Вземане на котка

Решението да си вземете нова котка е много вълнуващо, но може да породи и много въпроси. Например каква порода котка да си вземете? Можете ли да се справите с предизвикателствата на едно все още невъзпитано малко коте или начинът ви на живот предполага да си вземете по-улегнала зряла котка?
Сива котка лежаща на една страна
Сива котка лежаща на една страна
Сива котка лежаща на една страна

Защо котката е перфектния домашен любимец

Cat being tickled on head by owner

Няма съмнение, че котките са чудесни домашни любимци. В крайна сметка, има ли нещо по-хубаво от това да се приберете в къщи след тежък ден и да чуете преданото мъркане на любящия ви мъхест приятел?

Изследванията показват, че стопаните на домашни любимци като цяло са по-здрави и жизнерадостни от хората, които нямат домашни любимци, но трябва също така да се наясно, че вземането на котка е голяма отговорност и дългосрочен ангажимент. Ако вече сте готови да поемете такъв ангажимент, трябва да обърнете внимание и на няколко предимства, свързани с това да имате котка:

 • Доказано е, че да сте стопанин на котка помага за понижаване на стреса.
 • Стопаните на котки като цяло имат по-ниско кръвно налягане от хората, които нямат домашни любимци.
 • Ще можете да се радвате на по-силна имунна система и да се възстановявате по-бързо от заболявания в сравнение с хората, които нямат домашни любимци.
 • Децата, които растат в семейство, имащо котка като цяло, прекарват по-малко дни болни отколкото децата в семейства, които нямат домашен любимец.
 • Котките са много обичливи и своенравни, но също така ценят независимостта си, което означава, че може да не изискват толкова интензивни грижи, колкото други домашни любимци.
 • Котките могат да помогнат на стопаните си да се възстановят по-бързо от емоционални травми, например при загуба на близък човек.

Много са предимствата на това да имате котка, но е важно внимателно да изберете котката си, за да сте сигурни, че си подхождате с пухкавия си приятел. Това каква котка ще изберете зависи от начина ви на живот и личните ви предпочитания. Например бихте могли да искате пораснала котка, която да се сгушва в скута ви или пък да имате наум представител на специална порода, която ще отгледате от малко коте.

Експертите от нашия PetCare екип ви предлагат да вземете предвид няколко от изложените по-долу фактори преди да поемете ангажимент за отглеждане на котка.

Каква порода котка трябва да избера?

Има над 60 различни признати породи и цветови разновидности на породисти домашни котки в България. Това от своя страна означава, че имате голям избор, когато решите да си купите котка. Породистите котки са няколко основни вида:

 • Персийска
 • Британска
 • Средно дълга козина
 • Бурманска
 • Ориенталска
 • Сиамска
 • Чуждестранна

Най-голямото предимство на това да си купите породиста котка или котенце е, че ще имате известна представа какво да очаквате от домашния си любимец. Например чистокръвната сиамска котка с голяма доза вероятност ще бъде гласовита, закачлива и ще изисква да й обръщате внимание. Купуването на породисто коте също така ще ви даде предварителна идея за това колко едро ще стане каква ще е козината и какви евентуални здравословни проблеми би могло да има при съответната порода.

Важно е да се знае, че за жалост понякога се случва чифтосване на роднини от една порода, което може да доведе до склонност към наследствени генетични болести или поведенчески проблеми. Когато си вземате котка, трябва внимателно да проучите тези обстоятелства и да обмислите и допълнителни детайли.

За да научите повече информация относно чистокръвните породи и как да изберете котка, запознайте се с нашия селектор на породи Библиотека с породи котки

Кръстоските на котки с получават от двама породисти родители, които обаче са от различни породи. Всъщност, много нови породи са създадени чрез внимателно кръстосване на подходящи родители (тонкинската порода например е създадена чрез кръстосване на котки от сиамска и бурманска порода).

Въпреки, че понякога кръстосването се прави умишлено, за да се създаде нова порода, в днешни дни по-често се случва породите да се чифтосат случайно. Това става когато породиста женска котка срещне котарак от друга порода вместо търсения „емоционален приятел“. Когато се случи такова кръстосване понякога в котенцата, получени от чифтосването, могат да се наблюдават някои поведенчески и физически черти и на двете породи.

Тези понякога наричани „улични“ котки имат родители, които не са породисти. Обикновено тези котки биват класифицирани като порода „домашна късокосместа“ или „домашна дългокосместа“.

Ако обмисляте да си вземете котка от смесена порода, трябва да сте наясно, че няма как да знаете точно каква е смесицата на вашето коте, защото нямате информация какво ДНК тече във вените им. Това например би могло да означава, че биха могли да имат по-палав от обичайното характер или окраската на козината им да се промени с времето. За щастие, за разлика от кучетата, котките не се отличават чак толкова като размери и телосложение, следователно котенцето ви не може да ви поднесе значителни изненади с външния си вид когато порасне.

