Отглеждане на котка и въвеждане в дома ви

Вероятно ще се чувствате доста възбудени в навечерието на пристигането на новата ви котка или коте в дома ви. През този период има да свършите доста неща, които ще ви поддържат зает в дните преди идването на новия домашен любимец.
Котка лежаща на стол
Котка лежаща на стол
Котка лежаща на стол

Преди да доведете котката у дома

Независимо дали ще доведете у дома малко коте или пораснала котка, те ще имат доста сходни нужди особено по отношение на необходимите за тях документи. Ето някои от нещата, които трябва да организирате преди да вземете котка у дома:

 • Ако още не сте избрали ветеринарен лекар, посъветвайте се със стопаните на котки в квартала и регистрирайте веднага новата си котка. Ще бъдете по-спокойни, ако знаете, че домашният ви любимец вече е регистриран в случай, че се почувства неразположен или се наложи да го стерилизирате.
 • Обсъдете с ветеринарния лекар необходимите застраховки, които ще покрият разходите по неочаквани посещения във ветеринарния кабинет.
 • Същевременно организирайте маркирането на котката или котето с микрочип, което осигурява вградена идентификация на домашния ви любимец в случай, че се изгуби.
Икона с котка и коте
Въвеждане на котката в дома ви

След като приключите с административните изисквания и вземете необходимите документи, настъпва време за по-приятната част - пазаруване на необходимото. Ще имате нужда от:

 • Обезопасена клетка за пренасяне на котки.
 • Две купички или други съдове - за вода и за храна. Потърсете керамични или стъклени съдове, а не метални, защото се почистват по-лесно. Освен това някои котки не обичат отразените в метала отблясъци или сенки, които могат да се появят по време на хранене или поемане на вода. Уверете се, че съдовете са достатъчно големи, за да може котката да се навежда и поема храна от купичката без мустаците й да докосват стените на съдинката, защото някои котки не обичат такъв контакт.
 • Котешка тоалетна и постелка за котка. Най-добре е да използвате същия тип като използваните в развъдника или центъра за безстопанствени животни, поне докато животното свикне с новия си дом. Това е необходимо, за да могат да разпознават предмета и, по-важното, да знаят за какво се използва.
 • Котешко легло - много котки предпочитат затворено отвсякъде легло с малък отвор, защото им осигурява чувство за защита, или легло което е над нивото на пода (напр. вградено в съоръжение за котешки игри).

 • Оборудване за грижа за козината, особено ако котката е от порода с дълъг косъм.
 • Стълб или прът за острене на нокти от обелено дърво или стълб, обвит с връв от сизал. Дращенето спомага за поддръжката на ноктите на любимеца ви в добро състояние, а един специално предназначен за това стълб евентуално ще отклони вниманието на котката от вашите мебели и килими.
 • Различни играчки. Любимите им игри ще включват такива в които участвате и вие, като например клатушкащи се меки играчки които да преследват и дебнат. Това им осигурява начин безопасно да упражняват естествените си ловни инстинкти.
 • Храна. В продължение на поне една седмица трябва да храните новото си коте или котка със същата храна и по същия начин, по който са били хранени в развъдника или центъра за безстопанствени животни. Преминете към друга храна постепенно, ако са налице здравословни основания за това или ако такова е вашето предпочитание.

След като котката вече е в дома ви

Ура, настъпил е големият ден. Поздравления! Опитайте се да запазите пълно спокойствие независимо от емоциите си, за да позволите на новата си котка да свикне с обстановката без да се плаши. Ето няколко съвета, които ще ви помогнат през първите няколко дни след вземането на котка:

 • Уверете се, че можете да отделите време за котката си докато свиква с новото обкръжение и да й помогнете да установи всекидневните си навици. Това би могло да изисква да работите от вкъщи или да си вземете няколко дни отпуска, за да можете да отделите необходимото време на новия си домашен любимец.
 • Подгответе се за отиване у дома. Транспортирането може да бъде леко дезориентиращо и изнервящо преживяване за котката ви, затова обработете клетката за пренасяне със спрей, съдържащ успокояващи феромони. Поставете клетката върху хоризонтална и устойчива повърхност или в пространството за краката на пътника и покрийте клетката с постелка. Ще видите, че спокойното кормуване, тъмнината и успокояващите феромони помагат за спокойно поведение от страна на котката. Приберете се направо у дома, след като сте взели домашния си любимец - сега не е моментът за пазаруване.
Коте изследва окръжаващата среда
 • След като пристигнете у дома, поставете клетката на пода в тиха стая, отворете вратичката и оставете котката сама да излезе, независимо колко време ще й е необходимо.
 • Вероятно хлапетата и другите домашни любимци ще се навъртат наоколо, за да видят новия член на семейството ви, но тяхната екзалтация може да бъде леко плашеща за новия ви домашен любимец. Наблюдавайте внимателно котката си, докато не свикне с новия си дом.
 • Винаги е забавно да измисляш име за новия си любимец. След като изберете име, използвайте го винаги когато общувате с животното, за да може бързо да свикне с него.
 • Цялото оживление може да бъде изморително, особено за малко коте, и то скоро ще поиска да си подремне. Поставете котешкото легло на топло и тихо място, където няма да е на течение, и където животното може да си почива.
 • Поставете котешката тоалетна на спокойно място и леснодостъпно място в помещението, там където котката няма да бъде обезпокоявана. Мястото трябва да е далеч от местата за хранене и почивка на котката. Проверявайте тоалетната поне два пъти дневно и отстранявайте веднага твърдите тела и топчетата от отпадъци. Поне веднъж седмично изпразвайте пълно и дезинфекцирайте тоалетната.
 • Хранете котката няколко пъти на ден с малки порции, тъй като това ще спомогне за развиване на по-близка връзка.
 • Дръжте котката си вътре в продължение на две или три седмици, осигурявайки й време да опознае вас и всички аромати и звуци на околната среда. Това ще даде възможност на котката да проучи всеки сантиметър от своя дом. Изчакайте одобрението на ветеринарният ви лекар преди да извеждате навън малкото ви коте.
 • Разбираемо е да искате котката ви да е в безопасност и затова проверявайте дали са затворени вратите и прозорците през които би могла да се промъкне. Котките трябва да излизат навън само при положение, че и вие и самата котка се чувствате спокойни. Поискайте съвет от ветеринарния лекар, ако не сте сигурни кога е настъпил този момент.
 • Имайте предвид, че цялата обстановка е нова, предизвикателна и вълнуваща за новия член на семейството ви, което може да бъде и малко натоварващо. Бъдете подготвени за известна затвореност в себе си на котката в началото. Животното обаче бързо би трябвало да свикне с новия си дом и семеен живот. Консултирайте се с ветеринарния лекар, ако котката продължава да е затворена в себе си.
 • Ако купявате котка от приют, осведомете се относно нейните предпочитания. Би могло да има предмети или условия, които бихте могли да добавите или предложите и които да накарат котката ви да се почувства у дома си.

Служителите от развъдника и ветеринарният ви лекар ще са доволни да ви предоставят допълнителна подкрепа и съвет относно грижите за вашата котка, нейното здравословно състояние и установяването й в новия дом. Всичко което е необходимо е ви доставя радост да опознавате домашния си любимец, да си играете и забавлявате с новия си мъхест приятел.