Как се храни котка балансирано

Вие, като любител на котките, искате вашият домашен любимец да води дълъг, здравословен, жизнерадостен и активен живот. Един от начините да го постигнете е да гарантирате, че хранителният режим на котката ви включва правилен баланс на петте основни групи хранителни вещества: протеини, животински и растителни мазнини, витамини, минерали и въглехидрати.
Котка зад рамото на стопанина си
Котка зад рамото на стопанина си
Котка зад рамото на стопанина си

Какво представлява балансираният хранителен режим?

Котките са заклети месоядни и съответно се нуждаят от месо в хранителния си режим. За разлика от кучетата, те никога не могат да бъдат на вегетарианска или веганска диета (която изключва всякакво месо, яйца и риба). Котките разчитат на протеините като основен източник на калории и се нуждаят от по-големи количества протеин в храната си в сравнение с кучетата. Месото е не само естествен източник на протеини, но и осигурява три от основните хранителни вещества без които котките не могат - таурин (за сърцето и зрението), арахидонова киселина (необходима за добро състояние на кожата и козината) и витамин А (за козината и зрението).

За да поддържате котката си здрава, трябва да й осигурявате правилния баланс на всички жизненоважни хранителни съставки в котешката диета. Една висококачествена и пълноценна котешка храна трябва да има старателно обмислена формула, за да предоставя на домашния любимец перфектен баланс на всички необходими хранителни вещества и същевременно да е апетитна за ядене.

За вас добавянето на хранителни добавки или човешка храна към храната на котката може да изглежда като лакомство, но смесването на такива храни с една балансирана в хранително отношение и пълноценна котешка храна може всъщност да наруши трудно постигнатият баланс в хранителния режим на котката ви, както и да причини стомашни разстройства.

Котенцата имат чувствителни стомаси и се нуждаят от специална диета, която да е богата на протеини и други хранителни вещества, помагащи им да растат едри и здрави. Една цялостна формула за хранене на котета гарантира, че котето ви ще получава всички необходими вещества - нашето ръководство Хранене на вашето котенце може да предостави още полезна информация, за да сте сигурни, че котето ви се храни добре.

След навършването на една година здравата и нормална пораснала котка би трябвало да си осигурява подходяща котешка храна посредством балансиран хранителен режим, разработен за котки в зряла възраст. Когато, навършвайки възраст между седем и десет години, домашният ви любимец се превърне във възрастна котка, ще трябва да преминете към хранителен режим, приспособен за променящите се нужди на домашния ви любимец. Прегледайте нашата страница, посветена на грижите за възрастни котки Хранене на котка в зряла възраст където ще намерите полезни съвети как да поддържате по-възрастната си котка жизнерадостна и в добро здраве.

Легнало котенце
Small water icon

Водата е жизненоважна за всички живи същества и котката ви не е изключение. Макар котките изначално да са пустинни животни и съответно имат естествена склонност да задържат урината си, при тях също могат да се появят проблеми пикочния мехур и да заболеят от цистит, ако не поемат достатъчно вода. Уверете се, че котката ви има достъп до достатъчно чиста и прясна вода за пиене през цялото денонощие, без значение дали водата е сипана в купичка или е от течащ източник.

Може би сте забелязали, че котката ви обича да пие вода от необичайни източници като например капещи кранове за вода или душове, но такива водни източници не бива никога да заменят лесно достъпните източници на постоянно прясна и чиста вода. Купичката с водата на котката ви трябва да е поставен на известно разстояние от купичката за хранене когато е възможно, а също и достатъчно далеч от котешката тоалетна. Ако забележите, че котката ви внезапно започва да пие вода от необичайни източници, това би могло да означава, че е налице заболяване, причиняващо извънредна жажда. Струва си да обсъдите ситуацията с ветеринарен лекар.

