Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.
Вашият любимец - нашата страст
Стара жена с котка

Подобряване на здравето на хората чрез силата на връзката между домашния любимец и човека

Вярваме, че силата на връзката между домашен любимец и човек може да помогне за подобряване на здравето и благосъстоянието на хората и да обогати нашите общности.

Нашата цел

До 2030 г. да помогнем на 1 000 000 души в неравностойно положение да подобрят здравето и благосъстоянието си (за базова година се приема 2021 г.).

Нашият ангажимент

Защо това е важно?

Като част от постоянната ни работа, ние знаем и виждаме последиците от уязвимостта.  Почти една четвърт от населението на света заявява, че няма на кого да разчита за помощ в трудни моменти. В много европейски страни около една четвърт от населението съобщава, че страда от поне едно психично заболяване.  Благодарение на нашия опит и провежданите изследвания, знаем също, че силата на връзката между домашния любимец и човека е помогнала на много хора, намиращи се в уязвима ситуация.

Имаме дългогодишни партньорства в Европа, в които връзката между домашния любимец и човека (чрез интервенции, дейности или терапии с помощта на животни) е допринесла за подпомагане на деца и възрастни с техните физически и психически нужди и е дала положителни резултати. Например, благодарение на нашата подкрепа на научните изследвания в Испания с университета „Крал Хуан Карлос“ и болница „Ниньо Хесус“ в Мадрид за ползите от терапията с кучета на деца, които имат хранителни разстройства, се наблюдава намаляване на тревожността и симптомите на депресия, както и повишаване на самочувствието.

Продължаваме да работим с нашите партньори, както и да даваме възможност за споделяне на най-добри практики и резултати.

Ще подкрепим този ангажимент и чрез нашата награда BetterwithPets, за да награждаваме най-влиятелните организации, които използват силата на връзката на човека с домашния любимец и носят промяна в здравето и благоденствието на деца или възрастни в уязвимо положение. По-долу можете да прочетете повече за наградата BetterwithPets.

Целта ни е да създадем общност на сътрудничество и приобщаване, в която можем да споделяме и използваме експертни знания, най-добри практики и инструменти, за да стимулираме положително социално въздействие.

Наградата на Purina BetterwithPets

През 2018 г. стартирахме наградата Purina BetterwithPets. Тя е свързана с нашето фундаментално убеждение, че хората и домашните любимци са по-добре заедно. Знаем, че във тази връзка  има магия, която може да се използва за постигане на положителна промяна спрямо здравето и благосъстоянието на хората и общностите. Наградата подкрепи предприемачи, разработили такива инициативи.

StreetVet, от Великобритания, е носител на наградата за 2020 г. Те предоставят безплатно и достъпно ветеринарно обслужване на домашни любимци, чиито собственици са останали бездомни. StreetVet получи 50 000 швейцарски франка, за да подкрепи стартирането на първата по рода си схема за акредитация на хостели "приятелски настроени към домашните любимци", която позволява на стопаните, които нямат дом, да бъдат настанени заедно с техните любимци. 

От 2023 г. наградата BetterwithPets ще се провежда на всеки две години с двугодишен цикъл на отпускане на безвъзмездни средства до 2030 г. Тя ще се фокусира върху признаването и подпомагането на изключителни организации, които работят за грижата и подкрепата на здравето на хората чрез силата на връзката между домашните любимци и хората и които се фокусират върху хората в уязвимо положение.

 

Всичко свързано със StreetVet за мен беше едно лудо пътуване - от идеята само да си сложа раницата и да изляза, до това, което правя всеки ден. Всичко се свежда до нашите доброволци, които са невероятни, както и до силата на връзката между човека и животното, защото всички ние го правим именно заради това. Най-хубавата част от този процес и StreetVet е свързана с хората, които срещнахме по пътя си, било то стопани с техните кучета или хора, които просто искаха да променят нещо.

Джейд Стат. Съосновател на StreetVet

Домашни любимци в болници

Чрез работата си по инициативата "Домашни любимци в болниците" в Испания подкрепяме достъпа на кучета терапевти до болници, за да улесним работата на специалистите с хора, които се възстановяват. Пример за нашата работа е сътрудничеството ни с болница "Ниньо Хесус" в Мадрид и университета "Рей Хуан Карлос". Възложено е да се направи проучване и да се оцени ефектът от интервенциите с помощта на животни при юноши с хранителни разстройства, като анорексия и булимия. От първите резултати се вижда, че се увеличават "приятните емоции" на пациентите (които са по-спокойни, щастливи или весели), подобрява се също самооценката им, докато показателите за тревожност и депресия намаляват.

Сътрудничим си също така с болничната клиника и CTAC (Centro de Terapias Asistidas CON Canes) по изследователски проект, разглеждащ ползите от терапиите с кучета при деца с нервни разстройства на развитието. Това изследване разглежда как подпомаганата с домашни любимци терапия може да помогне на деца с разстройства като СДВХ (синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност), фетален алкохолен синдром, посттравматичен стрес и разстройство от аутистичния спектър. По време на научното изследване ще бъдат събрани данни, които да покажат въздействието, което този вид терапия с кучета може да има върху подобряването на самочувствието, самоуважението, социалните умения и регулирането на емоционалните и поведенческите проблеми.

Надграждане върху целта на Nestlé

Точно както ние се стремим да подобрим живота на домашните любимци и на хората, които ги обичат, нашата компания майка Nestlé се ангажира да подобри качеството на живот и да допринесе за по-здравословно бъдеще на отделните хора и семействата, започвайки с нашата общност и планетата.

Прочетете повече за Nestlé в обществото

Момиче тича с кучета
Нашето въздействие
Нашите ангажименти
Ангажирани сме да правим повече от това, което е важно за домашните любимци, за хората, които ги обичат, както и за планетата, която споделяме. Ето защо се стремим да постигнем нашите 6 Purina ангажимента.
Off