Kак да се справите с неспокойствието на Вашето куче при бури и фойеверки
Kак да се справите с неспокойствието на Вашето куче при бури и фойеверки
Kак да се справите с неспокойствието на Вашето куче при бури и фойеверки

5 съвета как кучето Ви да е спокойно при бури и заря

Чудите се как да се справите с неспокойствието на Вашето куче при бури и фойеверки? В тази статия ще откриете 5 съвета как да му помогнете да бъде по-спокойно в подобни ситуации.

Когато става въпрос за буря или фойерверки (силни шумове) много от кучета изпитват огромно притеснение, страх, уплах, защото те не знаят какво се случва и заради своите сетива те усещат в пъти по–силно от нас хората. Кучетата чуват над 4 пъти по–силно от хората, като имат и „свръх способности“ да предусещат идването на буря или друга природна стихия.

В тази статия ще получите 5 съвета как можете да помогнете на Вашето куче, да бъде по–спокойно по време на бури или фойерверки.

Съвет 1

Когато започне буря или загърмят фойерверки дръжте се все едно нищо не се случва. Вашето куче, усеща Вашите емоции и е важно да запазим спокойствие, за да предадем тази енергия и нагласа към кучето. Ако Вашето куче дойде да се сгуши при Вас, погалете го, зарадвайте му се и му говорете със спокоен и радостен тон. Но ако той се уплаши и се скрие – не го гонете, не се опитвайте да го извадите от скришното му място. Наглеждайте го от време на време, но го оставете за момента само, дори и да е притеснено.

Съвет 2

Друга тактика която можем да предприемем е да използваме музика или етерични масла. Когато става въпрос за страх и притеснение е много важно да не притискаме и пресилваме нашето куче. В момент на буря или силни гърмежи – пуснете спокойна и релаксираща музика, с която Вашето куче да се разсее. А ако кученцето Ви идва при Вас, за да се крие и да търси подкрепа, капнете две – три капки Лавандулово Етерично масло на ръцете си и разтъркайте докато попие – миризмата на Лавандуловото масло, действа успокояващо и релаксиращо.

Съвето как кучето Ви да е спокойно при бури и заря

Съвет 3

Когато кучето ни изпадне в момент на уплах или притеснение, заради буря или силни шумове и гърмежи – можем да използваме играчки или лакомства, с които да разсеем нашето куче. Тъй като кучетата са праволинейни животни, за тях е почти невъзможно да правят две неща едновременно. Което означава, че ако успеем да разиграем нашето куче, или му предложим подходящ пъзел с който то да се занимава, или използваме лакомства, за да насочим вниманието на кучето към нас – е много вероятно то да игнорира бурята или шумовете, които го притесняват и да започне да се успокоява.

Съвет 4

В случаите в които нашето куче е изключително притеснено и стресирано заради случващото се около нас ( буря или силни гърмежи и шумове ) можем да използваме - Thundershirt - това е жилетка за кучета, която леко ги пристяга, което им помага да бъдат по – спокойни, тъй като действа като постоянна прегръдка и кучетата започват да се чувстват все по – уверени и спокойни в тези напрегнати за тях ситуации.

Съвет 5

В случаите в които знаем, че предстои буря или ще има празник (Нова година), на който ще има гърмежи и силни шумове е препоръчително да направим много дълга разходка с кучето и да изразходим колкото можем повече от неговата енергия. Не забравяйте да го водите винаги на повод – за да няма изненади. Когато направите тази голяма и уморителна разходка, нахранете Вашето куче, и му дайте възможност да си намери място и да се наслади на заслужена почивка.

Не забравяйте

В моментите на страх, притеснение, уплах и стрес – Вашето куче много често ще започва да се фокусира върху това как да избяга от това, което го притеснява, затова винаги използвайте повод когато сте на разходка, за да не го загубите. Също така – закачете медальон с вашите координати, за да може ако все пак това се случи, кучето да може да бъде индентифицирано и върнато при Вас.