Има ли котката алергия към храната?

Има ли котката алергия към храната?

Има ли котката алергия към храната?

Има ли котката алергия към храната?

Има ли котката алергия към храната?

Има ли котката алергия към храната?

Има ли котката алергия към храната?

Хранителните алергии при котките са рядкост. Те обикновено включват реакция към една протеинова съставка в дадена храна, която задейства алергична възпалителна реакция. Това не трябва да се бърка с по-често срещаната „непоносимост към храна“, която е по-малко сериозна и причинява напълно различен физиологичен процес.

Типичните симптоми на хранителните алергии включват:

  • Кожни проблеми – сърбеж и зачервяване, оголени участици или реално ожулени места по кожата
  • Повтарящи се ушни инфекции
  • Увеличено количество топки от косми
  • Стомашно-чревни проблеми, включително повръщане и диария
  • В редки случаи, дихателни проблеми

Ако подозираш, че котката ти може да има алергия към храна, задължително трябва да се консултираш с ветеринарен лекар. Никога не опитвай да наложиш диета без консултация, защото това може да доведе до хранителни проблеми или дефицити – или котката ти може да има друг проблем, който изисква различно лечение.

Диагностициране на хранителна алергия

Диагностициране на хранителна алергия


Най-ефективният метод за проверка за хранителна алергия на котката е да се опита диета с изключване. Постави котката на диета със специална хидролизирана храна (като например PURINA® PRO PLAN® VETERINARY DIETS Feline HA St/Ox Hypoallergenic), в която протеините са толкова малко, че не могат да причинят алергична реакция. Или пък се препоръчва диета, съдържаща протеини и въглехидрати, които котката ви никога преди това не е яла, за да се прояви непоносимост към храна.

Ако симптомите изчезнат или се подобрят рязко при новия хранителен режим, то с увереност може да се диагностицира алергия към храната.

Продължителността на такава диета с изключване зависи от типа на проблема. При проблеми с кожата например, като цяло специалната диета трябва да се поддържа за 4 до 12 седмици. Тази храна трябва да бъде единственото нещо, което котката яде през периода на опита, затова не се позволяват „почерпки“. Може да се окаже трудно да се придържаш към такъв режим, особено ако имаш повече от една котка. Затова, ако не се справиш с диетата се консултирай с твоя ветеринарен лекар, в случай че котката не иска да яде новата храна.

След пробния период


В края на пробния период ветеринарният лекар ще поиска да прегледа отново котката. Ако не установи подобрение, може да се помисли за други заболявания. Ако има подобрение, може да препоръча постепенно връщане на протеини в храната и следене за реакция.
Ако след връщане към старата храна симптомите се върнат, може би сте открили причината – въпреки че винаги е възможно тя да се крие в повече от една храна.


Намери точната храна за твоята котка


След като установите съставките, които са причинили проблема, можеш да обсъдиш с ветеринарния лекар коя диета е най-добрата за здравето на котката ти през целия ѝ живот. Ако клиничните признаци са били сериозни и диетата е довела до подобрение, ти и ветеринарният лекар можете да решите да продължите дълго време да давате специалната хидролизирана храна.

Сподели с хора, които познаваш

ShareEmailtwitterFB