А

Атлетично куче
Атлетичните кучета от едрите породи използват повече енергия в ежедневните си занимания, дори и когато не се упражняват, поради което им е нужно да приемат повече калории. Атлетичните породи имат конусовидно тяло с дълги и силни крака и стегнато мускулесто тяло. Типични за тях са слаб корем и дълбок гръден кош. Примери за породи атлетични кучета са хрътките, лабрадор ретривърите и далматинците.
Антиоксидант
Молекула, която предотвратява вредното окисление, което може да доведе до възпаление у животните. Те са ключови съставки в много PURINA® PRO PLAN® диети, които подпомагат силната имунна защита. Витамин Е е силен антиоксидант.
Атлетично куче
Тежи от 10 до 25 килограма в зряла възраст
Аминокиселини
Изграждат протеините. Съществуват 22 аминокиселини. Животните могат сами да произвеждат заменими аминокиселини. Незаменимите аминокиселини трябва да се доставят с храната. Котките имат 12 основни аминокиселини, докато кучетата имат само 11.

Б

Бионаличност
В храните за животни бионаличност означава пропорцията абсорбирани хранителни вещества, които организмът може да усвои.
Бременност
Състояние на бременно животно. При котките периодът на бременността трае около 64-67 дни, при кучетата е между 58-68 дни.

К

Калории
Единица енергия. Животните ги поемат чрез храната и течностите. Използват се в дейностите и телесните функции. Организмът си запазва излишъците като телесна мазнина.
Кърмене
Секреция на мляко от млечните жлези на майката и периодът от време на хранене на малките.
Кастриран
Кастрирането е премахването на репродуктивните органи на мъжки и женски котки. Кастрираните котки понякога са податливи на определени състояния като например увеличаване на теглото. Консултирай се с ветеринарен лекар относно подходящия хранителен режим.
Кастрация
Процедура, която се прилага на котки и кучета за контрол на възпроизводството. Кастираните котки и кучета имат нужда от специална диета, тъй като са предразположени към напълняване.
Коластра
Специално хранително вещество от първото майчино мляко. Съдържа голямо количество антитела, които спомагат за силна имунна система.

В

Въглехидрати
Голяма група храни, включваща захари, нишесте и целулоза. Въглехидратите съдържат водород и кислород в същата пропорция като водата (2:1) и обикновено могат да се разлагат и да освобождават енергия в тялото.
Влакнини
Съставка, важна за здравословното храносмилане и червата. Влакнините намаляват образуването на топки от косми при котките. Те са основна съставка в много храни PURINA® PRO PLAN® за кучета и котки.

Ц

Цикория
Естествен пребиотик, който стимулира растежа на полезни бактерии в червата. Подпомага здравословното храносмилане и помага да се контролира образуването на топки от косми.

Х

Хранителни влакнини
Количество на несмилаемите влакнини в храната на домашните любимци. Определя се в лаборатория и посочва количеството влакна, което поддържа храносмилателното здраве, но има малка хранителна стойност.
Хидролизиран
Когато молекулите са раздробени така, че да станат толкова малки, че много рядко да причинят алергична реакция.
Хипоалергенен
Хипоалергенните храни за домашни любимци изключват честите алергени и поради това свеждат до минимум риска от алергична реакция у котки и кучета.

С

Състояние
Здравословното състояние или серия от симптоми, които ориентират към диагноза, например вдървени стави при застаряващи домашни любимци подсказват артритно състояние.
Стомашно-чревен
Отнася се до стомаха и червата на животните. Здравословните хранителни режими са от съществено значение за здравословното храносмилане.
Силно куче от едра порода
Тези породи кучета имат „цилиндрично“ голямо тяло, мощна стойка и наслагване на мазнини по корема. Силните кучета от едри породи са склонни да имат повече телесна мазнина и им се налага прием на по-малко калории, за да се избегне увеличаване на теглото.
Субпродукти
Суровините с животински произход (като пиле, говеждо, агне), обикновено са добри източници на протеини, основни мастни киселини, желязо и някои витамини от група В. „Месо и животински (месни) субпродукти" е правен термин, използван в етикетите на храни за домашни любимци и се отнася за всички съставки с животински произход. По закон тези съставки трябва да произхождат от животни, които са били прегледани под ветеринарен надзор и приети като годни за консумация от човека, но те често просто не са нужни на производството на храни за хора.
Сурова пепел
Количество на минералните хранителни съставки в храните за домашни любимци, посочено върху информационната бележка върху опаковката. Това е съдържанието на минерали в храната.

Д

Дехидратиран
Състояние на обезводняване на домашните любимци. Дехидратацията може да доведе до различни здравословни проблеми, по-специално във връзка с кожата.

