Защо кучетата са подходящи домашни любимци

Кучетата наистина заслужават названието „най-добър приятел на човека“ Те са лоялни, интелигентни, предани и дружелюбни - известно е, че спомагат за подобряване на нашето физическо и умствено здраве.
Куче с бяла козина лежи на тревата със стопанина си
Куче с бяла козина лежи на тревата със стопанина си
Куче с бяла козина лежи на тревата със стопанина си

Предимствата да сте стопанин на куче

Нищо не може да се сравни с една дълга разходка с четириногия ви приятел в свежата пролетна утрин. Или да видите радостта, изписана на муцуната им когато вземете топка в ръка и стане ясно, че е време за една игра в парка. Когато сте заедно дори и почивката у дома е по-разпускаща.

Има една стара поговорка, която със сигурност е вярна - домашните любимци и кучетата се отплащат десетократно за получената обич.

Преди да изтичате да си вземете куче, важно е да обмислите много внимателно това си действие. То може да изисква много допълнителна работа и е ангажимент за цял живот, защото кучето ви ще разчита на вас за много години занапред.

След като сте сигурни, че начинът ви на живот позволява да си вземете куче и имате необходимото време за него, след като сте проучили различните породи и кучешки характери, за да узнаете кои кучета са подходящи за домашни любимци, ето тогава настъпва моментът да прочете и какви са всички предимства да имате куче за домашен любимец.

Small blue icon

Знаете ли, че?

 • Научните изследвания показват, че стопаните на кучета не страдат от високо кръвно налягане и имат по-ниски нива на холестерол от хората, които няма кучета. Те също така са по-малко склонни към леки или тежки заболявания.
 • Като цяло стопаните на кучета има по-силна имунна система, което им помага да са здрави и да прекарват по-малко време в лечения и борба с болести. В действителност стопаните на кучета посещават лекари по-рядко от другите хора и има по-малка вероятност да имат необходимост от лекарствени препарати.
 • Хората, които имат куче, се възстановяват по-бързо от болести и дори имат по-висок процент на оцеляване при сърдечен удар.
 • Децата, които растат в семейство имащо мъхест любимец, като цяло отсъстват по-малко от училище поради болест.
 • Децата с хронични заболявания често понасят по-добре лечението когато имат за другар куче.
 • Кучетата ни осигуряват чувство за емоционален комфорт благодарение на безусловната си преданост, което ги прави и прекрасен спътник и утеха за самотни хора.
 • Кучето може да помогне за възстановяване от емоционални травми като загуба на близък човек.
 • Кучетата могат да помогнат на хора с умствени разстройства и заболявания да се възстановят и подобрят състоянието си.
 • Редовните разходки с кучето ви спомагат за добро ниво на физическа активност и поддържат добрата ви форма.
 • Разхождането на куче често също така води до срещи с други стопани на кучета - което от своя страна означава, че не само кучето ви ще намира нови приятели.
 • Разходките навън ще ви помогнат да се откъснете от всички всекидневни грижи и да прекарате известно време с един доверен приятел.

Освен всички тези доста сериозни ползи има и още - кучетата просто са забавни. Те могат да ви разсмеят, те са на мястото си в края на един тежък ден и почти винаги са наоколо за една успокояваща прегръдка когато имате нужда от нея.

Открийте повече информация на адрес: защо кучетата са подходящи домашни любимци