Как да направите дома си гостоприемен за котки

Новата ви котка е скъпоценна придобивка и именно затова ще искате да им осигурите възможно най-безопасни условия в дома и градината си. Откъде да започнете при създаването на безопасни за котки дом и градина?
Котенце лежи на легло
Котенце лежи на легло
Котенце лежи на легло

Безопасност на помещенията

Котките, и особено котетата, са любознателни по природа и изследват предметите чрез докосване, подушване и опитване на вкус. Когато доведете нова котка в дома си, тя ще проявява любопитство към всичко и, за разлика от вас, няма да знае кое е опасно и кое не е. Ако не сте сигурни как да обезопасите дома си по отношение на котката, просто следвайте нашия списък, за да не позволите на домашния си любимец да изпадне в беда.

Коте стои на перваза на прозорец и гледа навън
 • При първоначалното довеждане на котка или коте в дома ви, дръжте всички прозорци и врати затворени, докато животното не се установи напълно. Освен това им направете всички необходими ваксинации и направете стерилизация.
 • Уверете се, че всички съдове в кухнята и банята има капаци, които не могат да се отварят с лапа и никога не оставяйте торби за смет на места където котката може да ги достигне.
 • Приберете всички чупливи украшения на дома, защото едва ли ще останат здрави за дълго при наличието на любопитни малки котета.
 • Никога не забравяйте да затворите фурната, хладилника, микровълновата печка, миялната машина, сушилнята и пералната машина. Поставете бележки на тези уреди, напомняйки на всички да проверят за промушила се котка преди да затворят някой от тези уреди. Малките котета могат да решат, че пъхането в сушилнята или пералнята с нейния бляскав барабан е прекрасно преживяване.
 • Дръжте затворен капака на вашата тоалетна чиния, за да не позволите на котето да падне в нея или да пие вода от тоалетната (или пък да я използва). Може да се наложи да поставите бележка, която да напомня на посетителите или разсеяните съквартиранти.
 • Скрийте всички свободни кабели зад мебелите. Можете да закупите протектори за кабели от повечето магазини за обзавеждане. Те се поставят върху кабелите и ги предпазват от дъвчене.
 • Съхранявайте найлоновите си пазарни торбички на безопасно място, защото могат да са опасни при дъвчене и поглъщане или ако котето се опита да се крие в тях.
 • Свещниците, кадилниците и маслените лампи са неизбежен източник на беди - откритият пламък и мъхестите котки просто не са съвместими. Ако в дома ви има открит огън, той трябва да е обезопасен с решетка отпред.
 • Скъсете висящите шнурове на щорите и пердетата и ги закрепете по сигурен начин, извън обсега на котешките лапи.
 • Дръжте кухненските си плотове чисти и веднага почиствайте хранителните остатъци. Пилешките кости може да изкушат котката, но биха могли да са и много опасни, защото понякога образуват остри парчета при дъвчене. Канапът с който се пристягат месни продукти също може да представлява огромно изкушение в ролята на играчка или закуска, но при поглъщане може да причини сериозни здравословни проблеми.
 • Котките обичат да се катерят и ако искате да предпазите мебелировката си едно подходящо решение са стълбовете за острене на нокти. Идеалното решение би включвало също и поставена нависоко платформа, на която котката да се крие или да спи без да я безпокоят.
 • Проверете списъка с опасни вещества по-долу и се уверете, че се съхраняват на сигурно място където не могат да причинят вреда. Поставете заключващи механизми на шкафовете които са на нивото на пода, защото любопитните котки имат навика да отварят врати.

