Помощ за твоето куче след операция

Помощ за твоето куче след операция

Помощ за твоето куче след операция

Помощ за твоето куче след операция

Помощ за твоето куче след операция

Помощ за твоето куче след операция

Помощ за твоето куче след операция

Ако кучето ти се възстановява след операция, това може да бъде стресиращ период както за теб, така и за него. Но с любящи грижи и експертни съвети от ветеринарния ти лекар, то скоро трябва да се върне към нормалното си състояние. Тази статия изследва някои от начините, по които можеш да помогнеш на домашния си любимец през периода на възстановяване.

Рани и шевове

Рани и шевове
 

Ако кучето ти има шевове, трябва да ги наблюдаваш внимателно. Някои може да са вътрешни, но трябва да уведомиш ветеринарния си лекар, ако има зачервяване, подуване, изтичане или кървене. Конците обикновено се свалят след около десет дни, въпреки че това време ще е различно в зависимост от операцията. Вътрешните шевове са скрити под кожата и се разтварят естествено сами – но ветеринарният лекар може все пак да поиска да заведеш кучето си на контролен преглед, за да провери дали всичко заздравява добре.

 

Превръзки
 

Превръзките могат да притесняват кучето ти. Много важно е да ги поддържаш сухи, в противен случай могат да увредят кожата му. Провери за обезцветяване, неприятни миризми, подуване над или под бинтовете. Винаги се обръщай към ветеринарния си лекар, ако имаш притеснения.

 

Превръзки

Яки

Яките имат за цел да попречат на кучетата да се ближат, да хапят и чешат раните си, както и да дъвчат превръзката. Важно е яката да се държи през цялото време, ако е възможно, особено през нощта, когато не го наблюдаваш. Твоят домашен любимец скоро ще свикне да я носи, но тя може да му пречи да се храни и пие вода и ако е така, сваляй я по време на хранене.

Хранене
 

Храната играе съществена роля във възстановяването на кучето, затова ветеринарният ти лекар може да препоръча да преминеш към специално формулиран хранителен режим за възстановяване. Тъй като много възстановяващи се кучета губят апетита си, висококалорична храна може да осигури прием на максималния брой калории в малко количество. Храна, богата на протеини, също може да подпомогне възстановяването, като в същото време подсилва имунната му система.

 

Сподели с хора, които познаваш

ShareEmailtwitterFB