Ръководство за захранване на кученца

В този момент кутрето ви е мъничко, но ще порасне доста за много кратко време. Кученцето ще де превърне в напълно зряло куче само в рамките на 12 месеца (при някои породи този период е 24 месеца).
Златен ретривър с дъвчеща се играчка в устата
Златен ретривър с дъвчеща се играчка в устата
Златен ретривър с дъвчеща се играчка в устата

Междувременно техните тела и мозък трябва да се развиват изключително бързо, а достатъчното количество висококачествена храна за кученца може да им помогне в това отношение. Те определено ще имат нужда от такава храна, защото едно здраво и енергично кутре може да изразходва два пъти повече калории от възрастно куче.

Бозаещи кутрета

Кърмата на майката е идеалната първоначална храна, защото е естествено богата на всички необходими хранителни вещества, необходими на кутретата да растат здрави и едри. Макар кученцата да са готови за отбиване между шестата и осмата седмица след раждането, повечето от тях започват да проявяват интерес към твърди храни на възраст между три и четири седмици. Обикновено това става когато си играят с купичката за храна на майката и облизват храната, попаднала върху лапите им.

Това е подходящ момент да започнете да им предлагате храна за кутрета. Ако решите да ги храните със суха храна, ще се наложи да добавяте малко вода и да намачквате храната докато не добие консистенция на каша. Можете да намалявате количеството на добавяната вода и да предлагате все по-суха храна с порастването на кутрето ви. Не бързайте да ги отбивате от кърменето твърде рано, тъй като преминаването изцяло към суха храна може да подложи на натоварване неразвитите им още стомаси.

Малките кученца са нетърпеливи да изследват заобикалящия ги свят и се нуждаят от доста енергия за проучванията си. Що се касае до това с какво да храните кутрето си, то фабричната храна за кученца и разработена да осигурява напълно балансиран състав на хранителни вещества, които са необходими на кученцето ви. Храните за малки кучета съдържат повече калории в малък обем, за да осигуряват на кутретата необходимата им енергия да развиват тялото и мозъка си без да се затормозяват малките им стомаси.

Висококачествените хранителни формули за кутрета съдържат много лесно смилаеми протеини, които да подпомагат развитието на здрави тъкани и органи. Те имат по-високо съдържание на важни минерали от типа на калций, фосфор, магнезий, цинк и желязо, а също и витамин D - за подпомагане на изграждането на здрави кости и зъби. Съответно, освен ако ветеринарният лекар не ви посъветва друго, не е нужно да давате на кутрето си никакви добавки, ако ги храните с пълноценна храна за кученца. Можете да пробвате някоя от храните от продуктовата гама на Purina:

Купичка с храна марка Bakers за кучета или кутрета

Устата на кученцата е по-малка от тази на възрастните кучета - по-ситните парченца смляна храна в повечето храни за кутрета позволява на кученцата по-лесно да сдъвкват храната и да извличат всички важни хранителни съставки от нея. Нормално за кутретата е да харесват да схрускват тези парченца, което помага зъбите им да се поддържат здрави, чисти и в добро състояние.

Добре е да се придържате към една и съща храна, след като вече сте избрали храната която се харесва на домашния ви любимец и отговаря на вашите изисквания. Кутретата могат да развият стомашни разстройства при промяна на храната, съответно ако при липса на очевидни проблеми с настоящия им хранителен режим, или ако ветеринарният ви лекар не ви е посъветвал друго, най-добре да се придържате към една и съща марка храна. Ако се налага да промените храната на кутренцето си, консултирайте се с нашия раздел по-долу, посветен на промяна на храната, за да получите допълнителен съвет относно безпроблемно преминаване към друга храна.

Колко храна да давате на кутрето си

Икона на Ръководство за хранене на кутрета

Много често апетитът на кутретата е по-голям от стомаха им. Хранете кутретата по-често и с по-малки порции, за да постигнете баланс между недохранване и прекомерно количество храна. Количеството зависи от възрастта на кучето, неговите размери и препоръките на вашия ветеринарен лекар. Пробвайте с една супена лъжица храна пет пъти дневно докато кутрето все още суче от майка си. Използвайте следните практически правила:

От първия ден, в който им предлагате храна до края на кърменето (обикновено около два месеца) - 4-6 хранения на ден.

