Инструмент за определяне на физическо състояние

Обичате кучето си такова каквото е и вероятно няма да се разтревожите много, ако качи някой и друг килограм. Теглото обаче наистина има значение от здравословна гледна точка.
Легнало куче очаква да го изведат навън
Легнало куче очаква да го изведат навън
Легнало куче очаква да го изведат навън

Повечето не знаят с точност както е идеалното тегло на дадено куче. Тогава как ще разберете какви са идеалните показатели за съответната порода и тип куче. За да проверите физическото състояние и идеалните показатели на кучето ви, следвайте тези прости стъпки. Можете дори да си ги отпечатате и да ги залепите на хладилника, за да можете винаги да се консултирате с тях. Лесно!

Използвайте плъзгача по-долу, за да изберете снимката, която най-много наподобява вашето куче и ние ще ви предоставим информация дали кучето ви е твърде слабо, има наднормено тегло или теглото му е точно колкото трябва.

Нашият Инструмент за определяне на физическо състояние е разработен от експерти в тази област и е създаден да ви помогне при определяне на здравословните физически показатели на кучето ви. Опитваме се да не се концентрираме само върху теглото, защото този показател може да бъде и подвеждащ. Инструментът за определяне на физическо състояние на кучета ви насърчава и да прегледате лично кучето си, за да определите какво се крие под козината му. Препоръчително е да огледате кучето си от всички страни, за да прецените дали видът му здрав и размерите му съответстват на идеалните за него. Бъдете търпеливи и внимателни - кучето ви може да не свикнало да го опипват по този начин. Не се безпокойте, с времето ще свикне.

Защо е толкова важно да не се надебелява

Може и да обичате пълничкото си куче, но за един домашен любимец с наднормено тегло има много потенциални здравословни проблеми. Обратният ефект на наднорменото тегло може да доведе дори до съкращаване на живота на кучето ви с до две години, а също така то няма да може пълноценно да играе и да прави упражнения вследствие на възникващите ставни проблеми. Някои специфични проблеми, които могат да се проявят вследствие на наднормено тегло:

  • Артрит, увреждания на ставите и болки в ставите
  • Диабет от тип 2
  • Заболяване на сърцето
  • Намалена издръжливост на натоварване и енергичност
  • По-висок риск при поставяне на упойка и хирургически операции
  • Намалена чернодробна функция вследствие на затлъстял черен дроб
Куче на открито

Пример за определяне на физическо състояние

Не сте сигурни дали определяте правилно физическото състояние на кучето си? Няма как да разберете дали кучето ви е перфектно физическо състояние само по теглото му - трябва и физически преглед.

Идеалните показатели за физическо състояние трябва да съдържат по-малка цифра за получени точки отколкото смятате. Всъщност много стопани на кучета много подценяват теглото на кучетата си. Всяко животно се нуждае от различна храна, различно количество от нея и различни нива на физическа активност. Две кучета могат да тежат еднакво, но едното да е с наднормено тегло, а другото твърде слабо - това зависи от формата на тялото, размерите и породата. Тук са дадени няколко примера за домашни любимци, чиито показатели са измерени посредством Инструмента за определяне на физически показатели. Можете да видите какво разнообразие на показатели им, а също че е важно не само теглото, но и размерите и формата.