Избор на подходящо за вас куче

Вземането на куче е едно от най-вълнуващите - и най-сериозните - решения които някога ще вземете. Както при всички други важни решения, така и при вземането на ново кученце е добре да обмислите внимателно дали сте избрали най-подходящото за вашия начин на живот и за самите вас куче.
Стопанин и кучето му в парка
Стопанин и кучето му в парка
Стопанин и кучето му в парка

Породисто, кръстоска или смесена порода?

Тичащо куче от порода ретривър

Знаехте ли, че в България има над 200 официално признати породи кучета. Ако се прибавят и всички прекрасни представители на смесени породи и кръстоски, ще получите още стотици типове кучета от които можете да избирате. В ролята ви на нов стопанин на куче вероятно първото нещо което трябва внимателно да обмислите е дали искате куче от чистокръвна, смесена порода (нечистокръвно) или пък кръстоска от чистокръвни кучета.

Предимството на това да си вземете породисто куче (или чистокръвна порода) е, че при него винаги е налице известна доза предсказуемост. Ще знаете с достатъчна доза сигурност, че кучето ви ще бъде в границите на определени размери, ще има определена дължина и структура на косъма и ще имате известна представа относно някои здравословни проблеми, засягащи определени породи.

При кръстоските също има известна доза предсказуемост. Кръстоските на кучета са от двама чистокръвни родители, но понякога е трудно да се знае гените на коя порода ще надделеят при определянето на външния вид и характера на кучето ви. Дори понякога то може да не носи характеристиките на никоя от двете първоначални породи. Кръстоската между породи лабрадор и бордър коли например може да има спокоен характер, да кипи от енергия, но може и да не носи никоя от тези характеристики.

Забавната част започва с разглеждането на смесените породи (познати и под наименованието „улични кучета“ или непородисти кучета). Техният произход в общия случай няма чистокръвни гени и макар понякога да е възможно да различите чертите на една или друга порода, най-често трябва да гадаете какви са били родителите. Едно от многото предимства на смесените породи обаче е, че техните представители често са по-здрави вследствие на по-големия генетичен набор, а това от своя страна означава и по-малък шанс за поява на наследствени болести.

За да получите повече информация относно най-подходящата за вас порода куче, изпробвайте нашия инструмент за избор на порода СЕЛЕКТОР НА ПОРОДИ

Кутре или възрастно куче?

Изразът „умолителни кучешки очи“ не случайно се свързва с кутретата - в тях има нещо наистина неустоимо. Те може да са много сладки, но това не означава непременно, че вземането на кутре е най-добрият избор за вас и дома ви.

Ако обмисляте да си вземете малко кученце, трябва да сте наясно, че те са природно любознателни и любопитни и е абсолютно задължително да разполагате с време за тяхното обучение. Чрез обич, грижи и обучение можете да превърнете ентусиазираното необучено куче в чудесен домашен любимец. Обучаването на кучето е забавно, но изисква и много труд - ще трябва да ги научите на всичко, от ходенето до тоалетна до разходки на повод. Ако разполагате с време и търпение, ще бъдете възнаградени чрез проследяването на промяната в тях, а усилията, вложени в обучението на кучето, ще спомогнат за изграждане на прекрасна връзка между вас и кутрето ви

Друга възможност е купуването на младо или възрастно куче. Ако да първи път ще ставате стопанин на куче, може да откриете, че по-добрият избор за вашия начин на живот е да си вземете пораснало куче.

Повечето възрастни кучета вече имат известно обучение и социални навици. Това не значи, че няма да е необходимо да положите усилия - ще има достатъчно работа и за вас, а няма и никаква причина да не можете да изградите също толкова силна връзка, колкото и с някое кутре. Старата поговорка „не можеш да научиш старо куче на нови номера“ всъщност не е вярна, тъй като всяко куче продължава да се учи и да се приспособява през целия си живот.

За съжаление някои от наличните за купуване възрастни кучета не са имали щастието да имат добър дом в миналото и съответно може да имат някои емоционални проблеми. Такива кучета се нуждаят от малко допълнителна обич, време и търпение, но вложените усилия ще бъдат наистина възнаградени и ще доведат до едно дългосрочно приятелство. Съвместната работа за обучение на кучето наистина ще спомогне за изграждане на една специална връзка и ще изгради доверие между вас. Служителите и доброволците в добрите центрове за безстопанствени животни могат да ви посъветват при избора на подходящо куче, което да се превърне във ваш идеален партньор.

Едро и дребно куче

Мъжко или женско куче?

Икона с едро и дребно куче

Още една подробност, която трябва да обмислите при вземането на куче е дали искате мъжко или женско куче. Има много различни мнения по този въпрос и крайното решение зависи единствено от личните ви предпочитания.

Някои стопани са на мнение, че женските кучета се обучават по-лесно и са по-обичливи, докато други твърдят, че женските са по-независими и студени. За мъжките кучета често се твърди, че са по-вироглави, но кастрирането може да успокои поведението им, ако започнат да са твърде самоуверени (това обаче зависи и от възрастта на която се извършва стерилизацията, а също и от самото куче).

Няма еднозначен отговор и трябва да имате предвид, че голям процент от индивидуалните черти и поведение на кучето ви ще зависят от неговия характер и от времето посветено на обучението и социализирането с него.

Нестерилизираните кучета и от двата пола понякога могат да се неконтролируеми. Мъжките скитат в търсене в женски партньор, а нестерилизираните женски кучета стават трудно управляеми в периодите на разгонване, понякога страдайки от лъжлива бременност. Ако смятате да развъждате кучета, това не са непреодолими препятствия. От друга страна непланираното забременяване може да доведе до излишни проблеми за вас и кучето ви. Такива проблеми са например евентуални усложнения при бременността и намирането на дом за кутретата. Разходите по стерилизирането на женско куче са общо взето по-високи от тези за кастриране на мъжко куче, особено ако кучето вече е бременно.

За да научите повече относно ефектите от стерилизирането при мъжки и женски кучета, прегледайте нашата страница с често задавани въпроси относно кастрирането на кучета Страница с често задавани въпроси.

Развъдник или организация за безстопанствени кучета?

Ако сте се спрели на породисто куче или кръстоска, най-добре намерете някой развъдник с добра репутация. Опитайте се да откриете развъдник или гледач, който е част от одобрени развъдници или да ви свърже с развъдници във Вашия район.

Да купите куче от приют за бездомни животни и да му дадете нов шанс в живота може да е извор на изключително удовлетворение. Има много кучета, очакващи своя уютен и изпълнен с любов дом. Всяко куче си има собствен живот и много от тях са загубили първия си дом не поради своя вина. Много от тях също така ще бъдат щастливи да споделят живота ви.

Добрите центрове за домашни любимци би трябвало да са много внимателни при намирането на правилните стопани за правилното куче - за да не бъде кучето отхвърлено отново и да не вземете куче, което е неподходящо за вас. Служителите внимателно преценяват доведените при тях кучета и ще отделят време да опознаят и вас, вашето семейство и начина ви на живот преди да ви предложат някое от своите кучета. Служителите в тези центрове би трябвало с удоволствие да отговарят на всичките ви въпроси и с готовност да предлагат съвет.

Независимо дали купувате куче от развъдник или купявате безстопанствено куче, можете да се надявате на един пълноценен бъдещ живот с новия си приятел.