Защо да кастрираме котката си?

Защо да кастрираме котката си?

Защо да кастрираме котката си?

Защо да кастрираме котката си?

Защо да кастрираме котката си?

Защо да кастрираме котката си?

Защо да кастрираме котката си?

Като отговорен стопанин, кастрацията на твоята котка е едно от най-важните решения, които ще вземеш. Тъй като котките съзряват полово още докато са котенца, това е и решение, което трябва да обсъдите с ветеринарния лекар възможно най-скоро.

Ползите от кастрацията

Ползите от кастрацията


Както и за предотвратяване на нежелана бременност, кастрацията ще спомогне и за намаляване на риска от някои болести и необщително поведение.

  • Кастрацията намалява производството на полови хормони, значително намалява поведения като маркиране и борба за територия при котараците и прекомерната гальовност и агресия при женските котки, което значително увеличава очакванията за продължителността на живота им, като намалява риска от заразяване с инфекциозни болести при борба и наранявания при скитането в търсене на партньор
  • Кастрирането на женска котка предотвратява риска от заболявания на яйчниците и матката, включително рак, пиометра, поликистозни яйчници и метрит, както и рак на млечните жлези и фалшива бременност
  • При мъжките котки кастрацията премахва риска от заболяване на тестисите, включително рак, и намаля риска от индуцирани от тестостерон заболявания (като простатит, перианални аденоми, перинеални хернии и доброкачествена простатна хиперплазия)
     

Защо да кастрираме


Ветеринарният лекар ще те посъветва кое е най-доброто време за кастриране на котката, но това обикновено се прави на около шестмесечна възраст, преди достигане на полова зрялост. Все пак, в зависимост от държавата, в която живееш, и препоръката на ветеринаря, това може да се направи и още на осеммесечна възраст.

Защо да кастрираме

Операцията


При мъжките котки включва отстраняването на двата тестиса. Кастрацията на женските котки включва премахването на двата яйчника, отделно или заедно с отстраняване на матката.

Въпреки че кастрацията е сериозна хирургическа операция, тя се счита за рутинна и рискът от усложнения е малък. Котката обикновено ще бъде върната у дома в деня на операцията и може да има или да няма видими шевове.


След операцията


Заболяването на долния уринарен тракт при котките се лекува трудно и изисква много търпение. Може да се наложи да се помисли за стреса в живота на котката и как да бъде намален, както и да се потърси консултация с ветеринарен специалист по котките или поведението им, ако забележиш голяма промяна в поведението на твоята.


Опитай се да я задържиш вътре поне три дни след операцията, за да бъде сведен до минимум риска от инфекция. Ако забележиш зачервяване или подуване или необичайно изтичане на течност около раната, важно е незабавно да се свържеш с ветеринарен лекар.

След операцията котараците обикновено нямат шевове. Въпреки че през първите 24 часа котката може да е малко сънлива, тя доста бързо ще се върне към нормалната си игривост.

Възстановяването на женските котки може да отнеме малко повече време, защото операцията е по-сложна. Като бъде оставена на спокойствие през първите няколко дни и й пречиш да скача от една повърхност на друга, ще дадеш време за възстановяване на телесните тъкани.


Подпомагане чрез храната


След операцията е важно да осигуриш висококачествена, питателна храна, защото организмът се нуждае от хранителни елементи, за да оздравее ефективно.

След пълното възстановяване на котката е важно да обмислиш преминаване от високалоричната храна за котенца към поддържаща диетична храна с по-малко калории като например PURINA® PRO PLAN® STERILISED, защото за кастрираните котки има по-голям риск от увеличаване на теглото. Това е свързано с по-заседналия начин на живот и се причинява от комбинация от необходимост от по-малко енергия и повишен апетит. Някои от тези промени са причинени от намаленото производство и секреция на полови хормони.

 

Сподели с хора, които познаваш

ShareEmailtwitterFB