Какво е нужно за едно куче при въвеждане в дома ви

Остават още няколко дни преди да доведете новото си кутре или куче у дома и ние можем да се обзаложим, че вече ви е трудно да чакате към семейството ви да се присъедини и новия ви четирикрак приятел.
Джак Ръсел териер със стопанина си
Джак Ръсел териер със стопанина си
Джак Ръсел териер със стопанина си

Преди да доведете кучето у дома

Кучешка колиба

Свършете необходимата административна работа преди домашният ви любимец да пристигне у дома, защото може да забравите за нея, след като забавното ви ново куче или кутре престъпи прага на дома ви. Някои неща могат да бъдат свършени предварително, за да можете да се концентрирате изцяло върху домашния си любимец през първите дни в новия му дом:

Когато си вземате куче не е лоша идея да поразпитате за най-добрия ветеринарен лекар в района и веднага да го регистрирате (ако още не сте го сторили). По-добрият вариант е домашният ви любимец да е регистриран предварително в случай, че се почувства зле, необходими са допълнителни ваксинации или трябва да бъде кастриран.

Обсъдете с ветеринарния лекар необходимите застраховки, които ще покрият разходите по неочаквани посещения във ветеринарния кабинет.

За кучето ви е важно да се социализира с други кучета и хора. Ветеринарният ви лекар би трябвало да знае за налични курсове за обучение на кутрета, а дори самият ветеринарен кабинет може да организира такива курсове. Курсовете за кученца са приятно изживяване, а кучетата и стопаните им често стават приятели за цял живот. Уверете се предварително, че съответния курс е базиран изцяло на обучение по метода на поощрения и награди и не се прилагат методи с наказания от типа на упражнения за бойни кучета и употреба на възпиращи стоманени нашийници. Ако купявате възрастно куче, центърът за безстопанствени животни би могъл също да ви препоръча и професионален дресьор на кучета, ако се нуждаете от такъв.

Има законово изискване да поставите идентификационен етикет на нашийника на кучето си, като този нашийник и идентификацията трябва винаги да се носят на публични места. Кучето ви ще трябва да има и микрочип освен идентификационния си етикет. Поставянето му е безболезнено, който отнема секунди и ветеринарният лекар може лесно да постави такъв чип. Такива чипове вече са задължителни в Северна Ирландия, а от пролетта на 2016 г. ще бъдат задължителни в Англия, Шотландия и Уелс. Съответно по-добре да поставите микрочипа колкото е възможно по-рано.

Въвеждане на кучето в дома ви

След като сте приключили с административната работа, време е да направите списък с необходими неща за кучето и да тръгнете на пазар. Пазаруването може да е доста забавно и понякога ще ви се иска да изкупите целия асортимент на магазина. Макар да се изкушавате да купите много нови предмети и пособия за новото ви куче, трябва първо да набавите следните неща:

  • Две купички или други съдове - за вода и за храна. Те може да са керамични или от неръждаема стомана, но винаги трябва да са добре почистени.
  • Найлонов или кожен повод и нашийник. Можете да помислите за купуването на мек кожен намордник, за да улесните обучението за ходене на повод и да научите кучето си да не се дърпа. Тези намордници подпомагат обучението и ви предпазват едрото ви куче да не ви повали с внезапен тласък в неочаквана посока.
  • Уреди за поддържане на козината.
  • Няколко безопасни, забавни и стимулиращи играчки.
  • Легло. Има голям избор на кучешки легла и винаги можете да подберете онова което е най-подходящо за размерите и темперамента на кучето си - някои от тях имат по-разрушителни навици от други. Независимо от това какво легло ще изберете трябва да го поставите на топло и спокойно място, където да няма течение.
  • Стаен кафез (кош) или клетка от метална мрежа. Много кутрета предпочитат сигурността на едно кошче за домашни любимци, което да превърнат в удобно леговище. Ако приспособите една шатра над леглото, то се превръща в безопасно кучешко леговище където домашният любимец може да се крие и да си почива когато се нуждае от малко тишина и спокойствие. Кафезите и щайгите също ускоряват процеса на домашно обучение, защото кучето няма да има желание да наторява своето местенце.
  • Храна. Проучете какъв вид храна е била давана на кутрето ви в развъдника или центъра за бездомни животни и продължете със същия хранителен режим в продължение поне на седмица. Можете постепенно да промените храната, ако имате други предпочитания или ако има здравословни причини за такава промяна.
Panting Labrador