М

Мазнини
Хранителна група, която осигурява повече енергия, отколкото въглехидратите и протеините. Те са от съществено значение за здравето на животните. Мазнините в хранителния режим са проблем само когато се консумират прекомерни количества обилни храни и отпадъци.
Мастни киселини
Незаменимите мастни киселини са необходими в здравословния хранителен режим на животните. Много храни PURINA® PRO PLAN® съдържат мастни киселини, които подпомагат функции от здрава козина до когнитивни способности.
Метаболизъм
Химическите процеси в организма, които позволяват храната да се използва за енергия и растеж.
Микрофлора
Система от чревни бактерии, които подпомагат здравословното храносмилане, когато са в баланс. Храните PURINA® PRO PLAN® имат няколко формули, които помагат чрез микрофлора.
Малко/мини-куче
Тежи по-малко от 10 килограма в зряла възраст.

Г

Глюкоза
Проста захар, която циркулира в кръвта на животните. От съществено значение за енергията.
Глутен 
Запас от протеини, който се среща в много житни култури. Понякога причинява алергични реакции у домашните любимци.
Глицериди
Глицеридите са съединения, образувани между една или повече мастни киселини и глицерол. Глицериди се намират в растителните масла и животинските мазнини.
Голямо / Много голямо куче
Тежи повече от 25 килограма в зряла възраст.

Т

Топка от косми
Събира се в стомасите на котки, когато ближат козината си. Ако не се контролира, може да доведе до запушване на храносмилателния тракт.
Триглицериди
Триглицерид е съединение, образувано от глицерол и три мастни киселини. Те са основните съставки на телесната мазнина у котките и кучетата.

Ч

Чернодробен
Свързан с черния дроб
Чревна флора
Полезни организми в червата на животните, състоящи се от бактерии, гъбички и дрожди. Чревната флора подпомага здравословното храносмилане, имунитета и синтеза на витамини и минерали.

И

Имунна система
Мрежа от органи с клетки, които разпознават чуждите вещества в тялото на животното и предотвратяват вредното им действие. Здравата имунна система предпазва от патогени, вируси, бактерии, гъбички и паразити. .
Инсулин
Хормон, който регулира усвояването на въглехидрати, мазнини и протеини в организма. От съществено значение за снабдяването с глюкоза, която дава енергия на домашните любимци.

L

Longevis
Хранителна смес PURINA® PRO PLAN®, която доказано удължава средно с една година живота в добро здраве на котки на възраст над 7 години. Съдържа високи нива на витамини, за да подпомага имунитета, бъбречната и храносмилателната системи с балансирани минерали за здрава отделителна система.

N

Nutrisavour
Комбинация на PURINA® PRO PLAN® от изключителни хранителни и вкусни съставки, които твоята котка ще хареса.

З

Затлъстяване
Излишък от телесна мазнина, който може да увреди здравето, състоянието и качеството на живот на домашния любимец. Затлъстяването може да доведе до редица здравословни проблеми от диабет до сърдечни нарушения. Поискай от ветеринарния лекар указания относно затлъстяването.
Зъбна плака
Невидим или блед и мек слой, покриващ зъбите на животните, особено след хранене. Може да се отстрани с миене на зъбите и да се предотвратява със специално формулирани храни PURINA® PRO PLAN®.

O

OPTINUTRITION
За всяко куче и котка, от всяка порода и всяка възраст, има храна PURINA® PRO PLAN®, специално формулирана с OPTINUTRITION®: допълнително хранене за определени ползи за здравето. Всяка храна от серията е подсилена със специално избрани хранителни вещества, които доставят определени ползи на всеки етап от живота.

Н

Наднормено тегло
Важно е да знаеш кое тегло е здравословно за твоя домашен любимец в зависимост от специфичните му нужди. Животните с наднормено тегло са уязвими на здравословни проблеми като диабет или сърдечни нарушения. Попитай ветеринарния лекар кой е идеалният диапазон на теглото на твоето куче или коте. За да се ориентираш най-общо в здравословното тегло, би трябвало да можеш да видиш формата на талията на котките и кучетата, когато ги погледнеш отгоре.

О

Оксалати
Съставни части за пикочните камъни и кристали от калциев оксалат, които правят болезнено уринирането при котките. Храните PURINA® PRO PLAN® се отличават със специални формули, които затрудняват образуването на калциев оксалат или струвитни камъни или кристали.

П

Паразити
Микроорганизми, които живеят в организма или по кожата на домашните любимци. Паразитите могат да предизвикат състояния от диария до раздразнена кожа.
Пребиотик
Хранителни съставки, които стимулират растежа на полезни микроорганизми, особено в тънките черва. Някои се набавят естествено. Други основни такива се доставят с храните PURINA® PRO PLAN®
Пробиотици
Пробиотиците са живи бактерии и дрожди, намиращи се в естествено състояние в храносмилателната система на здравия домашен любимец. Допълването на храните с добавени пробиотици помага да се осигури баланс на здравите микроорганизми в червата на животното.
Протеини
Хранително вещество в храната. Протеинът се състои от много свързани една с друга аминокиселини. Той е необходим за хармоничното развитие на мускулите, костите, козината и други тъкани на животните.
Пълноценна храна
Една пълноценна храна съдържа всички съставки и хранителни вещества, необходими за поддържане на здравето на твоя домашен любимец – и за да му осигури точното количество енергия. Пълноценните храни са разработени така, че да бъдат единствен източник на хранене за твоето куче или коте, без да са необходими добавки.