Запознаване на котката ви с други любимци

Котките са пословично независими, което е една от причините да бъдат много подходящи като домашни любимци, особено за стопани, които биха предпочели любимец, за който да не се полагат твърде много грижи.
Кутре и коте
Кутре и коте
Кутре и коте

Запознаване на котки с други домашни любимци

Запознаване на ново котенце и възрастна котка

Добрата новина е, че котките в зряла възраст са по-склонни да приемат котета или млади котки, отколкото други възрастни котки. Ако и двете котки са стерилизирани, още по-добре (ако ветеринарният ви лекар определи, че котето ви е достатъчно голямо за такава процедура).

Свикнете старата си котка с миризмата на новия си домашен любимец преди да доведете вашето ново котенце у дома или през първите няколко на запознанството им. Разменяйте постелките им през първата седмица и ако някоя от котките се ядоса или стресира от миризмата се опитайте да туширате преживяването като свържете новата миризма с някакъв положителен опит като например подаване на лакомство.

Запознаване на възрастна котка и възрастно куче

Ако вземате нова възрастна котка в дом, в който вече живее друга пораснала котка, следвайте посочените стъпки, за да направите запознанството по-безпроблемно и успешно за всички участници:

 • В началото дръжте двете котки разделени. Предоставете на новата котка самостоятелна стая, в която да се установи в продължение на няколко дни и й давайте отделна храна, топло легло, а също отделна купичка с вода и котешка тоалетна.
 • Започнете да свиквате старата си котка с миризмата на новата, докато новият любимец още се приспособява към своето помещение. Накарайте котката си да подуши ръцете и дрехите ви. Говорете им нежно и ги поглаждайте окуражително.
 • Използвайте един или два спрея за синтетични феромони и електрически пулверизатори в къщата, особено в помещенията обитавани от котките. Това може да им помогне да се отпуснат и да приемат присъствието на други котки.
 • След като вече изглежда, че всяка от котките вече е свикнала с миризмата на другата, можете да им позволите да изследват територията на другата котка. Все още обаче е необходимо да ги държите отделно.
 • Когато сте убедени, че всяка от тях е спокойна на територията на другата, можете да започнете да ги запознавате. Поставете едната котка в кутия за пренасяне или кафез и позволете на другата да изследва и подуши наоколо в течение на няколко минути. Затворената котка ще е на сигурно място, а кафезът няма да й позволи да избяга. Последното нещо което искате в един такъв момент е едно безумно котешко преследване. Очаквайте да станете свидетел на известно съскане, размяна на остри погледи и наежване на козината докато двете котки се опознават. Не се опитвайте да се намесвате, защото това е напълно нормално поведение което ще отмине. Ако обаче сте на мнение, че запознанството е станало твърде рано и двете котки се опитват да си разменят удари, разделете ги за известен период преди да опитате отново.
 • Ще трябва да повторите това упражнение няколко пъти в различни помещения, поставяйки ту едната, ту другата котка в кафеза, преди да се получи спокойна реакция.
 • Не насилвайте котките да са близо една до друга. Осигурете им достатъчно пространство и място за оттегляне, ако се нуждаят просто от малко тишина и спокойствие.

Ако всичко върви добре, двете ви котки би трябвало да станат добри приятели, да си играят заедно, да се ближат и мият заедно. Трябва обаче да сте търпеливи. Установяването на такъв тип взаимоотношения може да отнеме време и няма да се получи още от първия пък когато представяте новото си коте на котката ви.

Ако двете котки изглеждат все едно имат вътрешна непоносимост една към друга и няма признаци на промяна на това поведение, разделете ги и потърсете съвет от ветеринарния си лекар. Той би могъл да ви препоръча експерт по котешко поведение, който да предостави специализирана помощ.

