Купуване на куче

Купуването на куче е прекрасна възможност да приветствате нов член семейството и същевременно да осигурите на животното нов шанс за щастлив живот.
Рунтаво бяло куче със стопанина си
Рунтаво бяло куче със стопанина си
Рунтаво бяло куче със стопанина си
Кутре от породата златен лабрадор подава лапа за ръкостискане
 • Възрастните кучета за купуване вероятно ще са по-спокойни и ще имат вече изградени навици и характер за разлика от младите кученца.
 • Някои налични за купуване по-възрастни кучета вече са обучени и могат да разбират основни команди.
 • Ако се доверите на уважавана организация за купуване на кучета, те би трябвало да гарантират, че кучето ви е преминало подробни медицински изследвания преди да го доведете у дома, било е кастрирано, ваксинирано, обезпаразитено и третирано за глисти и тении.
 • Понякога приютите за животни разполагат с информация за предишния живот на кучето и съответно могат да ви помогнат да изберете домашен любимец, който да подхожда на дома и начина ви на живот. Например, ако е необходимо кучето ви да се разбира добре с деца и други домашни любимци. Това ще помогне вие и вашият бъдещ домашен любимец да си подхождате възможно най-много.
 • Водещите благотворителни организации могат да предложат ценна подкрепа и съвети през целия живот на кучето, което сте купили. Това включва и обратното приемане на кучето от тяхна страна и намирането на друг подходящ дом за него, ако житейските обстоятелства се променят и вече не можете да се грижите за него.
 • При наличието на толкова много кучета за купуване почти сигурно е, че с подкрепата на консултантите от центъра за безстопанствени животни ще намерите онова, което е най-подходящо за вас.
 • Освен всичко останало ще се насладите на удоволствието да осигурите на едно безстопанствено куче щастливия живот и обичта, които заслужава всяко животно.

Разбира се, има неща които трябва да обмислите преди да доведете новия си приятел у дома, както е при вземането на всеки нов домашен любимец. Това може да важи с още по-голяма сила при купуването на куче, защото то може да има особености, дължащи се на живота му преди пристигането в приюта за безстопанствени животни.

 • Кучетата обичат да разполагат с пространство за движение и не харесват да са ограничени в тесни пространства. Бъдете честни относно жизненото си пространство - имате ли достатъчно място за отглеждане на куче?
 • Макар в сърцето ви да има място за едно куче, трябва да има място и в дома ви. За разлика от котките, кучетата се нуждаят от много повече внимание, за да са в добро физическо и емоционално състояние, затова трябва да сте сигурни, че имате време, което да посветите на техните социални и физически нужди, както и време за обусловените от чертите на характера нужди на кучето.
 • По-възрастните кучета може да са си изградили поведенчески шаблони, които да е трудно да промените. Може да отнеме време кучето ви да се приспособи към новия си живот с вас, но не се обезкуражавайте - старите кучета в действителност могат да учат и нови трикове.
 • За съжаление, някои кучета се намират в центрове за бездомни животни, защото към тях не са се отнасяли добре в миналото. В такива случаи те биха могли да имат някои здравословни или поведенчески проблеми. Поискайте от консултанта в центъра за безстопанствени животни колкото е възможно повече информация за предишния живот на кучето, за да знаете какво да очаквате.
 • Ако вече имате куче у дома, запознаването с купеното куче трябва стане внимателно Понякога запознанството е по-лесно, ако става въпрос за малко кученце, а не за купено възрастно куче. За повече информация можете да се консултирате с нашето ръководство относно методите за запознаване на вашето куче с други любимци.
 • Ако кучето е било използвано за разплод или за изложби, може да е усвоило навици, които ще трябва да му помогнете да промени. Центърът за безстопанствени животни би трябвало да може да ви предостави повече информация.
 • Грижите за куче изискват и финансови средства, вземайки предвид разходите по застраховка за домашен любимец, ветеринарно обслужване и не на последно място храна. Осигуряването на всичко необходимо е част от отговорното поведение на стопанина на домашен любимец, затова се уверете, че можете безпроблемно да осигурите необходимото преди да купявате куче.
 • Вземането на куче е ангажимент за цял живот и е важно да осигурите на купеното куче стабилна жизнена среда. Уверете се, че имате такива възможности преди да го доведете у дома.

При купуването на куче е важно внимателно да обмислите кое е добре и за вас, и за новия ви домашен любимец. За да получите още информация относно постигането на правилен баланс, прочетете нашето ръководство за вземане на куче .

След като вече знаете какъв тип куче търсите, можете да започнете търсенето на новия си четирикрак приятел.

Икона на център за купуване не кучета

В страната има много организации за купуване на домашни любимци - от национални фондации до местни приюти и развъдници. Ще откриете много възможности, ако потърсите онлайн, а може да поискате съвет и от местния ветеринарен лекар.

Организирайте си лична среща, след като сте намерили център за купуване на кучета. Приютът за безстопанствени животни трябва да бъде чист и да няма неприятни миризми, а служителите с готовност да отделят време за обсъждане на наличните възможности.

Идва време за приятната част - откриване на домашен любимец и първи стъпки преди довеждането му е дома.

 • Обсъдете със служителите в центъра за безстопанствени животни какъв точно домашен любимец търсите. Те трябва да могат да ви покажат кучета, които според тях отговарят на вашите изисквания.
 • След като откриете перфектното според вас куче, уведомете съответния служител и той ще запази за вас конкретния домашен любимец.
 • Служителите от центъра за купуване на животни ще искат да ви посетят у дома, за да се уверят, че разполагате с подходяща за кучето среда преди да ви позволят да го купите. Затова не се разочаровайте, че не можете да отведете домашния си любимец у дома още същия ден.
 • Ще трябва да заплатите такса за купуване, която покрива разходите за грижите, полагани за кучето по време на престоя му в центъра за изоставени животни.
 • В повечето приюти за домашни любимци кучетата се кастрират и им се поставя микрочип преди да ги вземете у с вас. Ако няма такава практика, вероятно ще поискат от вас да подпишете декларация, че ще организирате извършването на тези действия в най-скоро време.
Икона с парченца от пъзел
Икона на къща със сърце

Понякога могат да се получат изненади, макар купуването на куче обикновено да се планира внимателно. Ако намерите бездомно куче, което искате да купите, ще трябва да свършите няколко неща преди да го обявите за ваше куче.

На първо място трябва да потвърдите, че кучето няма собственик. Можете да сторите това чрез запитвания до съседите, разлепване на обяви в района и като уведомите ветеринарния си лекар. Ако никое от тези действия не доведе до идентифициране на стопанин на кучето, ветеринарният лекар може да го прегледа за микрочип, съдържащ информация за собственика.

Ако данните в микрочипа са стари, стопанинът не може да бъде открит или ако изобщо липсва микрочип, можете да купите кучето. Преди това поискайте да му се направи пълен медицински преглед, за да сте сигурни, че е в добро здраве и да проверите дали се налагат някакви медицински манипулации с него.

Независимо от това дали планирате купуване на куче или то се случва под формата на щастлива случайност, предстои ви изпълнено с щастливи моменти бъдеще в което ще се радвате на чудесни спомени с новото си куче.