на кучето, които подсказват, че иска да излезе навън.

Важно е да се позволят кратки почивки, за да могат стопаните на кучета и служителите да извеждат кучетата когато е необходимо.

Какво да се прави, ако някой любимец избяга?

Ако има някакви опасения, че даден домашен любимец може да избяга при отворена врата, този домашен любимец трябва да бъде държан на повод или в затворена зона. Ако по някаква причина домашен любимец избяга, важно е за случая да се уведомят отдел „Човешки ресурси“, охраната или управителите на сградата, за да може животното да бъде открито възможно най-бързо.

Препоръчваме ви да използвате социалните мрежи Twitter и Facebook, за да разпространите съответната информация (а също и снимка на домашния любимец), за да потърсите съдействие от всички, намиращи се в района. Всички стопани на домашни любимци трябва да осигурят нашийник и етикет с идентификация на животното, които да са налични по всяко време, за да може домашният любимец лесно да бъде идентифициран и върнат в случай, че избяга или се загуби.

Как да съм сигурен, че любимецът ми ще бъде наред в случай на извънредна ситуация?

Уверете се, че разполагате със следното в случай на извънредна ситуация:

  • Телефонните номера и адреса на вашия ветеринар и на клиника за спешна помощ, включително указания как да стигнете до съответните адреси.
  • Материали за първа помощ, включително бинтове, марля и водороден пероксид (кислородна вода).
  • Телефонния номер на гореща линия за връзка при отравяния.
  • Списък с всички лекарства, употребявани от домашния ви любимец.

Освен това е необходимо да запознаете домашния любимец с маршрутите за евакуация, за да сте сигурни, че стълбите и затворените пространства са му познати и не го притесняват. Когато домашният ви любимец е на работното ви място трябва да уведомявате и отговорника в случай на пожар на вашия етаж, за да може да реагира, ако вие поради някаква причина не сте на работното си място в случай на извънредна ситуация.

Какви консумативи трябва да са налични за любимците?

Вода, купички за храна, лакомства и тоалетни торбички са задължителни консумативи за всеки офис с домашни любимци. Можете да включите и легло за домашни любимци, найлонови торбички с връзки, допълнителен повод, дезинфекциращи кърпички, консумативи за първа помощ, списък с телефонни номера за връзка с ветеринар в извънредни случай, а също и информация за връзка с ветеринарен кабинет в извънработно време.

Какви видове лакомства е здравословно да има в наличност?

Домашните любимци не бива да приемат повече от 10% от дневните си калории под формата на лакомства или специалитети, тъй като ще им липсват някои хранителни вещества и, още по-вероятно, ще наддадат на тегло. Стопаните трябва да уведомят колегите си относно всякакви ограничения и забрани, свързани с храната на своя домашен любимец.

Важно е също така стопаните на домашни любимци да инструктират служителите да не хранят животните им с хранителни остатъци или човешка храна. Даването на такава храна може да свикне домашния любимец да проси храна, което не е добре за тях, а е и досадно за хората, които се хранят в офиса.

С какъв тип играчки трябва да си играят любимците на работа?

Топките са идеалната играчка за кучета във всяка обстановка - с изключение на работното място. Всяка играчка, която води до тичане или възбуда на кучето трябва да се държи у дома. По-добре изберете играчки които спомагат за тихото поведение на кучето и задържа вниманието му. Такива са например хранилките -игри и играчките за дъвчене.

Добри варианти за котките например са хранилките-игри и играчките на връв. Избягвайте да позволявате на котката си например да преследва из офиса следата на лазерна показалка. За котката може да е нервиращо и разочароващо когато не може да хване тази неуловима червена точка.

Кои зони в офиса не трябва да са достъпни за домашни любимци?

Препоръчваме ви да оформите като забранени за домашни любимци зони фитнес залите, зоните за тоалет, заседателните зали, кухните, местата за хранене, изчислителните центрове, лекарските кабинети, зоните за майки и стаите за почивка. Служителите могат да използват също и поводи и детски кошарки, за да ограничават движението на любимците си.

Какъв вид външно пространство е най-подходящо за офис с домашни любимци?

Парковете, парковете за кучета и големите открити пространства са идеални за излизане на свеж въздух и малко упражнения за домашния любимец. Служителите също така могат да извеждат кучетата на разходка из квартала, за да изгорят необходимите калории.

Как да гарантираме, че дадено куче няма да лае твърде много?

Уверете се, че всички са наясно, че шумните, страхливи или нахални кучета трябва се държат вкъщи. Ако някое куче лае по друг човек, стопанинът трябва да помогне на човека да се запознае с кучето, за да не се страхува от животното или да остане с впечатление, че го е разстроил по някакъв начин. В такива ситуации помага, ако бъде разрешено на непознатия да даде някакво лакомство на кучето.

Ще се бият ли помежду си котките и кучетата?