На възраст между два и три месеца - 4 хранения на ден.

На възраст между четири и шест месеца - от 2 до 3 хранения на ден.

На възраст над шест месеца - 2 хранения на ден (в зависимост от породата).

Не се изкушавайте да давате повече от необходимото количество храна на кутрето си, защото твърде много храна може да разстрои стомаха или да подложи костната му система на твърде големи натоварвания, ако наддава твърде бързо на тегло. И двете състояния не са добри за здравето на кутрето ви, затова внимателно планирайте храненето на кученцето.

Винаги прочитайте внимателно указанията за хранене на опаковката на храната - тези указания ви дават добра отправна точка. Точното количество на храната, която трябва да давате на кутрето си зависи от възрастта, породата, здравословното състояние и неговата енергичност - по-игривите кученца ще изразходват повече калории и ще им е необходима повече храна. Използвайте нашият инструмент за определяне на физическо състояние, за да определите показателите на вашето кутре, да сте сигурни, че расте правилно и че няма излишно или недостатъчно тегло.

Редовното претегляне на кученцето ви ще ви помогне да постигнете правилно тегло в съответствие с неговата възраст, размери и порода. Можете да следите тези показатели и у дома, но можете да се консултирате с ветеринарния си лекар или да поискате той да направи измерванията, ако не сте уверени в себе си.

Избягвайте да храните кучето си непосредствено преди или след упражнения и изчакайте един час между храненето и извършването на физически дейности. Може да е добра идея отрано да научите кучето си да почива веднага след хранене, за да се избегне рискът от стомашни разстройства или по-сериозни здравословни проблеми. Такива проблеми са по-вероятни при едрите и много големи породи кучета, при които може да се получи подуване на стомаха. Този проблем е известен под наименованието стомашно подуване и сплитане на червата и изисква спешна намеса на ветеринарен лекар.

Puppy running with toy rope in mouth
Brown puppy eating from food bowl in kitchen

Хранете кутрето си на тихо и спокойно място, далеч от обичайната шумотевица на дома. Изберете лесна за почистване повърхност от типа на плочки или поставете постелка за хранене. Винаги сипвайте храната на кутрето в чиста купичка.

Дръжте децата далеч от кученцето докато се храни, за да избегнете бързото излапване на храната или да се предизвика защитна реакция за пазене на храната. Ако имате и други кучета в къщата, хранете ги по същото време, но на друго място, за да се предотвратят сбивания и посягане към храната на другото куче.

Еднакво важно е с какво и как да храните кутрето си.

Мократа храна е най-добра когато се поднася при стайна температура, защото мирише по-привлекателно и е по-лесно смилаема. Ако съхранявате храната в хладилник винаги трябва да я изваждате един час преди времето за хранене. Може да използвате микровълнова фурна, за да затоплите за кратко храната, но винаги проверявайте да не е гореща.

Мократа храна бързо се разваля на открито, докато сухата храна може да престои цял ден без да се развали. Повечето кутрета обичат да схрускват сухата си храна, но ако вашето кученце я предпочита по-влажна, или има медицински причини да избягвате твърди храни, поставете сухата храна в купичка с вода за не повече от 30 минути преди самото хранене. Схрускването на храната спомага и за отстраняването на зъбната плака, затова може да обмислите добавянето на специални лакомства за поддържане на зъбите, ако кучето предпочита сухата храна да се накисва предварително Просто не забравяйте да прибавите тези лакомства при изчисляването на дневната дажба от калории.

Beagle puppy eating out of a red bowl
Guide of food bowl sizes

С порастването на кутрето ви ще расте и апетитът му. Ще трябва да увеличите количеството на приеманата храна, за да предоставите на кутрето допълнителната енергия, която му е необходима за бързото израстване и изграждане на мускулна маса.

