Запознайте се с 11 китайски породи кучета

Китай е страна, обвита в легенди и магия. Едва ли е изненада, че китайските породи кучета притежават тези характеристики и дори повече. Продължете да четете и открийте кои породи произлизат от митичната земя. Предупреждаваме ви, че някои ще ви изненадат!
11 Китайски породи кучета 1
11 Китайски породи кучета 2
11 Китайски породи кучета 3

В Китай кучетата са смятани за символ на просперитета и богатството и са били развъждани първоначално, за да пазят храмовете или за да бъдат компаньони на монасите. Поради техните религиозни корени много от китайските породи кучета са били смятани за свещени и повечето нямат никакво влияние от породи извън Китай. Това е и една от причините китайските кучета да имат изцяло специфичен външен вид, който не е близък до този на никои други породи. Китай е мистична земя, украсена с императорски лъвове пазачи, които се смята, че я защитават. Известни още като кучета Фу – смята се, че са повлияли на много китайски породи кучета и като такива много приличат на малки лъвове. От Лхаса Апсо и Чау-чау до някой по-редки породи – ще останете изненадани от някой китайски кучета в нашия списък.

Тибетски териер

Интересно, но Тибетският териер всъщност изобщо не е териер. За да сме по-конкретни, той е получил името си от европейските пътешественици, посещаващи държавата, които са смятали, че породата прилича на териерите от техните родни земи.

Често наричано „свещеното куче на Тибет“, тази китайска порода е била развъждана, за да пази древните тибетски храмове. В момента тибетските териери жадуват за човешки контакт и са популярен избор за терапевтични кучета.

Лхаса Апсо

лхаса апсо

Тази порода китайски кучета датира хиляди години назад във времето. Изначално е било
използвано да пази будистките храмове в Хималаите.

Лхаса Апсо е смятано за една от най-свещените китайски породи и е било разрешено
да напусне държавата само когато едно от тях е било подарено на Далай Лама като символ на късмета и просперитета. Първата двойка били изпратени към САЩ за изследователя Чарлз С. Кътинг през 1933
година, а скоро след това в тях се влюбва и останалият свят.

Пекинез

Пикинез

Кръстен на Пекин, старото име Бейджинг, Пекинезът датира от 700 години след Христа.
Според легенда тази порода китайски кучета са смятани за умалени лъвове поради тяхната
прилика със статуите на кучетата Фу, разположени из страната.

Изначално само кралски особи са имали право да ги притежават, а наказанието
за кражбата им било смъртна присъда.
Тяхното високомерно поведение може да се отличи в породава и към днешна дата и със
сигурност ще се превърнат в краля или кралицата на вашия дом.

Чау-Чау

chow chow


Чау-чау е друга порода кучета, която следва традицията на китайското куче лъв.

Проследявани назад във времето, чак до 11 век преди Христа, тези китайски кучета са една от
най-старите породи в света и дори са открити някой древни китайски артефакти, които представят могъщата порода. Първоначалната цел е била да бъдат кучета във ферми и да ловуват, преследват натрапници,
да бъдат впрягани и да пазят околията.

Мопс

мопс


Повечето хора често са изненадани да разберат, че мопсът е китайско куче. Конкретният период, когато породата е била създадена, не е съвсем ясен, но някои твърдят, че произхождат още от династията Хан, преди около 2000 години.

Мопсовете са били развъждани, за да бъдат компаньони в храмовете и били особено предпочитани от будистките монаси. В днешно време, благодарение на техния любвеобилен характер и забавно поведение, те често са избирани за четириноги приятели по целия свят.

Тибетски Шпаньол

тибетски шпаньол


Тибетският шпаньол е още една много стара китайска порода куче. Точно както и тибетския териер, той изобщо не е шпаниол! Развъждан в Хималаите преди близо 2500 години, той е бил едно от любимите кучета-пазачи в будистките храмове.

Въпреки своя малък ръст, тибетският шпаньол бил много умел в своята работа – кучетата
седели високо върху стените и лаели, когато непознати се приближавали.
Вземайки предвид неговите корени, можете да очаквате тибетският шпаньол да бъде нащрек и
отличен пазител на дома ви.

Китайско Качулато Куче

китайско качулато куче


Известна със своя малък размер и особен външен вид, тази порода китайско куче всъщност
се слави и с нещо повече – тя помогнала за предотвратяване на разпространението на черната чума по корабите, където те били вземани на пътешествия, за да преследват плъховете.
Китайското качулато куче има две разновидности – пухено и голо, а интересното е, че голите качулати кучета са най-популярни!

Интересен факт: те често са наричани кучета-котки, защото обичат височините и обожават
да се катерят, точно като котките.

Тибетски Мастиф

тибетски мастиф


Смятан за най-скъпата порода кучета, тибетският мастиф често се приема като символ на статут в Китай. Впечатляващо огромно като размер, главната работа на това китайско куче била като куче-пазач. Говори се, че куче от породата е охранявало Александър Велики и дори Далай Лама!

Интересен факт: Най-скъпото куче, продавано някога, е тибетски мастиф, който стувал почти 2
милиона долара през 2014 г.

Ши Цу

ши цу


Това изумително, популярно, малко куче датира от около 1000 г. преди Христа в Древен Китай, където е било кралски домашен любимец. Ши Цу буквално се превежда „малък лъв“, което може би се дължи на легенда, носеща се из Китай. Според историята, Буда имал малко Ши Цу и един ден, когато бил на едно от своите пътувания, крадци го нападнали с идеята да го ограбят и убият. За да предпази своя собственик, малкото куче се превърнало в огромен лъв и ги изплашило.

В последните години техният любвеобилен характер ги е подканил да излязат от замъците на
императорите и да се настанят на семейните дивани из целия свят.

Тайванско куче

тайванско куче


Произлизащо от Тайван, тайванското куче е едно от най-редките кучета в списъка. В някакъв момента, тази китайска порода била на изчезване поради липсата на усилия по съхраняването им,
съчетана с културата на хранене с кучета, въведена от китайските националисти през 1945 г.

Днес чистокръвните породи са рядкост и предимно се срещат в Тайван. Срещат се много кръстоски и в американските домове, благодарение на програми за спасяването им.

Куче Ксиаси

куче ксиаси


Тези ловни кучета от южната провинция Гуейджоу в Китай са още една китайска порода, която е
застрашена да се превърне в изчезваща. Днес има по-малко от няколко стотин останали в областта.

Кучетата Ксиаси са силно уважавана порода, която е била използвана най-вече за лов и пазене.
Смятани са за късметлийски кучета, които носели богатство и просперитет в домовете на собствениците си.

 

 

Това са нашите топ 11 китайски породи кучета! Искате ли да обиколите света, за да откриете още зашеметяващи видове? Прочетете следващата ни статия “9 немски породи кучета”.