Как да откриете перфектното за вас кученце

Прекрасно е, че вземате малко кученце в щастливия си и изпълнен с любов дом. След като вече сте избрали идеалната за вас порода, настъпва време да откриете отговорен център за безстопанствени животни или развъдник, в който да откриете вашето кутре.
Чернокафяво куче с червен гердан гледа към стопанина си
Чернокафяво куче с червен гердан гледа към стопанина си
Чернокафяво куче с червен гердан гледа към стопанина си

Първо важните неща

Важно е внимателно да обмислите каква порода куче е подходяща за вас преди да си вземете куче. Лесно може да се изкушите от големите кафяви очи на някое кутре или от някое енергично кълбо козина, но винаги трябва да имате предвид, че вземането на куче предполага дългосрочни отношения и затова най-добре да си подхождате с домашния си любимец.

Кучето трябва да подхожда не само на начина ви на живот, но и на средата в която живеете. Ако например обитавате по-малък дом с малко външно пространство, то по-подходящо вероятно е едно по-дребно куче.

Освен породата и възрастта е важен фактор, който да имате предвид когато си вземате куче. Кутретата изискват доста усилия по обучението им и съответно не е лошо да се запитате дали не е по-добре да купите възрастно куче, ако не разполагате с достатъчно време, което да отделите, за да се занимавате постоянно с едно игриво кученце.

Ако сте сигурни, че кутрето е най-добрият избор за вас, то настъпва приятната част - откриването на вашия нов домашен любимец.

Покупка от развъдник

Една от възможностите при избор на кутре е да го купите от стопанин или развъдник. Клубовете на различните породи и дружествата на любители на някоя порода също са отличен източник да откриете препоръчвани развъдници.

Не се поддавайте на изкушението да си купите кутре от магазин за домашни любимци онлайн (без да сте направили преди това лично посещение) или по друг начин, ако кученцето няма ясна история (напр. от битпазар или от обява във вестник), независимо колко сладко може да изглежда кутрето. Такива кутрета може да произхождат от ферми за кучета или, в най-лошия случай, да са откраднати.

Изложбите на кучета също са чудесно място да се срещнете със стопани на кучета и представители на развъдници и да научите повече за породата, която ви интересува.

Small blue icon

За какво да се поинтересувате, ако купувате кутре от развъдник

Свържете се предварително с гледача на кучето по телефона. Всеки отговорен стопанин на куче или служител в развъдник би трябвало с радост да обсъди всякакви въпроси относно кутретата си. Някои от въпросите които евентуално може да зададете на гледача включват:
 • Колко пъти е раждала майката и по колко пъти в годината? Отговорните кучешки стопани и развъдници никога не позволяват повече от едно раждане от една майка в рамките на годината.
 • Как е преминала бременността? Майката имала ли е някакви усложнения?
 • Майката или бащата имали ли са някакви здравословни проблеми? Попитайте по-конкретно за показателите за тазобедрена/лакътна дисплазия и каквито и да било проблеми със зрението.
 • Кучетата преглеждани ли са за всякакви генетично унаследявани проблеми (заболявания) в породата? (Трябва да проучите този въпрос преди да се свържете с развъдника, за да сте наясно какви прегледи и тестове са възможни.)
 • Възможно ли е да се види бащата? Ако това не е възможно, трябва да настоявате да видите майката.
 • В каква обстановка ще бъде отглеждано котилото? Кутретата, отглеждани в многолюдно домакинство сред други домашни любимци, деца и много посетители ще бъдат по-социализирани от отгледаните в спокоен дом или развъдник.
 • Ще бъде ли поставен микрочип на кутрето ви? Поставянето на микрочип на кучетата става задължително в Англия от 6 април.
 • Дали ви ще бъде ваксинирано и третирано за вътрешни паразити и бълхи преди купуването? Отговорните развъдници третират кутретата в съответствие с най-добрите практики още в ранна възраст.
 • Дейността им само развъждане на кучета ли включва или се занимават също и с кучета за изложби, състезателни и работни кучета?
 • Откога се занимават с развъждане на животни? Опитните развъдници имат повече познания за отглежданата от тях порода.
 • Само една или повече породи кучета отглеждат? Многото на брой различни породи, събрани на едно място, може да е признак за силен търговски привкус на развъждането на кучета или, в най-лошия случай, ферма за кучета.
 • Каква подкрепа предлагат? Отговорните развъдници обикновено предлагат съвет и подкрепа, включително печатна информация относно грижите за кутрето. Отговорните развъдници обикновено предлагат подкрепата си в продължение на целия живот на кучето.
 • Готови ли са да приемат кутрето/кучето обратно в случай на поява на някакви проблеми в течение на целия живот на кучето (напр. здравословни или поведенчески проблеми)?
 • Кутретата имат ли застраховка за домашни любимци?

Ако гледачите не могат или не желаят да отговорят на повечето от вашите въпроси, обмислете внимателно дали точно на тях да се доверие при купуването на кутре.

Не се изненадвайте, ако служителите от развъдника ви зададат също толкова въпроси когато вземате куче. Това е много добър знак и показва искрената им загриженост да осигурят възможно най-добър дом на своите кутрета. Всъщност те искат да се уверят, че сте подготвен да си вземете кученце и положението ви е подходящо за отглеждане на конкретните кутретата.