Има едно практическо правило, че са необходими поне две седмици за установяване на приятелски отношения между котки. Ако вече сте прекарали две седмици в опити да следвате изложените по-горе съвети, но въпреки опитите ви не можете да постигнете сближаване между двете котки, обмислете дали евентуално новата котка няма да е по-щастлива в някое друго домакинство. Може да е най-добре и за двете котки да се обмисли преместването на новата ви котка при семейство, което може да й осигури топло посрещане от страна на всички членове на семейството - включително домашни любимци.

Две котки от порода с едри уши седят заедно

Запознаване на нова котка с кучето ви

Рунтаво бяло на цвят куче и бяло коте седят в тревата

Запознаването на потенциално нервна котка с раздразнително куче трябва да се прави внимателно, за доброто и на двете животни. Следвайте нашите полезни съвети за безпроблемно запознанство.

Запознаване на нова котка или котенце с кутрето ви

Най-важният фактор при запознаване на нова котка с вашето кутре е безопасността - както на кучето, така и на котката. Едно превъзбудено кученце лесно може да нарани коте, а пък уплашеното котенце е способно да причини големи поражения с ноктите си. Затова действайте бавно, концентрирайте се върху нуждите на двете животни и по този начин можете да улесните изграждането на едно прекрасно приятелство, основано на взаимно уважение.

Запознаване на нова котка или котенце със зрялото ви куче

Дори ако кучето ви е свикнало с котки и е малко вероятно да се впечатли от нова котка или котенце важно е да сте особено внимателни при запознаването на двете животни.

 • При запознаването на новата ви котка с вашето куче основното е да помогнете и на двете животни да се чувстват спокойно в компанията на другия домашен любимец. За начало поставете новата си котка в стайна клетка или кутия за пренасяне и доведете кучето си на каишка.
 • Окуражавайте кучето си когато е спокойно, а дори и да лае непрекъснато вие самият запазвайте спокойствие.
 • Повторете процедурата в различни стаи, като се уверите, че всеки път и котката и кучето се чувстват сигурни и спокойни.
 • След като се уверите, че и двете животни са спокойни и отпуснати, позволете на котката да излезе от клетката или кутията като все още държите кучето на повода му.
 • Запазете спокойствие - животните усещат вашата нервност - и им позволете да започнат опознаването си. Продължавайте да окуражавате доброто и спокойно поведение. Повторете процедурата във възможно най-голям брой помещения.
 • Наблюдавайте ги докато не се уверите, че могат да се спогаждат и освободете кучето от повода му в присъствието на котката само, след като сте сигурни, че няма да прояви негативна реакция или да започне да я преследва.
 • Уверете се, че котката може да се покатери някъде на високо където кучето не може да я достигне, в случай, че възникне напрежение.
 • Ако имате повече от едно куче, винаги запознавайте котката си с тях едно по едно.
 • Уверете се , че кучето ви няма достъп до тоалетната на котката ви, защото има вероятност то да погълне съдържанието й - не е приятно, но е истина и се дължи на това, че кучетата консумират и мърша.
 • Разделяйте котките и кучетата по време на хранене, за да могат и двете животни да се хранят спокойно. Можете да опитате да ги храните в различни помещения или да храните котката си някъде на високо, където кучето не може да достигне.
 • Уверете се, че котката ви има достатъчно възможности да гони, дебне и напада движещи се играчки. Малко вероятно е кучето ви да одобри използването на опашката му в ролята на играчка.

Безопасността е най-важният фактор при запознаването на нова котка и обитаващи дома котки или кучета. Ако кучето ви е постоянно раздразнено или агресивно в близост до котката (или обратното), посъветвайте се с ветеринарния си лекар и обсъдете консултация със специалист по поведението на домашни любимци.

quot1Макар да е възможно котките и кучетата да бъдат добри приятели или пък да водят приличен съвместен живот дори да не са близки приятели, имайте предвид, че някои домашни любимци трябва да се държат настрана от котки. Дребни мъхести животни от типа на зайци, морски свинчета, мишки, плъхове, монголски джербил и чинчили, а също и влечуги никога не трябва да се пускат близо до котки.quot1