С наднормено тегло ли е кучето ви?

При кучетата както и при хората някой и друг килограм се качва лесно, особено когато кучето старее и е по-малко активно.
Игра с кучето в градината
Игра с кучето в градината
Игра с кучето в градината

С наднормено тегло ли е кучето ви?

Вашият ветеринар може по време на редовните прегледи да ви информира дали кучето ви има наднормено тегло, но можете и сами да премерите дребното си куче на домашния кантар. Първо премерете собственото си тегло, след което вземете кучето на ръце и се премерете заедно с него. Пресметнете разликата, за да получите теглото на кучето. Това е по-трудно с едрите кучета и ако имате куче от едра порода по-добре претегляйте кучето си при ветеринарния лекар.

За по-задълбочено изследване ползвайте нашия инструмент за определяне на физическо състояние Проверката на физическото състояние на кучето ви става бързо и ви позволява да прекарвате още по-качествено времето си в непосредствен контакт с него.

Леки храни

Можете да помислите и за преминаване към специална лека храна за кучето ви с наднормено тегло. Продуктите с „лека“ хранителна формула съдържат по-малко мазнини от стандартните храни за кучета, но са обогатени с важни хранителни съставки, за да предоставят на кучето ви всички необходими вещества дори и при намалена дажба. Ако в момента храните кучето си със специална храна за някакво специфично заболяване, или с храна за чувствителен или нежен стомах, трябва да се консултирате с ветеринарен лекар преди да променяте хранителния му режим.

След като кучето ви възстанови идеалното си физическо състояние, коригирайте количеството на храната по начин така че да стабилизира теглото му - отслабването също не е препоръчително. Продължавайте редовно да следите физическото състояние на кучето, за да го поддържате жизнерадостно и здраво.

Стопанин с кучето си

Бъдете търпеливи

Винаги е добре да се посъветвате с ветеринарен лекар преди да започнете програма за отслабване на кучето си, тъй като теглото е пряко свързано със здравословното състояние на кучето. Освен помощта при разработване на индивидуална програма за отслабване на кучето ни, ветеринарният специалист може да следи как се развива кучето ви в този период и да предостави постоянна подкрепа в това отношение. Много ветеринарни клиники разполагат със специализиран кабинет за отслабване където могат да помогнат на вас и на кучето ви да поддържате мотивацията си и да следвате правилните стъпки.

Намаляването на теглото на кучето трябва да става постепенно - в рамките на няколко месеца, в зависимост от това колко килограма трябва да свали кучето. Понякога това може да отнеме дори година. Ако кучето ви отслабва твърде бързо, то лесно може отново да натрупа килограми, затова бъдете търпеливи.

Икона на часове

Марки на Purina за затлъстели кучета и кучета с наднормено тегло

Някои водещи марки на Purina предлагат внимателно разработени леки храни за кучета с наднормено тегло, всяка от които е продукт на най-новите научни постижения в областта на качеството, вкуса и храненето. Тези храни са създадени, за да спомогнат за контролирано отслабване на вашия домашен любимец. Щракнете върху която и да е от марките, за да научите повече.

Куче от късокосместа порода в парка

Как да помогнете на кучето си да отслабне

Консултирайте се с ветеринарен лекар преди да правите промени в храната на кучето си, тъй като специалистът може да ви посъветва относно идеалното тегло на кучето ви и как да бъде постигнато. Идеалното тегло на куче от породата лабрадор например винаги ще бъде различно от идеалното тегло на куче от породите на кучетата играчки и съответно трябва да сте наясно какво точно тегло трябва да постигнете с кучето си. Важно е кучето ви да бъде претеглено и прегледано преди да започнете процедури по отслабване, защото наддаването на тегло може да не се дължи на прекомерно хранене.

За да помогнете на кучето си да свали килограми, увеличете количеството на изгаряни калории (чрез упражнения и игри) като същевременно намалите количеството на поемани калории. Остатъците от вашата храна и специалните лакомства обикновено са много калорични и затова трябва да ги спрете и да предупредите и останалите членове на семейството да не дават на кучето такава храна. Дори и да го правят от добри чувства, това не спомага за спазването на хранителния режим.

Ако имате няколко кучета, най-добре е да храните кучето с наднормено тегло отделно, за да предотвратите отмъкването от негова страна на остатъци от храната на другите кучета. Пробвайте да разделяте храната на по-малки порции които да давате по-често, за да се намали чувството за глад и търсенето на храна. Същевременно винаги трябва да знаете какво яде кучето ви. Ветеринарният лекар може да препоръча намаляване на количеството на храна или специална нискокалорична диета. Никога не подлагайте кучето си на гладуване и не ограничавайте храната му без препоръка от ветеринар.

Консултирайте се с ветеринарния си лекар

Ако кучето ви не може да свали наднорменото си тегло дори и чрез по-голяма физическа активност и прием на по-малко калории, посъветвайте се отново с ветеринарния си лекар, който може да потърси евентуален здравословен проблем, водещ до натрупване на килограми. Ветеринарният кабинет може да предлага и курсове по отслабване за кучета, където ще ви помогнат да следите теглото на кучето си и ще ви дадат полезни съвети. Успешното сваляне на килограми при кучетата е бавен и постоянен процес и тайната е в търпението.