Котките използват като основен източник на енергия протеини, изградени от аминокиселини. Тъй като котките не могат да изграждат тези основни градивни частици в собствения си организъм, те трябва да поемат тези вещества чрез приемането на специфични и жизненоважни аминокиселини с храната си. Протеините, например месо или риба, в една пълноценна и балансира диета за котки трябва да съдържат всички аминокиселини необходими на котката ви да изгражда и поддържа здрави мускули, кожа и козина. Тези вещества също така играят ключова роля в тяхната имунна система. Ако котката ви не поема достатъчно протеини, това може да наруши растежа й, да доведе до загуба на мускулна маса, до лошо състояние на козината и повишен риск от инфекция вследствие на слаба имунна система.

Small purple cat icon

Мазнините, изградени от малки градивни единици, наречени мастни киселини, осигуряват енергията, необходима на котката ви да води активен живот, а също така защита и изолация на вътрешните им органи. Жизненоважните мастни киселини от типа на омега-3 и омега-6 са необходими за поддържане на доброто състояние на кожата и козината на вашата котка и съставляват важна част от храната на вашата котка. Без тях котката ви ще има болнава кожа и козината й няма да е в добро състояние.

Пълноценната и балансирана котешка храна трябва да съдържа всички важни мастни киселини, от които се нуждае котката ви.

Small orange nutrition icon

Макар въглехидратите (нишесте и хранителни фибри) да не представляват жизненоважна част от котешкото хранене, те са източник на лесно усвоими калории. Пребиотиците (разтворими хранителни фибри) също спомагат за поддържане на червата здрави, предоставяйки подходящи бактерии, а неразграждащите се влакна осигуряват нормална функция на червата и добра работа на отделителната система.
Small purple nutrition icon

Минералите, като например калций и фосфор, са жизнено необходими за силни и здрави зъби и кости и затова хранителният режим на котката ви трябва да включва подходящи количества и съотношение на всеки от тях. Това важи с особена сила за бременни котки и котенца.

Други важни минерали в котешките диети са натрият, хлоридът, магнезият и калият, както и цинк, желязо и мед. Висококачествената, пълноценна котешка храна трябва да осигурява точния баланс на минерали. Балансът е много важен - излишъкът от един минерал може да доведе до недостатъчно количество на друг минерал.

Small purple cat icon

Котешки витамини са необходими в малки количества, за да подпомагат растежа на котката ви, нейното нормално зрение, да поддържат кожата и козината й здрава. Те спомагат и за зарастването на рани и за здрава нервна система. Витамините участват в метаболизма на мазнините, протеините и въглехидратите, а витамини С и Е са важни и като антиоксиданти. Мастноразтворимите витамини (A, D, E и K) се натрупват в мастните тъкани на котката ви, а водноразградимите витамини (B комплекс и C) не се натрупват в тялото, а се отделят заедно с урината.

Нуждаят ли се котките от мляко?

Cat breeds icon Противно на разпространеното мнение, котките не се нуждаят от мляко след като са отбити от кърменето. Всъщност за много котки е трудно да преработват млякото, защото им липсва ензимът, необходим за разграждане на лактоза (естествена захар в млякото). Поради тази причина кравето мляко и други млечни продукти често могат да причинят диария и стомашно разстройство при котките.

Произвежда се специално мляко за котки, което не съдържа лактоза, за да можете да поглезите котката си с мляко. Като всички допълващи храни и млякото за котки съдържа калории и затова трябва да имате предвид калоричността му когато пресмятате необходимото количество храна за котката си. По този начин ще поддържате балансирана диета. Също така не забравяйте, че млякото не е заместител на водата и котката ви се нуждае от доста прясна вода, за да не се хидратира, дори ако пие мляко.

Как да давате съдържаща сокове или „мокра“ храна?

Мократа или „сочна“ храна се доставя в консерви, опаковка от фолио или пакетчета. Този тип храна винаги трябва винаги да се сервира при стайна температура, за да може котката ви да изпита най-голямо удоволствие от консистенцията и аромата на храната. След като отворите храната, покрийте неизползваните порции и ги съхранявайте в хладилник за не повече от 24 часа. Винаги имайте предвид, че храната трябва да бъде със стайна температура при следващо поднасяне и съответно я извадете от хладилника достатъчно рано преди часа за хранене. Мократа храна за котки не бива да престоява открита за повече от час, защото губи привлекателността си и може да развие бактерии, което от своя страна води до стомашни разстройства.