Едно шестмесечно кутре може да се нуждае дори от два пъти повече калории от едно двумесечно кученце, в зависимост от породата. Доверявайки се на изпитаното в практиката правило, можете да започнете да увеличавате обема на порциите в периода между шестия месец е една година, след което да преминете към храна за възрастни кучета. При по-едрите породи е необходимо да започнете да увеличавате порциите след шестия месец и да намалите количеството на храната след достигане на едногодишна възраст - тогава растежът спира. Тези по-едри породи кучета преминават към храна за възрастни кучета по-късно, някъде на възраст между 18 и 24 месеца.

Beagle puppy laying down with paws strectecd in front

Не случайно съществува изразът „очите му са тъжни като на куче“ - кучета и в частност кутрета знаят как да ви погледнат тъжно, за да получат желаното, особено ако става въпрос да изпросят още малко храна. Опитайте се да игнорирате молбите за остатъци от трапезата и споделяне на залци от храната ви, ако искате кутрето ви да поддържа здравословен и балансиран хранителен режим.

Понякога можете да давате лакомства, но те не бива да представляват повече от 10% от общото количество калории в храната на кучето ви. В противен случай рискувате да обезсмислите специално разработеният баланс на храната за домашни любимци. Също така трябва да знаете, че има някои храни от които да се пазите:

Никога не хранете кутрето си със сурово месо. Прясното месо трябва да премине цялостна кулинарна обработка, за да се намали опасността от хранително отравяне и да се премахнат всички бактерии. Преди да дадете храната на кучето си трябва да се уверите, че няма останали малки парченца от кости, особено остри пилешки и рибени кости, тъй като могат да увредят зъбите и да причинят поражения на храносмилателната система.

Никога не хранете кучето си с обикновен шоколад (за хора), тъй като е отровен за тях.

Лукът и гроздето/сушеното грозде също могат да са силно отровни за кучета.

Прегледайте по-подробен списък на вещества, които могат да навредят на кутрето ви

Преминаване към храна за възрастни кучета

Макар кутрето ви да изглежда напълно пораснало (на възраст между шест и осем месеца при дребните породи кучета и на възраст около 24 месеца при много едрите породи), то все още организмът му е на кученце и затова не го карайте да преминава на храна за възрастни кучета твърде рано.

Повечето кучета все още се нуждаят от допълнителни калории и хранителни вещества, осигурявани от храната за кутрета, докато не навършат възраст между 12 и 24 месеца (дори и повече при едрите/много едри породи). Едва тогава те са готови да преминат към храна за възрастни кучета. Ако не сте сигурни на каква възраст кутрето ви да премине към друга храна, консултирайте се с ветеринарен лекар или прочетете допълнителна информация относно това как да определите възрастта на кучето си

Bowl sizes of changing puppy food to adult food

Стомахът на кутрето ви е доста чувствителен и може лесно да бъде разстроен, ако промените внезапно храната, независимо дали сменяте суха с мокра храна, променяте марката или преминавате от формула за малки кучета към храна за възрастни кучета.

Ако ви се налага да промените храната, осигурете на кучето време стомахът му да свикне с новата храна. Смесвайте по малко от новата храна със старата като постепенно добавяте все повече от новата храна. Продължавайте процедурата в течение на седем до десет дни, когато храната на кутрето ви вече ще съдържа само новата хранителна формула.

Може да е необходимо известно време на кученцето ви да привикне, ако сменяте мокра храна със суха. То ще дъвче по-активно, може да му отнема повече време да се нахрани и определено ще се нуждае от повече вода. Ако преминавате от суха към мокра храна, не се учудвайте, ако кутрето пие по-малко вода. Ако консистенцията на храната изглежда странно на кученцето ви, след като е привикнало да хруска суха храна, може да се наложи да я смесвате с малко количество бисквити за кучета.

Трябва да помните, че порция суха храна изглежда по-малка като количество в сравнение със същата като грамаж порция мокра храна. Същевременно сухите храни са по-калорични от мокрите храни и съответно кутрето ви може да има нужда от повече мокра храна, за да си набави същото количество калории.

Ако следвате нашите съвети относно това как да храните кутрето се, ще имате жизнерадостно и здраво куче, което ще е достатъчно енергично да си играе с вас.

Научете повече относно храните за кучета PURINA®