След като сте намерили подходящ развъдник и сте преминали етапа на задаване на въпроси и от двете страни, идва времето за лична среща - а може би и моментът, в който ще откриете желания любимец. Има няколко подробности, които да проверите по време на посещението си:

 • Проверете жизнената среда на кутретата. Чисто и сухо ли е мястото? Разполагат ли майката и нейните малки с отделно пространство? Вероятно има доста кучета наоколо.
 • Обърнете внимание на всички кучета. Изглеждат ли жизнерадостни, здрави и дружелюбни? Чувстват ли се спокойно в близост до гледача? Към всички кучета трябва да се отнасят с уважение.
 • Посетете майката и останалите кученца от котилото преди да си вземете кутре - отговорните развъдници не би трябвало да ви откажат такова посещение. Нормално е майката да е леко обезпокоена когато някой разглежда кутретата й, но поведението й по-скоро трябва да е бдително, а не агресивно или нервно. Ако вече са достатъчно пораснали, може да ви позволят да вземете кутретата на ръце, но се уверете, че имате позволението на гледача преди да ги докосвате.
 • Проверете размерите и темперамента на майката, защото може да има значение за бъдещите черти на кутрето ви.
 • Осведомете се за характера на бащата и здравето му (включително всякакви генетични или здравни изследвания), а също и за породата и родословието му. Родословното му дърво трябва да е известно пет поколения назад. Малко вероятно е бащата да е наоколо при посещението ви, тъй като повечето развъдници използват външни кучета за разплод, но гледачът би могъл да разполага с негова снимка.

Избор на кутре

Вземането на кутре е изключително емоционално и вероятно ще изгаряте от нетърпение да се сдобиете с идеалното ново попълнение на вашето семейство. Ако купувате кутре от развъдник, обикновено първата ви среща с котилото е когато кученцата навършат възраст от около шест седмици, след което можете да изберете това което ви харесва.

Ако е възможно, опитайте се да посещавате кутрето си редовно, за да свикне с вас. Може дори да е възможно да доведете цялото си семейство, за да може кутрето да свикне с всички - в крайна сметка вземането на кутре води до задължения за всички членове на семейството. Имайте предвид обаче, че многото нови хора могат да претоварят емоционално кутрето и затова не го посещавайте всички наведнъж, ако семейството ви е многобройно. След приключване на посещението бихте могли да оставите някаква ваша дреха при кутрето, за да свикне с миризмата ви.

Small blue icon

За какво да гледате при вземане на кутре

Към шестата си седмица кутрето ви би трябвало вече да проявява интерес към вас и околната среда, да иска да подушва ръцете ви и да изследва света наоколо. Кутрето трябва да е игриво и със сигурност ще е пакостливо.

Имайте предвид, че най-дребните кутрета в котилото могат да имат здравословни проблеми, а нервните, дръпнати или прекалено възбудени кутрета може да изискват повече обучение и социализиране.

Кученцето ви би трябвало да е добре загладено, но не дебело и да няма израстъци или хлътнали участъци по тялото си. Идеалното кутре също така трябва да има ясни и чисти очи, чисти уши и чисти задни части. Козината трябва да е мека и чиста, без голи или разранени области, а кутрето не трябва да се чеше постоянно.

Поставете евентуалното си бъдещо кученце на пода. То веднага трябва да прояви интерес към окръжаваща го среда. Плеснете с ръце или издайте звук на висок глас и наблюдавайте реакцията му. Недочуването може да е проблем при някои породи като например далматинците и други породи с бял цвят, затова трябва ад се уверите, че кутрето реагира на внезапни шумове.

Вземане на най-подходящото кутре у дома

Времето което кутрето ви прекарва с майката и другите кученца е много важно. Това е периодът, в който то се учи да бъде куче и когато развива важни умения за общуване посредством контактите с майката и другите кученца от котилото.

Трябва да планирате да вземете кутрето си около осмата седмица след раждането му (понякога малко по-късно при някои породи). Вземането му в по-ранна възраст не е препоръчително и може да е знак, че развъдникът не спазва добрите практики при развъждане на кучета. Важно е да се отбележи, че някои застрахователни полици за домашни любимци не осигуряват покритие при кучета, напускащи развъдника преди навършването на възраст от осем седмици.

Понякога стопанинът на кученцето би могъл да поиска да изчакате животното да навърши възраст от 12 седмици преди да го вземете. В такива случаи не е лошо да се уверите, че кучето ще бъде в оживена жизнена среда където ще може да се сдобие със социални навици по време на този важен период.

Възрастта на която вземате кутрето има значение и за това през какви ваксинации ще е преминало - консултирайте се с развъдника където трябва да ви дадат документите за ваксиниране (заедно с документите за обработка срещу вътрешни и външни паразити).

Ако вече сте избрали кутре, но от развъдника поискат да го вземете значително по-късно след изминаването на 8-12 седмици от раждането, то вероятно има някаква причина и трябва да се поинтересувате каква е тя.

И накрая, информирайте се с каква храна е било хранено кутрето ви и какъв хранителен режим е спазван по време на престоя в развъдника. Спазването на същия хранителен режим и използването на същата храна, поне първоначално, ще помогне за свикването на кутрето в новия дом.

Купуване на кутре

Не забравяйте, че има и други начини да се сдобиете с кутре освен купуването му от развъдник. Има много изоставени кутрета или такива които поради някаква причина се нуждаят от нов дом. Може да решите да потърсите кученце в приют за животни или център за безстопанствени животни, каквито има в цялата страна.

Добрите центрове и приюти за животни разполагат с чисти и удобни кошари с покрито и топло помещение за спане, а също и достатъчно пространство за упражнения и играчки за животни. Служителите в добрите такива центрове се занимават с кутретата, за да се гарантира, че кученцата са социализирани подходящо и могат да бъдат подходящ член на семейството ви. Консултантите в центъра трябва да са винаги готови да предложат помощ и съвет във връзка със закупуване на кутре, ако за първи път ставате стопанин на куче.

Нашата страница относно купуване на куче би трябвало да може да отговори на всички ваши въпроси относно купуването на малко кученце.

Независимо дали ще купите или купите своето кученце, можете да очаквате незабравими и вълнуващи преживявания.