Като цяло котките от смесените породи са по-здрави от породистите котки, защото генетичният им материал е по-разнообразен. Също така те страдат от по-малко наследствени генетични проблеми. Те също така могат да са с по-уравновесен и спокоен характер. В крайна сметка котките и котенцата от смесени породи са по-евтини като цяло, а и се намират по-лесно.

Котка или котенце да си взема?

Понякога е трудно да устоите на котенцата в момента на избор на котка. Те са нежни и игриви, а също така имате възможност да ги възпитате по желания от вас начин още от самото начало. Същевременно изискват много внимание и трябва да бъдете бдителни, особено ако са в раздразнително настроение. Готови ли сте да отделите необходимото време и енергия, за да се грижите за коте? Трябва да вземете под внимание тези фактори, ако обмисляте да си вземете коте.

Когато си избирате котенце от котилото, трябва да търсите такова, което реагира активно, но не агресивно, на докосването или гласа ви и което се държи по същия начин и с останалите котета. Коте което страни от групата и има твърдо нежелание да контактува с вас е по-вероятно да се превърне в затворен по характер домашен любимец, който не обича докосването. Вземането на коте което постоянно хапе и драска ръката ви може да означава, че ще обича грубите игри когато порасне.

При избора на коте трябва да проверите дали е здраво на външен вид. Очите му трябва да са светли и ясни, в ушите не трябва да има ушна кал, ноктите им трябва да са гладки, а козината бляскава и плътна (в зависимост от породата) без следи от бълхи. Ако купувате домашния си любимец от развъдник, котката може да е преминала предварителен преглед при ветеринарен лекар. Ако не е, помолете да вземете котката за медицински изследвания преди да вземете окончателно решение.

Ако вече имате поне една котка, вземането на котенце може да доведе до по-малко социални конфликти, отколкото вземането на възрастна котка. Ако в момента нямате котка, но планирате да имате няколко в бъдеще, вземането на едно или две котенца означава, че ще израснат заедно и съответно ще изградят поносимост. Прочетете ръководството ни на адрес запознаване на котката ви с други любимци , за да научите повече информация.

Вече порасналите котки също могат да са игриви и обичливи, но трябва да имате предвид, че могат да имат отрицателни емоционални характеристики, особено ако животът им е бил труден като малки. Независимо от житейските обстоятелства, техният характер вече ще е достатъчно изграден преди да ги вземете у дома. Понякога може да получите информация относно това какво да очаквате от котката от предишния й стопанин или от центъра за безстопанствени животни, а също да се осведомите как можете да помогнете на животното да свикне с новия дом - включително навиците й относно тоалетна, предпочитания към храната и нейния характер.

Проблемите от рода на уриниране на неподходящи места или агресия, особено спрямо други котки, са по-малко вероятни при пораснала котка. Възрастните котки са и по-добри компаньони за гушкане, защото имат по-малко енергия от котетата и ще им е приятно да се гушат в скута ви.

Мъжка или женска котка да си взема?

Както мъжките, така и женските котки могат да бъдат чудесни домашни любимци. Всъщност, ако са кастрирани, няма големи различия в поведението им. Има мнения, че женските котки са по-обичливи, а мъжките са по-независими, но може да се сдобиете с мъжка котка, която не се отделя от стопанина си или с женска котка, която сама се грижи за себе си. Имайте наум следните полезни съвети когато избирате своята котка и нейния пол:

 • В общия случай мъжките са по-едри от женските.
 • При един некастриран котарак има по-голяма вероятност да скита далеч от дома, което повишава рисковете от сбивания с други котки или попадането в пътен инцидент.
 • Мъжките котки, които не са кастрирани, по-често маркират територията си с помощта на урина.
 • Некастрираните женски котки могат да бъдат много гласовити и да бъде трудно да ги държите затворени когато настъпи размножителният им период. Те могат да забременяват, след като навършат петмесечна възраст, което от своя страна означава, че котенцето ви скоро може да има собствено потомство.
 • Обикновено котките от центрове за безстопанствени животни са кастрирани, но трябва да се поинтересувате предварително за тази процедура. Ако се нуждаете от повече информация относно кастрирането, посетете адрес страница с често задавани въпроси
 • Изборът на пол на вашата котка може да бъде обусловен от наличието на други котки в дома ви. Ако вече сте стопанин на лесна за общуване (кастрирана) мъжка котка, най-добрият избор и за котарака и за вас би могло да е вземането на млада (кастрирана) женска котка.
 • Разходите по кастрирането на женска котка са общо взето по-високи от тези за кастриране на котарак, особено ако котката вече е бременна. Повечето организации за купуване на домашни животни стерилизират котките си преди да ги предоставят за купуване.

Независимо от избора ви на подходяща за вас котка, предстоят ви прекрасни преживявания с новия ви четирикрак приятел. Прочетете ръководството ни на адрес как да направите дома си гостоприемен за котки където ще откриете допълнителна информация как да накарате котката си да се чувства възможно най-добре в дома ви.