Препоръчваме ви да държите кучетата и котките на повод или в оградени пространства. Това позволява на животните да обитават собствено пространство без да обикалят и играят твърде агресивно едно с друго. Не трябва да се допускат домашни любимци, нападащи други животни. Ако стопаните на такива любимци искат да ги водят на работното място, те могат да запишат домашния си любимец на курсове за поведение преди да започнат да го водят на работа.

Ако по някаква причина настъпи сбиване между домашни любимци, техните стопани веднага трябва да разделят животните и да ги заведат на неутрално място, за да проверят за наранявания, след което да ги успокоят. Животните участващи в такива инциденти трябва да се държат далеч едно от друго, докато не променят поведението си. Ако две конкретни животни не могат да се спогаждат, то стопаните им могат да се уговорят помежду си да ги водят на работа в различни дни.

Какво да се прави, ако даден любимец предизвиква страх у някого?

Важен елемент от ролята ви на стопанин е да обучите кучето или котката си на добро поведение. Служителите които водят на работа домашните си любимци трябва да осъзнават, че някои хора може да се страхуват от непознати кучета и котки. Важно е да се уважават техните чувства. Ако някой домашен любимец предизвиква страх у хората, животното не бива да бъде допускано на работното място.

Как служителите гарантират доброто поведение на любимци в присъствието на деца на работното място?

Всеки служител, който води домашния си любимец на работното място трябва добре да познава характера и да е внимателен когато наоколо има деца. Ако някой домашен любимец би могъл да обезпокои или уплаши дете, стопанинът му трябва внимателно да избягва допускането на каквито и да било инциденти - дори, ако това означава да не позволи на детето да види домашния любимец.

Как стопанин гарантира децата да се държат добре с домашните любимци?

Когато дете се среща с домашен любимец, стопанинът на животното трябва да помогне на детето с информация какво поведение би доставило най-голямо удоволствие и би успокоило домашния любимец. Ако детето е твърде агресивно с домашния любимец, помогнете му да разбере как се чувства животното и как да се отнася с повече уважение към него. В такива ситуации може да е от помощ, ако дадете на детето някакво дребно, здравословно лакомство, с което да нахрани домашния любимец, за да могат детето и животното да се опознаят в приятелска атмосфера.

Как може даден офис да гарантира, че всички одобряват идеята за водене на любимци на работа?

Създайте среда, в която всеки да може лесно да изрази мнението си и да знае, че мнението му има значение и е чуто. По този начин всички ще работят заедно за създаването на стабилни правила относно присъствието на домашни любимци на работното място. Това ще спомогне за установяване на примери, които от своя страна водят до прости и рутинни решения на възможни проблеми.

Какъв е най-добрият начин да подготвим любимец за воденето му на работа?

Ако искате да сте сигурни, че няма да има проблеми във връзка с воденето на домашния ви любимец на работа, първо помислете върху поведението му. Добре обучен, дружелюбен и спокоен ли е вашият домашен любимец? Ако не е, трябва да го обучите. След това трябва да сте сигурни, че винаги са положени подходящи грижи за козината му, за да не се позволи на евентуален пърхот или алергени да предизвикат алергии на работното място.

В деня когато водите домашния си любимец на работа трябва му осигурите удобство и спокойна среда по време на пътуването в автомобила, за да не бъде уплашен. Помислете дали не е добра идея да доведете котката си на работното място през почивните дни, за да може да обиколи новото място на спокойствие.

Как пътуването до работното място може да бъде направено по-приятно за котка?

Пътуването с автомобил може да е трудно за котките. Може да се наложи да изпълните тези три стъпки, преди котката да може да прекара цял ден на работното ви място.

  • Свикнете я да пътува в клетка за пренасяне или кафез като поставите вътре някакво лакомство и я пренасяте из къщата си.Направете няколко пътувания с автомобил преди да я водите на работа, за да свикне с пътуването.
  • Водете я на работното място за по-кратки периоди.

Можете да прекарате цял ден с котката на работа, след като вече се чувства спокойно. Ако котката ви се противи по време на тези действия, би могло тя просто да предпочита да си стои у дома и да си дреме докато вие сте на работа.

Когато водите котката си на работа, уверете се, че носите и котешка тоалетна, а също и познати предмети (например играчки и постелка) върху които има нейната миризма. Тези обекти могат да й помогнат да се отпусне.

Как пътуването до работното място може да бъде направено по-приятно за куче?

Макар, че кучетата често обичат да пътуват в автомобил, все пак трябва да вземете някои предпазни мерки. Кучето ви не трябва да седи на предната седалка - нека седи отзад, най-добре в клетка за пътуване или опасано с колан за кучета на задната седалка. (Такива се продават в повечето зоомагазини.)

Кучето ви не трябва да подава главата си през прозореца на колата, тъй като това може да е опасно. Кучето ви трябва да има нашийник и етикет с идентификационна информация в случай, че се освободи по пътя към работното ви място.