За нещастие доста от артикулите, често използвани в домакинството, са също и много отровни за котки, дори в малки количества. За да предпазите котката си, избягвайте да използвате следните артикули или ги съхранявайте в сигурен шкаф, далеч от котешки лапи:

 • Почистващи и миещи продукти от типа на белина и продукти, съдържащи феноли (напр. дезинфекциращи средства, които помътняват водата).
 • Лекарствени препарати за хора (от типа на парацетамол и ибупрофен).
 • Консумативи за автомобил от типа на антифриз.
 • Разкрасяващи или бояджийски продукти от типа на сешоари, разтворители и лакочистител.
 • Отрова за плъхове и мишки - в най-добрия случай такива отрови изобщо не трябва да се ползват, защото котката ви може сериозно да пострада, ако изяде отровил се гризач. Ако ви се налага да използвате такива отрови, поставете ги на места недостъпни за котката ви.
 • Гранули срещу плужеци (налични са варианти, които са безопасни за домашни любимци).
 • Нафталин (съдържащ нафталин или парадихлорбензол).
 • Етерични масла, влажни кърпички, почистващи препарати за миялни машини (всички те съдържат катиони, които причиняват разяждащи лезии).
 • Батерии (те съдържат киселини или основи, което също може да предизвика лезии вследствие на разяждане).
 • Домашно приготвен пластилин (поради високото съдържание на сол).
 • Грейки за крака и ръце (съдържат много желязо).
 • Цигари, разсипано мляно кафе, алкохол.
 • Шоколад (той представлява по-сериозен проблем за кучетата, но теоброминът в шоколада е отровен и за котките).
 • Всички части на растението лилиум (листата, цветовете и пр.) в букети или като стайни растения (вж. по-долу относно информация за други отровни растения).
 • Някои продукти против бълхи при кучетата съдържат перметрин, който е силно отровен за котките. Съхранявайте такива препарати на сигурно място и дръжте отделно котките и кучетата, когато кучетата биват третирани с такъв препарат.

Макар да смятаме котките за месоядни, не се учудвайте, ако видите котката си да дъвче зеленчуци или други растения. Някои котки обичат да дъвчат растения в тревните площи или да хрупат листата на стайните растения в саксиите. Внимавайте какво точно се опитва да пасе котката ви, защото частите на някои растения са отровни за тях. Най-често срещаните растения, които трябва да се избягват са:

Small blue icon

Отровни за котки домашни растения

Дифенбахия, лилиум (всички части на растението са много отровни), филодендрон, бял имел, коледна звезда.

Small blue icon

Отровни за котки градински растения

Лиилум, азалия, жълт нарцис, домат, напръстник, тис, хортензия.

Вашият ветеринарен лекар може да ви предостави пълен списък на растения, които могат да навредят на котката ви. Може също да натиснете тук и ще получите пълен списък.

Безопасност на външни пространства

Коте в тревата докосва си носа си глухарче

Котките и котетата имат вродения инстинкт да си играят на открито, да маркират територия, да се катерят по дървета и да дремят на слънце. Макар и да звучи малко странно, има някои фактори, които трябва да следите дори и навън. Когато са на открито котките са изложени на повече рискове, свързани с паразити и заболявания. Възможно е също така да се изгубят или да бъдат откраднати, а също и да попаднат в пътен инцидент. Необходимо е да обезопасите градината си, за да позволявате на котката си да излиза навън и същевременно тези разходки да са безопасни.

Някои котки се чувстват щастливи в затворено помещение макар това да зависи също и от познанията ви как да направите дома си безопасен за котки, а също и да превърнете жизнената среда в гостоприемна за тях, за да компенсирате липсата на природни стимули. Други котки предпочитат да скитат навън. Изисква се внимателно да прецените какъв точно тип е вашият домашен любимец, за да решите кой е най-добрият вариант за вашата котка. Ако решите да пускате котката си навън, консултирайте се с ветеринарния си лекар или специалист от развъдник, за да сте сигурни, че външните пространства на дома ви са обезопасени по подходящ начин.

