Хранене по време на котешка бременност

Бременността е прекрасна, но и изтощителна за домашния ви любимец и самия вас. Едно от важните неща, които можете да сторите, за да помогнете на бъдещата майка е да й осигурите хранителните вещества от които се нуждае.
Котка се храни от купичка
Котка се храни от купичка
Котка се храни от купичка

Хранене на котката ви по време на бременност

Pregnant cat food

Бременността е прекрасна, но и изтощителна за домашния ви любимец и самия вас. Едно от важните неща, които можете да сторите, за да помогнете на бъдещата майка е да й осигурите хранителните вещества от които се нуждае. Изборът на правилен хранителен режим по време на бременността ще гарантира, че котката ще износи здрави котенца, ще има сили за раждането и за кърменето на новородените.

Храната за зрели котки, с която обичайно храните котката си е подходяща за всекидневна диета, но няма да може да осигури допълнителното подсилване, от което котката ви се нуждае по време на бременността. Изберете хранителна формула, която отговаря на нарасналите изисквания за хранене, за да се сдобиете с жизнерадостна майка и здрави котенца.

Една висококачествена храна за котенца ще осигури всички необходими хранителни съставки при храненето на бременната ви котка. Започнете да привиквате котката си към тази храна при чифтосването и я хранете с нея още няколко седмици след раждането, за да поддържате котката си здрава и да има енергията, необходима да се грижи за котетата си.

Защо трябва да храните бременните котки с храна за котета?

Бременните котки се нуждаят от повече калории и протеини, които се съдържат във висококачествените храни за котенца. Преминаването на майката към храна за котета ще помогне и на нейните котенца, защото ще могат подражавайки на майката да пробват от нейната храна още докато са сукалчета. Разполагаме с набор от продукти за различни хранителни режими, които можете да опитате:

Ако котката ви има чувствителен стомах, изберете хранителна формула за котенца с деликатно храносмилане. Ако поради здравословни причини котката ви е на специална диета, консултирайте се с ветеринарния си лекар преди да правите някакви промени в нейната диета.

Винаги имайте предвид хранителните предпочитания на домашния си любимец когато избирате храна за котета, с която да храните вашата бременна котка.

Сухата храна съдържа повече калории в една порция от мократа котешка храна. Съответно, ако котката ви е на диета, включваща само мокра храна, хранете я с по-големи или повече на брой порции, за да й осигурите допълнителната енергия от която се нуждае. Можете да пробвате да смесвате мократа й храна с малки количества суха котешка храна, за да й осигурите най-доброто и от двата вида.

Какво количество храна да давате на бременна котка?

Приемът на храна от страна на бременна котка постепенно ще се увеличава, още от деня на чифтосването и чак до момента на раждането. Към края на бременността си котката ще изяжда около 50% повече от обичайното за нея количество храна (макар понякога бременните котки да се нуждаят от двойно повече храна). За щастие, храненето на бременни котки е относително лесно. Когато им предоставяте достатъчно храна те обикновено проявяват собствената си преценка и изяждат само колкото е необходимо на организма им, без да поемат излишни количества храна.

Започнете да храните бременната си котка с храна за котета от началото на четвъртата седмица на бременността, тъй като котенцата се нуждаят от допълнителни хранителни вещества в ранните етапи на развитието си.

Съобразявайте се с предпочитанията на котката си когато избирате с каква храна за котета да я храните. Ако предпочита мокра храна, имайте предвид, че тя съдържа по-малко калории в сравнение със сухата храна. Пробвайте да смесвате двата вида храна, за да осигурите на котката необходимата й допълнителна енергия. Винаги осигурявайте достатъчно прясна вода, за да не се дехидратира котката ви - особено, ако предпочита суха храна.

Преминавайте бавно към новата храна, за да позволите на стомаха на котката да свикне с новия хранителен режим. Добавяйте постепенно в продължение на 7-10 дни новата храна към обичайната й диета, докато не замените старата й храна с новата. Този подход при хранене на бременни котки ще направи промяната възможно най-безболезнена за тях.

Давайте на майката повечко по-малки порции през деня, за да поддържате енергичността й. Ако е възможно, опитайте да й осигурите налична храна през целия ден като й оставите суха храна и големи количества прясна вода. Котенцата ще започнат своето развитие след настъпването на деветата седмица на бременността и затова количеството на приеманата от котката храна трябва да започне да расте от този момент и постепенно да се увеличава до момента на отбиването на котетата от кърменето.

Може да забележите наддаване на котката ви на килограми, след като започне да се храни по-обилно. Това напълняване се дължи отчасти на мастните тъкани, които тя натрупва, за да ги използва като резервен източник на енергия по време на кърменето. Такова наддаване на тегло е напълно нормално, а котката трябва да се освободи от излишните килограми по време на периода на кърмене, който продължава между три и четири седмици.

Не се тревожете ако котката загуби частично апетита си към края на бременността. Това е обичаен симптом, че раждането наближава. Дори и котката ви да е капризна по отношение на яденето, не преставайте да подавате храна и вода, за да може и в този период да се подкрепи, ако огладнее.

Хранителният режим на бременните котки е важен през всички етапи на бременността. Консултирайте се с ветеринарния си лекар, ако забележите отслабване на апетита на котката или ако започне да отслабва.

Диаграма на хранене на бременна котка

Какво количество храна се дава на котка по време на кърмене?

Имайки предвид, че майката ще бъде единствен източник на храна за котенцата през първите осем седмици от живота им, важно е да поддържате висококачествен хранителен режим по време на периода на кърмене и израстване на котетата, тъй като тази храна трябва да осигури необходимите хранителни вещества на бременната котка. В този период котката може да погълне до четири пъти повече от обичайното количество храна, за да поддържа силите си.

Продължавайте да храните котката с храна за котета до спиране на кърменето, за да й помогнете да отгледа жизнени и здрави котенца. По-високата калоричност и добавените хранителни вещества ще я поддържат енергична, а това е от което се нуждае една котка докато се грижи за палавите си котета.

По време на кърменето поддържайте количеството в порциите едно и също, но увеличете броя на храненията на котката. Можете да увеличите приема на течности чрез добавяне на малко вода в храната на котката (независимо дали се храни със суха или мокра храна). Това също така може да помогне и на котетата да проявят любопитство към храната, защото овлажнената храна е по-лесна за сдъвкване и преглъщане.

Кърмата на котката ще изчезне постепенно някъде около шестата или осмата седмица след раждането. В този момент можете постепенно да започнете да намалявате количеството на храната й, докато не започне да яде същото количество както преди раждането. Подобно на преминаването към храна за котета в началото на бременността, започнете постепенно да преминавате обратно към храна за възрастни котки - в продължение на около 7-10 дни.

Ако имате някакви опасения от загуба на тегло или качване на килограми от котката ви, използвайте нашия инструмент за определяне на физическо състояние, за да получите повече информация. Ветеринарният ви лекар също може да ви посъветва във връзка схранене на котката след бременността.

Марки на Purina за бременни и кърмещи котки

Няколко от марките на Purina предлагат високоенергийна диета за котете и са подходящи като храна по време на бременността и кърменето. Научете повече за храните за котки PURINA® на адрес Подходяща храна за вашата котка