Снаксове и лакомства за котки

Като любител на котките вие знаете колко често човек се изкушава да подаде на мъхнатия си приятел някое лакомство или пикантно парченце което не е включено в основната му храна.
Близък план на муцуна на котка
Близък план на муцуна на котка
Близък план на муцуна на котка

Котките и млякото

Milk being poured into bowl

Чували ли сте поговорката за млякото и похлупака? Разпространеното мнение е, че котките обичат мляко. Всъщност тяхната храносмилателна система не е създадена да преработва лактозата в млякото (един вид естествена захар, която се съдържа в млечните продукти). Котките могат да заболеят от разстройство, ако бъдат хранени с краве мляко.

Специалното мляко за котки има ниско съдържание на лактоза, за да се избегнат тези храносмилателни проблеми. Както и всяка храна обаче това мляко има известна калоричност и това трябва да се има предвид при поддържането на балансирана диета. Също така специалното мляко за котки не бива да се използва като заместител на водата. Ако храните котката си със специално разработено за котки мляко, трябва да намалите пропорционално и общия брой на приеманите чрез друга храна калории.

Лакомства за котки

Лакомствата и бисквитите за котки може да са полезни като награда за определени действия, изискващи се от котката, а освен това всички ние обичаме да даваме на домашния си любимец по някое вкусно парченце, за да им демонстрираме любовта си. Просто не трябва да забравяте да намалите пропорционално количеството на основното ястие когато храните котката си с лакомства. Освен това подбирайте лакомства, които съдържат балансирано количество хранителни вещества, за да избегнете нарушаване на хранителния режим. Може и да има лакомства за много малки котенца, но не се препоръчва да ги храните с тях. Можете да откриете информация относно това с какво да храните котката си на този адрес Хранене на вашето котенце. Уверете се, че котката ви има постоянен достъп до прясна вода за пиене независимо дали се храни с основната си храна или приема лакомства. Опитайте да използвате някоя от по-вкусните съставки на основната храна като заместител на лакомствата, давани за поощрение, особено ако котката ви е на специален хранителен режим поради заболяване или за да свали килограми, тъй като лакомствата може да са противопоказни за нея. Консултирайте се с ветеринарния лекар, ако не сте сигурни.