Проблеми с бъбреците при котките

Проблеми с бъбреците при котките

Проблеми с бъбреците при котките

Проблеми с бъбреците при котките

Проблеми с бъбреците при котките

Проблеми с бъбреците при котките

Бъбречна недостатъчност при котки

За котките, както и при хората, бъбреците са жизненоважен орган, който изпълнява широк кръг от важни телесни функции, включващи:

  • Филтриране на отпадъчните материали от кръвта (за да се екскретират в урината)
  • Регулиране на минералите в организма и кръвното налягане
  • Производство на жизненоважни хормони

Бъбречна недостатъчност възниква много често при котките, особено при по-възрастните, които обикновено страдат от хроничната форма на това заболяване.

 

Различните видове бъбречна недостатъчност

Различните видове бъбречна недостатъчност


Острата бъбречна недостатъчност е внезапната неспособност на бъбреците да функционират правилно. При котките може да се причини от инфекция или поглъщане на токсини. Понякога е обратима, но не във всички случаи.

Хроничната бъбречна недостатъчност възниква в рамките на по-дълъг период от време, от месеци до години. Причините могат да варират от инфекции до тумори, но обикновено причината е неясна. В момента, когато се диагностицира, хроничната бъбречна недостатъчност вече е необратима. За щастие съществува лечение, което забавя прогресията на болестта и спомага за облекчаване на симптомите.

Как се развива хронична бъбречна недостатъчност?


В ранните етапи здравите части на бъбреците компенсират увредените, като поемат и тяхното натоварване. С напредването на болестта обаче се изгубват все повече функциониращи зони, а оставащите здрави не могат да поемат цялостната загуба. Когато стане това, котката ще покаже признаци на бъбречна недостатъчност.

Хроничната бъбречна недостатъчност е прогресивно заболяване и много котки я развиват в известна степен с възрастта си заради постепенното увреждане на частите на бъбреците, които функционират. Състоянието обикновено се контролира с течности, специални диети и лекарства, за да се спомогне за бавното прогресиране и за да може котката да се чувства по-добре въпреки състоянието си.

Как се развива хронична бъбречна недостатъчност?

Признаци, за което да се следи


Прекомерно уриниране: болестта може да засегне способността за концентриране на урината, което означава, че котките могат да произвеждат големи количества разредена урина. Това ги кара да пият повече вода, за да си набавят изгубената течност.

Лош апетит и летаргия: това е признак, че нормално екскретираните в урината токсини се натрупват в организма. Това може да доведе и до повръщане, гадене и лош дъх.


Диагноза от ветеринарния лекар


Винаги се консултирай с ветеринарния лекар, ако имаш подозрения, че котката ти има бъбречно заболяване. Той ще поиска да направи анализ на проби от урина и кръв. Ако на котката бъде поставена диагноза за бъбречно заболяване, лечението обикновено се състои от контрол на хранителния режим или лекарства (или и двете в зависимост от сериозността на заболяването).


Как може да помогне диетата


Доказано е, че една специално пригодена диета намалява признаците на бъбречна недостатъчност и забавя прогресията на болестта. Като такава, храната често е ключът към овладяването на хроничната бъбречна недостатъчност при котките. Твоят ветеринар може да ти препоръча да преминете към научно формулирана диетична храна, например PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline NF St/Ox Renal Function.

Храните PURINA® PRO PLAN® съдържат специалната формула OPTIRENAL, която е научно създадена комбинация от съставки включително аминокиселини, есенциални мастни киселини и антиоксиданти подпомагаща здравето на бъбреците.

Сподели с хора, които познаваш

ShareEmailtwitterFB