Как да направите дома си гостоприемен за кучета

Повечето гледачи и развъдници на кучета ще ви накарат да изчакате новото ви кученце да навърши осем седмици преди да го вземете - период, който може да ви се стори цяла вечност.
Куче с кафяв цвят на козината си играе със стопанина си
Куче с кафяв цвят на козината си играе със стопанина си
Куче с кафяв цвят на козината си играе със стопанина си

Обезопасяване на дома за кутрето ви

Кутре от породата златен ретвирър държи в устата си играчка за дъвчене

Поставете сигурни ключалки на шкафовете, които са разположени на нивото на пода - особено, ако в тях има почистващи препарати.

Поставете ограничаващи прегради (вратички) на най-горното и най-долното стъпало на стълбите, за да попречите на кутрета и възрастни кучета да влизат в помещения където не бива да имат достъп и да предотвратите случайни падания.

Кучешка клетка с подходящи размери е не само добър начин на осигурите чувство за сигурност на кучето си в новото му „леговище“, но и да го предпазите от евентуални опасности в моментите когато не можете да го наблюдавате.

Скрийте всички свободни електрически кабели зад мебелировката, защото могат да изкушат кутрето ви да ги използва да си точи зъбите. Ако това е невъзможно, то в много магазини се продават лайстни за прикриване на кабели.

Набавете си повечко играчки за дъвчене, за да отвлечете вниманието на кутрето си от краката на столовете, мобилните телефони или електрически пособия, които могат да се сторят на кученцето ви подходящи за дъвчене.

Дръжте капака на тоалетната чиния затворен след пристигането на кучето у дома - някои кучета просто не могат да се въздържат да не опитат водата в нея.

Отстранете или избягвайте възможните токсични предмети в домакинството, включително отровни за кучето растения (филодендрон, имел, млечка), силните почистващи препарати и инсектицидите.

Никога не забравяйте да затворите капака на фурната, хладилника, микровълновата печка, миялната машина, сушилнята и пералната машина. Малките кученца са способни да се промъкнат на най-неочаквани места и често топлата сушилня може да им се стори прекрасно местенце, затова поставете бележки, предупреждаващи всички да проверяват вътрешността на такива уреди преди употреба.

При кучетата усещането на височина и дълбочина е различно от това при хората, затова се уверете, че кучето ви не може случайно да скочи от някой по-висок прозорец докато обикаля къщата.

Кутрето ви лесно може да се нарани вследствие на подхлъзване или падане докато обикаля енергично дома. Определете местата където кучето би могло да се затича и поставете постелка предотвратяваща хлъзгането или килими на подовете с хлъзгава повърхност или такива изработени от твърда дървесина.

Запалени свещници, горящи кадилници или маслени лампи са предпоставка за инциденти при наличие на малко кученце наоколо - загасвайте открития огън и поставете предпазни решетки пред всякакъв вид камини и огнища.

Обезопасяване на градината за кутрето ви

 • • Градината ви трябва да бъде безопасно място където кучето ви да тича свободно, но без да може да избяга. Уверете се, че оградата е достатъчно висока, за да може да задържи енергичното ви куче (при повечето средни по размери породи е необходима ограда с височина около метър и осемдесет). Огледайте да пролуки през които кученцето ви би могло да се промуши или пропълзи и се уверете, че плоскостите на оградата са добре забити в земята, за да не може кучето ви да ги подкопае. Проверете здравината им в случай, че кучето се опита да свали оградата със сила.
 • Кучетата от породата на териерите например са известни с уменията си за прокопават тунели, затова редовно проверявайте градината си и запушвайте откритите проходи. Можете да пренасочите инстинкта за ровене като осигурите чист пясък или кал, където кутрето ви да рови на воля.
 • Някои кучета не могат да устоят на предизвикателството да изкореняват растения и цветя и ако сте любител-растениевъд може да се наложи да заградите ценните си петунии.
 • Приберете всички стълби и други предмети на които кучето ви може да се покатери, а също така заградете или покривайте стабилно съществуващите басейни, вани и езерца когато не се използват.
 • Ако кучето ви ще прекарва част от деня или нощта в градината, осигурете им предпазваща от вятър и дъжд къщичка. Тя може да се използва и като сенчесто убежище за горещите дни. Ако температурата навън е твърде висока или прекалено ниска, вкарайте кучето си в къщата, дори ако е дворно куче.
 • Избягвайте да използвате в градината си дървен чипс (стърготини) от какаово дърво като заместител на дървесна кора, защото тези стърготини са отровни за кучета.
 • Една безопасна за кучета градина, включително вашата, трябва да включва безопасни за кучета растения, както и да не съдържа растения, които са отровни за тях, за да се намали рискът от отравяне и кожни възпаления. Най-често срещаните растения, които могат да предизвикат възпаление или отравяне, и които трябва да избягвате или отстраните от градината си са - лилиум, азалия, жълт нарцис, домат, напръстник, тис и хортензия. Ако кучето ви изяде някаква част на отровно растение, веднага го заведете на ветеринар и вземете със себе си и растението, ако е възможно.
 • Трябва винаги да обезкуражавате кучето си да дъвче каквото и да било, намерено в градината. Свържете се с ветеринарния си лекар, ако се опасявате, че кучето ви изяло нещо неподходящо.
 • Никога не използвайте гранули срещу плужеци (голи охлюви), пестициди или отрова за мишки (освен ако не са безопасни за домашни любимци), защото са изключително отровни.
 • Уверете се, че кучето ви не може да проникне в гаража, тъй като много автомобилни консумативи от типа на антифриз са опасни за тях.
 • Ако в градината ви има вратички, напомнете на всички членове на семейството колко важно е да се затварят. Можете да поставите самозатварящи се механизми, но трябва да ги настроите за плавно затваряне, за да не притиснат кучето ви при рязко захлопване.

Как да пазите кучето си когато сте навън или в околността

 • Дори излизането от паркинга може да е свързано с рискове, защото кучетата имат навика да стоят на места където не можете да ги видите в огледалото, а и са по-ниско от зоната на видимост на огледалата. Дръжте ги далеч от движещи се превозни средства, включително собственото ви.
 • Уверете се, че сте поставили повода на кучето си преди да отворите някоя врата, за да не му позволите да се стрелне нанякъде без позволение.
 • Много важно е през лятото да пазите кучето си от прегряване. Никога не ги оставяйте в автомобил, в който вътрешната температура е много висока.
 • Носете достатъчно чиста, прясна вода. Кучето ще има нужда от нея по време на разходките.
 • Трябва да полагате специални грижи за кучето си през зимата, защото много общини разпръскват не само сол, а и антифриз по пътищата, който може да бъде отровен за кучето ви при поглъщане.
 • Някои пътни и тротоарни настилки, а също и някои тревни площи, могат да причинят възпаление на лапите на кучето - затова избърсвайте лапите му след всяко извеждане навън.

Как да предотвратите хранителни отравяния

Не оставяйте храна без надзор на кухненския си плот. Кучетата трудно устояват на изкушението да си похапнат нещо направо от масата, но много от нашите храни могат да се окажат отровни за кучета - шоколад, грозде, лук и чесън.

Списъкът на тези храни може да ви изглежда твърде дълъг, но за избягването на повечето от тях се изисква просто здрав разум и скоро ще ни стане навик. Прилагането на предпазни мерки винаги е за предпочитане пред лечението, също като при бебетата.