Как да станем собственик на куче

Кучетата са чудесни домашни любимци. Те са лоялни, интелигенти, отдадени, привързващи се и изумително благодарни. Вие ги обичате и те ви отвръщат. Затова е лесно да разберем защо сме нация, която обича кучетата. Но отглеждането на куче идва със свои собствени отговорности. Кучето може да ви направи щастливи – но можете ли и вие да го направите щастливо?
undefined
undefined
undefined

Готови ли сте да се обвържете с постоянни грижи за животно през следващите 10 до 15 години?

  • Работата и социалните ангажименти позволяват ли ви поне две 20-минутни разходки (за някои породи много повече) всеки ден, в дъжд и слънце, включително ваканциите? Имайте предивид, че не е препоръчително кучетата да бъдат оставяни сами за повече от 4 часа, особено когато са малки, така че може да се наложи да се прибирате по обед вкъщи или да помолите някой съсед да разхожда кученцето ви.
  • Разполагате ли с достатъчно време, за да се грижите за добрия му външен вид? Късокосместите кучета изискват по-малко поддръжка, но ако искате дългокосместа порода, ежедневната грижа за козината е много важна и може да отнема доста време.
  • Семейството ви иска ли куче така силно, както вие? Ако семейството не желае да ви помага в грижите, отговорността е голяма.
  • Имате ли достатъчно място вкъщи за куче? Кучетата могат да заемат много място, което може да доведе до дискомфорт както за вас, така и за кучето. А ако сте наемател, наемодателят позволява ли кучета? Ако мястото е ограничено, дребна или по-малко буйна порода може да е по-удачен вариант.
  • Имате ли градина с ограда или лесен достъп до парка? Кучетата се нуждаят от постоянни упражнения и физическа активност освен разхождането на каишка. Ако нямате градина, по-възрастно куче или домашно обучено куче може да е по-добре за вас. Това също така означава, че ще избегнете бъркотията и първоначалните щети, които малкото кученце може да нанесе на дома ви.
  • Можете ли да си позволите куче? Кученцата не са евтини, освен това има такси за ветеринар, застраховане, храна, аксесоари и др.
  • Колата ви достатъчно голяма ли е и има ли преграда, за да може да превозвате куче? Има ли удачен и удобен за вас градски транспорт, който позволява да се возят кучета?
  • Ако вече имате други домашни любимци, ще се разберат ли с ново куче или кученце?
  • Някой вкъщи алергичен ли е към кучета? Много хора са алергични и някои не го знаят – затова е по-добре първо да се тествате. Ако е така, някои породи са по-подходящи от други.
  • Гордеете ли се много с безупречния си дом? Имайте предвид, че кучетата не винаги са най-внимателните или чисти съквартиранти.

Ако все още сте убедени, че кучето е точно за вас, време е да стесните своето търсене и да се спрете на правилната порода за вас...не се притеснявайте...има огромен избор!