Вашият любимец - нашата страст
куче на диван

Породи кучета, които не се нуждаят от много поддръжка

4 мин. четене

Някои породи кучета ще са доволни и на по-умерени грижи за козината и количества упражнения, но не мислете, че ще ви покажат по-малко любов заради това. Открийте едни от най-чаровните породи кучета, които не се нуждаят от много поддръжка.

Има кучета, които не се нуждаят от много поддръжка, във всякакви форми и размери. Въпреки че някои смятат, че малките породи ще направят живота на собствениците на кучета малко по-лесен, някои от най-непретенциозните кучета всъщност са от по-големите породи.

Няма такова нещо като куче, което да не изисква никаква поддръжка, така че имайте предвид, че разходките, храненето, грижата за козината и игрите пак ще са част от ежедневието. Но има някои кучета, които се вписват в натоварен график по-добре от другите. Това са породите кучета, които не се нуждаят от много поддръжка. Вижте някои от най-популярните сред тях, малки и големи, по-долу.

Породи кучета, които не се нуждаят от много поддръжка: обичайните заподозрени

Някои кучета просто са създадени за заети собственици. Независимо дали заради миниатюрния им размер, благодарение на който могат да се възползва максимално от малък двор, козината им, която почти не пада, или минималните изисквания за поддръжка на козината, породите с размери на играчки са очевидните неизискващи много усилия спътници. Ето и някои от най-прекрасните малки породи кучета, които не изискват много поддръжка, които можете да имате.

Чихуахуа

Най-малкото куче има гарантирано място във всички списъци на кучета, които не се нуждаят от много поддръжка. Няма да има изморителни задължения с Гладкокосместо чихуахуа в живота ви. Поддръжката на козината е работа за пет минути и е достатъчно да я извършвате веднъж седмично. Разхождането е лесна работа, тъй като тези мъници ще са напълно доволни само с половинчасова разходка из квартала. Освен това малкият им размер означава, че можете да вземете своето Чихуахуа със себе си, докато изпълнявате ежедневните си задачи.

Има нещо, за което трябва да сте подготвени обаче. Може да не им личи, но малките Чихуахуа са едни от най-властните породи кучета, които някога ще срещнете. Тяхната интелигентност и ентусиазмът им могат лесно да ги превърнат в шумни спътници със собствено мнение. Но с търпеливо и последователно обучение от самото начало ще можете да контролирате тяхната независимост, така че истински да се наслаждавате на живота си заедно.

Дакел

Поради дребния им размер кучетата от породата Дакел често са считани за една от породите, нуждаещи се от най-малко поддръжка, на която можете да се надявате. Не пускат много косми, за които да се притеснявате, грижата за козината веднъж седмично е напълно достатъчна и можете да се разминете с умерени упражнения, тъй като малкият им размер не е предвиден за много тичане и скачане.

Могат да бъдат доста упорити и понякога да крадат храна, така че следете хранителните запаси, за да сте сигурни, че остават непокътнати между храненията. Но с обучение и ранна социализация един дакел ще може да се ориентира в семейния живот без никакви проблеми. Уверете се само, че сте включили двете им любими занимания в ежедневния график – игра и дрямка – и ще имате приятел за цял живот.

Мопс - тихи, малки и далеч от атлети по природа породата 

Мопс са още един вариант малки кучета, които с удоволствие да гледате в дома си. Известни с това, че не изискват много грижи, кучетата Мопс имат склонност да пускат козина, но се нуждаят от минимална поддръжка на козината и едва половин час разходка на ден, за да са във форма. Стига да имате добра прахосмукачка под ръка, това е добра сделка. В природата на мопса е да е перфектният спътник, така че няма да ги чуете да джавкат или да се опитват да ви впечатлят с прекомерни лудории. Но определено са забавни кучета, както и спокойни и любвеобилни приятели. Ще бъдете силно очаровани от сладкия им характер всеки ден. Предупредени сте!

Средно големи и големи, изискващи малко грижи кучета

Изискващите малко грижи кучета не са винаги малки. Някои от кучетата, изискващи най-малко грижи, далеч не са тези, които биха могли да се поберат в джоба ви. Ето някой средни и големи породи, които в края на деня няма да запълнят графика ви с отговорности за кучето.

Грейхаунд

Не бихте заподозрели, че най-бързото куче може да е толкова лесно за гледане, но Грейхаунд е атлетичното куче, което няма търпение за хубаво гушкане в скута ви. Нежният им характер в съчетание с минималните грижи, които са необходими за козината им, ги правят една от най-лесните за гледане породи в групата на големите кучета. Те са тихи и нежни гиганти: тихи, дори на моменти срамежливи, но много любвеобилни към човешкото си семейство. По често ще ги видите да разпускат в дневната, отколкото да хукват за разходката си навън. Но това не означава, че те напълно забравят за нуждите си от упражнения. Просто Грейхаунд се чувстват много по-добре от няколко добри спринта, отколкото от безкрайни разходки. Допълнителният бонус е, че вероятно ще завършите ежедневната разходка, много преди другите собственици на кучета дори да са имали шанс да се разтегнат както трябва.

Лабрадор Ретривър

Трябва да признаем, че нивото на енергия на Лабрадор Ретривър е съществено и имат тенденция понякога да пускат доста косми, но собствениците все пак ги описват като едни от най-малко изискващите грижи породи кучета, на които са попадали. Не е само заради козината им, която се нуждае от едно сресване на седмица (и малко повече внимание при смяна).

В случая с Лабрадор Ретривър характерът им е това, което ги превръща в любимец. Репутацията им на мили по природа и изключително адаптивни кучета ще бъде потвърдена, когато видите колко лесно се привързват към всеки около себе си, включително деца и други домашни любимци. Заразната им позитивна енергия прави и отглеждането им изключително лесно.

Мастиф

Не позволявайте на свирепия вид на кучетата от породата Мастиф да ви заблуди – макар да са сред много големите и тежки породи, те са много послушни и привързани другари. Ниското ниво на енергията им не им остава много избор, освен по-голямата част от деня да се излежават на дивана. Ако им позволите, дори ще забравят за огромното си телосложение и ще се опитат да се сгушат на топло в скута ви. Лесни за обучение, нетърпеливи да ви угодят и с къса козина, която не изисква много внимание, кучетата от породата Мастиф често са отбелязвани като една от породите кучета, които изискват най-малко грижи. Едно от нещата, които трябва да имате предвид, е, че ако не получават подходящи упражнения, имат склонност да напълняват. Уверете се, че заделяте време за две разходки дневно, всяка по половин час, и сте готови.

Ако сте решили, че определено ви трябва куче, което изисква малко грижи, вижте нашия списък със спокойни и мързеливи породи кучета за още идеи. Знаехте ли, че има над 30 породи кучета, които произхождат от Обединеното кралство? Открийте някои от най-популярните английски породи кучета тук.