Здравословна, балансирана диета за кучета

За да може кучето ви да е здраво, жизнерадостно и активно колкото е възможно по-дълго, то се нуждае от хранителна диета, основана на правилен баланс на шестте основни групи хранителни вещества - протеини, животински и растителни мазнини, витамини, минерали и въглехидрати.
Кучета си играят в езеро
Кучета си играят в езеро
Кучета си играят в езеро

Допълнителни добавки

Когато от време на време давате на кучето си заслужено лакомство, това ви помага да заздравите връзката си, а също така тези лакомства са добър помощник при обучението. Същевременно твърде големи количества от такива награди или неподходящи хранителни продукти могат да променят баланса на диетата на кучето и да доведат до проблеми с неговото тегло.

Лакомствата ползвани за награда, включително бисквити и дъвкалки, трябва да съставляват не повече от 10% от дневния прием на калории на вашето куче, а вие ще трябва внимателно да прочетете указанията на опаковката, за да се сигурни, че не прекалявате с количествата. Винаги избирайте лакомства за кучета, които са подходящи за размерите на кучето ви, а ако ветеринарният ви лекар е забранил такива лакомства, можете да запазвате известно количество от всекидневната храна, която да ползвате като поощрение. Добре е редовно да следите физическото състояние на кучето ви и да се запознаете с нашето ръководство за хранене на кучета по-долу, за да научите от кои компоненти се нуждае кучето в храната си и защо.

Кучета си играят в езеро

quot1Шоколадът може да е много вреден и никога не трябва да се предлага на кучета като храна. Едва 85 грама чист и неподсладен шоколад са способни да убият куче със средна големина quot1

  • Човешка храна/остатъци: Храносмилателната система на кучето ви е различна от тази на хората, а човешката храна често е твърде солена или богата на протеини. Тя също така не съдържа достатъчно минерали или важни хранителни съставки, гарантиращи балансираната диета на кучето ви. Ако искате понякога да поглезите кучето си с домашна храна, бялото месо на пиле (без кости) може да е подходящо. То е лесно смилаемо, има протеини и съдържа витамини и минерали. Ветеринарните лекари често препоръчват кучета, възстановяващи се от стомашни разстройства, да бъдат хранени с пилешко и ориз или бяло месо на риба и ориз.
  • Сурово месо: Макар да изглежда като естествена храна за кучета, суровото месо може да съдържа бактерии, които да разболеят кучето ви.
  • Кости: В частност малки костни парченца и рибени кости, тъй като могат да увредят зъбите и да причинят увреждания в гърлото и стомашно-чревния тракт. Пилешките кости трябва винаги да се избягват, защото могат да се натрошат при дъвчене и да причинят увреждания при поглъщане. Макар на кучетата традиционно да се дават по-едри кокали, ние не ги препоръчваме, защото също могат да доведат до поражения в стомаха.
  • Отровни храни: Тези храни може да са подходящи за хора, но могат да сериозно да разболеят едно куче и дори да го доведат до фатален изход. Такива храни са - шоколад, лук, чесън, грозде или сушено грозде (стафиди). Ревенът, червеното цвекло и спанакът също са отровни за кучетата.
  • Хранителни добавки: Ако кучето ви се храни с фабрична балансирана и пълноценна храна, няма нужда да му давате хранителни добавки, ако е здраво и нормално куче. Ако кучето ви се нуждае от някаква специална храна, поради бременност или заболяване, поискайте от ветеринарния лекар да препоръча балансира като хранителни съставки диета, която е специално разработена за нуждите на кучето ви. Добавянето на хранителни добавки по ваше усмотрение и непропорционално спрямо останалите хранителни вещества може да допринесе за деформации на костната система и други проблеми.