След като кучето вече е в дома ви

Labrador with owner

Най-после е настъпил денят! Сигурно всички в къщата са изпълнени с възторг и всеки отчаяно иска да си поиграе с най-новия член на семейството. Трябва обаче да предоставите малко време на новия си приятел да се окопити и той скоро ще свикне с обстановката.

Трябва да свършите още няколко неща, след като новото ви куче вече е у дома:

• Уверете се, че разполагате с време, което можете да посветите на новия си домашен любимец, за да може да се приспособи към новата си жизнена среда и да изгради всекидневни навици. Вземането на няколко дни отпуск или работата от вкъщи ще ви позволи да прекарате няколко дни пълноценни дни с новото си куче.

• Изберете име за кучето. Едно от многото забавни неща при вземането на ново куче е по семейному да изберете неговото име. След като изберете някое име което ви харесва, започнете да го използвате веднага и то всеки път когато общувате с кучето си. Това ще му помогне да започне да го разпознава и да идва при вас когато го повикате.

• Одобрете списък с правила за поведение в дома. Важно е членовете на семейството да имат последователно поведение - ще бъде объркващо, ако един им позволява да се качват на някоя мебел, а друг им забранява. Кутретата много лесно развиват дръзки навици, ако бъдат оставени сами на себе си и затова, ако например им позволите да се молят за храна от масата, то ще трябва да свикнете да ви досаждат при всяко хранене. Трябва да въведете и някои правила за други представители на човешкия род в семейството. Ако сте наясно, че кутрето ви все още няма изградени навици във връзка с позволените за игра предмети, не бива да оставяте скъпите си обувки или мобилен телефон на места където могат да ги достигнат.

• Запазете спокойствие. Много лесно е да залеете новото куче с емоции, особено от страна на по-младите членове на семейството. Винаги хвърляйте по едно око на превъзбудените дечурлига и осигурявайте необходимата почивка на кучето, поне докато кутрето не свикне с новата си среда.

• Прекарвайте качествено времето си с новото си кученце. Ако сте си взели отпуск, за да въведете новото си куче в домашната обстановка, трябва да ги оставяте за известни периоди от време сами в къщата, като постепенно увеличавате продължителността на тези периоди в течение на първата седмица. Не бихте искали кучето ви да се шокира от отсъствието ви когато отново тръгнете на работа, нито пък ще ви е приятно при връщане у дома да намерите продрани и нахапани от паникьосало се куче мебели.

• Ако купявате куче от приют за безстопанствени животни, консултирайте се със служителите относно предпочитанията на вашия домашен любимец. Може да е възможно да направите нещо или нещо което да осигурите на домашния си любимец, за да ускорите адаптацията му на новото място.

• Имайте предвид, че домашният ми любимец може да е претрупан с впечатления и новости и съответно в началото да проявява известна затвореност в себе си. Животното скоро би трябвало да се почувства член на семейството, но се консултирайте с ветеринарния лекар, ако отдръпнатото му поведение продължава.

Служителите от развъдника или гледача на кучето, а също и служителите от ветеринарния кабинет, с удоволствие ще ви предоставят допълнителна помощ и съвети относно грижите за новото ви кутре или куче, поддържането на здравето им и привикването им към новия дом. Това което е важно в този момент е да опознаете домашния си любимец, да играете с него и да го обучавате като същевременно се забавлявате и наблюдавате как растейки се превръща в най-добрия ви приятел.