 • Препоръчваме ви да държите котката си във вътрешните пространства на дома ви, докато не й бъде поставен микрочип и не премине задължителните ваксинации. Ваксинациите и обработването за бълхи и вътрешни паразити трябва да се прави по график, затова се уговорете с вашия ветеринарен лекар относно план за провеждане на тези действия, които осигуряват защита на котката ви.
 • Дайте на котката си време напълно да опознае домашната си среда преди да я пускате навън. Ако котката е нов член на семейството или наскоро е била преместена от друг дом, окуражавайте я да стои вътре, докато не свикне напълно с обстановката и се установи на новото място. В общия случай това трябва да отнеме около две седмици. Не трябва да забравяте, че когато се премествате в друг дом трябва също да актуализирате данните в микрочипа и да обновите етикета с информация за котката.
 • Извеждането на котката ви в напълно открити пространства трябва да става на малки стъпки. Позволете й например да изследва новите за нея площи, докато вие я наблюдавате зад прозореца. След няколко минути започнете да подавате обичайните сигнали с купичката за храна, известяващи че е време за хранене, за да я окуражите да се прибере в къщата. Постепенно увеличавайте времетраенето на престоя навън, докато и вие и котката не се почувствате напълно спокойни.
 • Стерилизирането на котката ви ще сведе до минимум желанието за скитане и ще я държи близо до дома. Това води и до по-малка вероятност от срещи с други котки и ровене в боклука.
 • Проверете градината си за всякакви възможни опасности от типа на отровни растения (вж. по-горе), необезопасени бараки (ако съдържат химикали) и открити водоеми. Добра идея е да се поразходите в градината поставяйки се на мястото на една игрива котка. Скоро ще забележите някои неща, които трябва да коригирате, за да обезопасите градината си за котки!
 • Използвайте внимателно хербициди в градината. Ограничавайте достъпа до градината, след като сте третирали с каквито и да било химикали. Дръжте котката си далеч от моравата или градината си, докато не изсъхне напълно след обработка с торове, хербициди или инсектициди.
 • Уверете се, че никой в района не използва отрова за мишки и плъхове. Може да бъде фатално, ако котката ви погълне отрова директно или чрез отровил се гризач.
 • Ако смятате, че местоположението ви не е съвсем безопасно за разходки (например, ако живеете близо до натоварен път), това не означава, че не трябва да осигурявате на котката си свеж въздух и упражнения на открито. Бихте могли да опитате следното:
  • Да изградите обширно затворено пространство в градината си, което да има вратичка за котки. То трябва да разполага с топла и защитена от въздействието на климатични условия секция и трябва да е разположено така че едната ум половина да е на слънце, а другата на сянка. Добавете дънер на дърво или мрежа за катерене, пръти и въжета, малко обикновена трева, котешка трева, тоалетна и съд за вода.
  • Оградете пространството с подходяща за котки ограда, за да предотвратите излизането.
 • Монтирането на вратичка за котки ще позволи на домашния ви любимец да има целодневен достъп до градината. Удобни са блокируемите вратички за котки или тези, които реагират само на микрочипа на котката ви.
 • В най-добрия случай почивайки си навън котката ви ще стои близо до дома, но имайте предвид, че би могла да си намери необичайни места за почивка или игра на криеница. Винаги проверявайте за котки около и под автомобила си преди да го преместите.
 • През нощта дръжте котката си вътре, ако е възможно. Повечето пътни инциденти и сбивания с други котки стават след залез слънце.
 • Уверете се, че котката ни носи откопчаващ се нашийник (в случай, че някой я залови или намери), на който има етикет с информация за връзка с вас. Наличието на светлоотразителна лента на нашийника ще позволи на водачите да забележат котката ви в тъмнината.
 • Това че котката ви обича да излиза навън, не означава, че ще се чувства удобно когато бива премествана на друго място. Ако е необходимо да транспортирате котката си, винаги използвайте затворена клетка за котки (не картонен кашон) с постелка, за да им осигурите чувство за безопасност и удобство. Напръскайте вътрешността на клетката с успокояващ феромонен спрей преди да поставите животното вътре.

Пускането на вашата котка навън може и да изглежда като безразсъдно решение, но ако самата котка е любознателна и игрива, а вие сте взели всички възможни предпазни мерки, това ще я стимулира умствено и ще подобри физическото й състояние.

Можете да намерите повече тук