ИНСТРУМЕНТ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ФИЗИЧЕСКО СЪСТОЯНИЕ НА КОТКИ

Играта с вашата котка е един от най-приятните аспекти на това да сте стопанин на котка и освен това е много важно за здравословното състояние на котката - независимо дали става въпрос за възрастна котка или малко коте. Игрите насърчават котката ви да бъде активна, поддържа гъвкавостта й и спомага за поддържането на добро физическо състояние. Нещо повече, игрите са чудесен начин за котките да упражняват естествените си инстинкти на ловец.
Котка си играе в тревата
Котка си играе в тревата
Котка си играе в тревата

Здравословно тегло и физическо състояние на котката

Знаем колко трудно е да забележите когато котката ви лекичко е надебеляла. Вие може и да смятате, че това е само още една причина да обичате котката си, но от гледна точка на здравето теглото има значение. Именно затова експертите ни създадоха нашия Инструмент за определяне на физическо състояние. Този инструмент ви помага да следите промените във физическата форма на котката ви и спомага да ги поддържате в добро здравословно състояние.

Готови ли сте да го изпробвате? Използвайте долния плъзгач, за да изберете формата на вашата котка, а ние ще ви информираме какви са нейните показатели спрямо нормата.

Ветеринарен лекар преглежда котка

За нашия инструмент за определяне на физическо състояние

Наясно сме, че не само измерването на теглото е важно когато става въпрос за оценка на общото здравословно състояние на котката ви. Огледайте домашния си любимец от всички страни и не се страхувайте да го „опипате“. Проверете собственоръчно дали тялото им е стройно или не. Това ще ви помогне да определите дали животното е в добра форма.

Не се притеснявайте, ако в началото котката нервничи - необходима е малко нежна упоритост, една-две прегръдки, а може би и едно-две насърчаващи лакомства и домашният любимец ще се успокои.

Здравословното тегло води до жизнерадост

Поддържането на котката ви в добра форма не е свързано толкова с външния вид - става въпрос животното да е жизнерадостно, здраво и енергично. Ако обаче котката ви натрупа няколко излишни килограма, това може да има възпиращ ефект по отношение на тяхната физическа активност и да доведе до сериозни здравословни проблеми. Ето някои от основните потенциални здравословни проблеми при котки с наднормено тегло:

  • Артрит, увреждания на ставите и болки в ставите
  • Диабет от тип 2
  • Заболяване на сърцето
  • Намалена издръжливост на натоварване и енергичност
  • По-висок риск при поставяне на упойка и хирургически операции
  • Намалена чернодробна функция поради затлъстяване на черния дроб, особено при котки

Ако не следите теглото на котката си може на по-късен етап да ви се наложи да прекарате доста време по ветеринарни лекари (и да похарчите доста средства). Наднорменото тегло би могло дори да съкрати живота на котката ви.

Пример за определяне на физическо състояние

Не сте сигурни в преценката си? Няма как да разберете дали котката ви е перфектно състояние само по теглото й. Сега настъпва моментът за активен преглед.

Различните стопани могат да са на различно мнение кое тегло е здравословно. Простата истина е, че колкото по-строен е домашният ви любимец, толкова по-добре. Казано по-просто, котките са различна и всяка котка има собствени хранителни нужди и нужди по отношения на физическата активност. В зависимост от размерите и телосложението две котки могат да тежат еднакво, но едната да е наднормено тегло, а другата да е твърде слаба. Всичко зависи от здравословното им състояние.

Прегледайте дадените по-долу примери и вижте какви са показателите на котката ви като използвате нашия Инструмент за определяне на физическо състояние. Ще забележите, че не става въпрос единствено за тегло - трябва да се вземат под внимание също и размерите и формата (телосложението).

В повечето семейства домашните любимци получават и по някое парче от семейната трапеза между храненията - трудно е да се устои на умоляващия поглед на домашния любимец. Това обаче може да доведе до трудности при следенето на приеманото от котката количество храна - никога не знаете дали някой не е подхвърлил някое лакомство междувременно.

Затова и не е изненада, че стопаните може да са малко объркани относно теглото на домашния си любимец. Едно проучване на PURINA® показва, че 70% от стопаните на домашни любимци претеглят своите любимци единствено при посещенията си при ветеринарен лекар, а една трета от тях смятат, че домашният им любимец има наднормено тегло. Тревожното е, че две трети от запитаните отговарят, че никога не са обмисляли преминаване към лека храна или храна, която да е съобразена с възрастта, размерите или начина на живот на домашния им любимец.

Нашият удобен Дневник на домашния любимец може да се разпечатва и ви осигурява лесен начин да следите хранителния режим и физическата активност на котката си. Изтеглете го веднага, залепете разпечатания дневник на вратата на хладилника и нека всеки член на семейството отбелязва информация в него.

Имате нужда от допълнителна помощ?

Нашите експерти винаги с радост ще отговарят на всякакви въпроси относно теглото на вашия домашен любимец и негово общо състояние - просто влезте във връзка с нас .

Как да поддържате здравословно тегло

Важно е да следвате указанията за хранене на гърба на опаковката на храната, за да поддържате котката си в добра форма . Уверете се, че предлагате правилното количество храна. Винаги измервайте количеството на храната - определянето на порцията на око най-често води до сипване на по-голямо от необходимото количество.

Използването на лакомства от време на време е добър начин да поглезите (или обучавате) котката си без да ги храните с остатъци от трапезата си. Просто си отбелязвайте бройката на лакомствата, защото трябва да имате предвид при определяне на дневната хранителна дажба на котката ви. Нашата статия озаглавена „Постигане на правилен баланс“ ще ви предложи още съвети и препоръки по този въпрос.

Упражненията и игрите са жизненоважни, за да поддържат вашия домашен любимец (и вас) в подходяща форма и добро здраве. Това е и един великолепен начин да прекарвате време заедно и да заздравявате връзката си. Можете да прочетете полезни идеи относно поддържането на котката ви жизнерадостна и активна като прегледате нашите статии на адрес Здравословни упражнения

PURINA® ИНСТРУМЕНТ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ФИЗИЧЕСКО СЪСТОЯНИЕ НА КОТКИ