Как да давате напълно суха храна (гранули)?

Сухите храни са много популярна алтернатива на мокрите. Парченцата суха храна съдържат правилния баланс на хранителни вещества и са с хрупкав консистенция, която може да спомогне за поддържане на зъбите на котката ви здрави. Освен това те са по-наситени с хранителни вещества от мокрите храни и е необходимо да се сервират малки порции.

Независимо дали храните котката си със суха или мокра храна, прочетете етикета, за да проверите дали се касае за пълноценна „цялостна“ храна или за допълваща храна. В противен случай може да се окаже, че купувате снаксове/лакомства, а не балансирано ястие. Независимо от сходния им външен вид, сухите котешки и кучешки храни не са еднакви. Хранителните нужди на котките и кучетата са различни, и съответно кучешката храна не е подходяща за котки и обратното.

Как да променяте храната на котката?

Small orange nutrition icon

Ако решите да промените вида или марката на котешката храна, извършете промяната постепенно в течение на седем до десет дни. Най-добрият начин за такава промяна при котките е да имате две купички - една с настоящата храна и друга с новата храна, за да може котката постепенно да опитва от новата храна. Бързата промяна на храната може да доведе до стомашни разстройства, ако котката ви е свикнала с една и съща храна.

Нашата статия относно Хранене на възрастна котка ще ви предостави още съвети как внимателно да промените храната на котката си.

Подходящи ли са домашно приготвените храни и диети?

Small purple nutrition icon

Идеята сами да приготвите храна за котката си звучи като проява на любов и загриженост, но за съжаление не е препоръчително. Трудно е са се осигури балансирана котешка диета като се използват само домашно приготвени или необработени храни, тъй като някои от съставките имат много високо или ниско съдържание на определени хранителни вещества, което пък може да доведе до значителен дисбаланс в организма. Дори ако храните котката си с „цялостна“ храна, бъдете внимателни при добавянето на по-значителни количества на допълнителни съставки. Ако имате сериозни намерения да осъществите едни домашен хранителен режим, консултирайте се със специалист по хранене на животни, който да ви изготви диета, осигуряваща на котката ви правилното количество и пропорции на хранителните съставки.

Необработената храна може да съдържа паразити и бактерии, от типа на Salmonella, които могат да разболеят котката ви. Затова като стопанин на котката трябва да обръщате специално внимание на хигиената, ако решите да ползвате диета на основа на необработени храни. Също така бъдете особено внимателни по отношение на костите в храната, тъй като те могат да се начупят на остри парченца и да се забият в червата на котката.

Нуждаят ли се котките от хранителни добавки?

Cat's weight icon

Здравите котки, които са били хранени с пълноценна, балансирана храна не се нуждаят от никакви добавки. Всъщност добавянето на хранителни добавки може да доведе до дисбаланс в хранителния им режим и да доведе до проблеми.

От друга страна, някои котки имат специални хранителни нужди (напр. свързани с растежа, определени заболявания или по време на бременност) и затова са налични хранителни формули за котки, които са разработени специално за тези конкретни нужди. Ако имате съмнения каква храна да използвате, консултирайте се с ветеринарен лекар.

Колко храна да давате на котката си

Количеството храна което давате на котката си зависи от породата, активността й и начина й на живот. Едно добро начало е да следвате указанията за хранене на гърба на опаковката. Същевременно трябва да имате предвид, че това са общи указания, които може да не са приложими за вашата конкретна ситуация. Необходимото количество на храната е различно при всяка котка и зависи от фактори като размерите и физическата активност. Следете редовно физическото състояние на котката си с нашия инструмент и използвайте резултатите като основа за регулиране на количеството храна с което храните котката си.

Purina предлага няколко хранителни формули, които можете да опитате: