Често задавани въпроси относно кастрирането

Довели сте нов мъхнат любимец в семейството и това е фантастично! Трудно е да си представите, че някой ден котето ви може да си има свои котенца, докато все още самото то е малко и пухкаво коте.
Почиваща си черна котка
Почиваща си черна котка
Почиваща си черна котка

Често задавани въпроси относно кастриране на котки и котенца

Кафява на цвят котка си почива

Довели сте нов мъхнат любимец в семейството и това е фантастично! Трудно е да си представите, че някой ден котето ви може да си има свои котенца, докато все още самото то е малко и пухкаво коте.

От друга страна, тъй като котката ви достига полова зрелост на възраст между четири и шест месеца, тя би могла да роди докато все още е във възрастта на коте, а не напълно пораснала котка. Затова бидейки стопанин на котка трябва отрано да започнете да мислите за нейната стерилизация.

Стерилизирането на котката води до избягване на непланирана бременност и може да я предпази от определени болести.

Кастрирането на котката ви не бива да е стресиращо преживяване. Нашият екип PetCare може да ви осведоми за всичко, което ви е необходимо да знаете относно стерилизацията, за да вземете най-доброто решение за вас и вашата котка.

Кастрирането или стерилизацията е честа и обичайна практика, която включва отстраняване на репродуктивните органи на котката. Термините стерилизация и кастриране са синоними.

Purple cat icon

Кастрирането при женските котки включва отстраняване на яйчниците и матката, макар понякога да се отстраняват само яйчниците. Обикновено това се извършва посредством малък хирургически разрез от лявата страна на тялото. Операцията може да се извърши и посредством подобна хирургическа намеса по дължината на корема.

Blue cat icon

При мъжките котки се отстраняват тестисите. Процедурата е много по-проста при мъжките котки и не изисква шевове или залепване.

Операцията по стерилизиране е много проста, а на котката ви ще бъде поставена упойка, за да не чувства болка по време на процедурата.

След извършването на операцията вашият ветеринарен лекар ще постави обезболяващи инжекции на котката ви, за да се избегнат всякакви следоперативни болки. Също така трябва да ви предпишат лекарство против възпаление и обезболяващи препарати, които да използвате у дома.

Мъжките котки би трябвало да имат нужда от такива лекарства за не повече от ден, защото при тях процедурата не включва проникване в тялото. Женските котки се нуждаят от лекарствата за период от около три дни, за да се подпомогне тяхното бързо и безболезнено възстановяване.

Стерилизирането на котката води до множество ползи за вашия домашен любимец. Котката ви например ще е по-малко податлива на някои болести и ще се избегне нежелано забременяване. Някои други ползи от стерилизирането на котката включват:

 • Премахване на някои неприятни навици, свързани с половата зрялост, като например маркирането на собствена територия чрез силно миришещи капки урина.
 • Стерилизираните котки по-рядко скитат далеч от дома, което ги предпазва от пътни инциденти и сбивания с други котки.
 • Вашият домашен любимец би могъл да стане по-любвеобвилен. Женските котки биха могли да станат по-добродушни.
 • Намаляване се рискът от заболяване от определени болести, включително котешка левкемия и котешка имунна недостатъчност.
 • Понижаване на рисковете женската ви котка да развие пикочни инфекции.
 • По-малко вероятно е женската ви котка да развие рак на гърдите, ако бъде стерилизирана в по-ранно възраст.

Препоръчваме ви да стерилизирате котето си преди да е достигнало полова зрялост и да е способно да ражда. Тази възраст обикновено е между четвъртия и шестия месец от живота на котката. Не е трудно да разберете кога котката ви навлиза във възрастта на пубертета, защото женските котки започват да издават силни призивни звуци, а котараците започват да маркират територията си с урина.

Някои приюти за животни и ветеринарни кабинети препоръчват ранно кастриране на котките, някъде около 12-та седмица след раждането и дори по-рано.

Дръжте котката си вътре докато не бъде стерилизирана, за да я предпазите от нежелана бременност.

За да стерилизирате котката си, трябва да запазите час при ветеринар. Преди същинската операция може да се наложи да доведете котката си за изследвания относно алергия към упойки.

Ветеринарният ви лекар ще ви каже да не храните котката си вечерта преди поставянето на упойка. Дайте й нормалното количество вода, но приберете водата на сутринта преди операцията, за да не поема течности преди хирургическата интервенция.

При нормални обстоятелства ще трябва да оставите котката си при ветеринарния лекар сутринта и ще можете да си я приберете по-късно същия ден.

Orange online icon

Ако искате да стерилизирате котката си, но не можете да си позволите такъв разход, консултирайте се с местните благотворителни организации.

Всички котки са склонни към летаргия след операцията, но би трябвало да възвърнат жизнеността си много скоро след това. Освен това процесът на възстановяване протича различно при мъжките и женските котки, защото хирургическата намеса е различна. Можете да сторите няколко неща, за да помогнете за възстановяването на вашия котарак или котка след стерилизацията.

Мъжки котки

 • Стерилизирането не би трябвало да има странични ефекти при мъжките котки.
 • Прекарайте първата нощ след операцията близо или заедно с котарака, просто за всеки случай.
 • Ветеринарният ви лекар би трябвало да ви даде противовъзпалителни и обезболяващи лекарства за котката - котаракът се нуждае от тях само през първия ден след операцията.
 • Котаракът може да излезе нормално навън на следващия ден след стерилизацията.

Женски котки

 • Женските котки се нуждаят от по-дълъг период на възстановяване, защото при тях операцията за стерилизиране включва по-интензивна хирургическа намеса.
 • Прекарайте първата нощ след операцията близо или заедно с котката, просто за всеки случай.
 • Ветеринарният ви лекар би трябвало да ви даде противовъзпалителни и обезболяващи лекарства за котката - тя ще трябва да ги приема в течение на около три дни след операцията.
 • Котката ви ще трябва да носи коничен ограничителен пояс, който да я предпазва от разчесване или дъвчене на шевовете на раната.
 • Ветеринарният ви лекар ще назначи контролни прегледи на третия и десетия ден след операцията. Не пускайте котката си навън преди ветеринарният лекар да одобри извеждането след изтичането на десет дни от операцията. След това котката ви може да се забавлява по обичайния начин.
 • Ако при операцията са използвани неразграждащи се хирургически конци, ветеринарният ви лекар трябва да назначи повторна дата за посещение за сваляне на конците. Обикновено тази дата е след седем до десет дни след извършване на операцията.
Purple food icon

Наддаване на тегло

Понякога стерилизирането е свързано с наддаване на тегло. Макар наддаването на тегло да не е свързано пряко с операцията, тази хирургическа намеса може да спре търсенето на партньор за чифтосване. Това води до по-малко движение и съответно котката може да наддаде няколко килограма.

Ако забележите, че домашният ви любимец наддава на тегло, можете да поддържате кондицията им като си играете с тях или ги разхождате на каишка. Използвайте нашето ръководство със съвети за котешки игри, за да почерпите идеи за упражнения за котката си. КЪМ СТАТИЯ СЪС СЪВЕТИ ЗА ИГРИ

Може също така да промените хранителния режим - някоя от нашите по-леки храни може да помогне:

Blue medical icon

Проблеми с пикочната система

Вашият домашен любимец може да е по-склонен към проблеми с пикочната система след стерилизирането. Ако забележите някакви промени в навиците за уриниране на котката ви - например по-често уриниране, напъване без уриниране или уриниране на кръв - консултирайте се с ветеринарния си лекар.

 • Котката ви ще се разгонва приблизително през три седмици след достигането на полова зрялост. По време на този период тя може да мяука на висок глас и да бъде много неспокойна, което да предизвика неудобства за вас.
 • В периода на разгонване на котката ви ще трябва да я пазите внимателно от любовно настроени котараци, за да избегнете забременяването й.
 • Котката ви може да роди до три пъти в годината, а при всяко раждане може да има до шест котенца. Това може да бъде доста скъпо от финансова гледна точка.
 • Котката ви може да е по-склонна да скита далеч от дома, което увеличава рисковете да попадне в пътен инцидент.
 • Котараците, които не са стерилизирани, са по-склонни към агресия и е по-вероятно да се бият с други котки. Това ги излага на риск от нараняване и разпространение на болести.
 • При нестерилизираните женски котки е по-висок рискът от развиване на рак на гърдите когато достигнат възраст от около шест-седем години. Редовно проверявайте котката си за възпаления в областта на цицките и ако откриете нещо обезпокоително се свържете с ветеринарния си лекар.
Котка която някой гали

Обикновено при котките няма някакви видими физически симптоми преди настъпването на втората или третата седмица от бременността.

Ако смятате, че е възможно котката ви да е бременна, свържете се възможно най-бързо с вашия ветеринарен лекар за потвърждение. Прочетете съветите ни относно откриване на признаци на бременност, за да знаете какви симптоми да търсите.

Признаци на бременност при котки

Би могло да е възможно стерилизиране на котката ви докато е бременно, което ще прекрати бременността и ще предотврати бъдеща бременност.

Вашият ветеринарен лекар би трябвало да може да ви даде повече информация относно стерилизиране на котката ви при състояние на бременност, което ще ви помогне да вземете окончателно решение.

Кастрирането на котки и котета зависи от конкретните обстоятелства. Обмислете кое е най-добро за вас и котката ви преди да вземете окончателно решение.