Хранене на възрастното ви куче

Кученцето ви вече е пораснало и идва времето да се сбогувате с хранителните формули за кутрета и да преминете към храна за зрели кучета. Този преход обикновено се извършва на възраст от около 12 месеца при дребните породи и след навършване на възраст от 24 месеца при много едрите кучешки породи.
Шоколадовокафяв лабрадор със стопанина си
Шоколадовокафяв лабрадор със стопанина си
Шоколадовокафяв лабрадор със стопанина си

Бъдете наясно с възможностите които имате

Предлагането на храната в суха или мокра форма е въпрос на предпочитания - вашите и на кучето ви. Съчетанието от суха и мокра храна е полезна за зъбите на кучето, а е добре то да познава консистенцията и структурата и на двата вида храна, особено имайки предвид, че може да се наложи да промените вида на храната по всяко време. Кучата имат предпочитания към храната подобно на хората и може да се наложи да изпробвате няколко вида храни преди да откриете храната, която им харесва най-много.

Независимо от това коя храна ще изберете, ще откриете, че всяка пълноценна храна за кучета с добро качество покрива балансирано основните хранителни нужди на кучетата.

Ако кучето ви страда от някакви здравословни проблеми като например чувствителен стомах или кожа, трябва да се посъветвате с ветеринар относно подходящата храна.

След като сте избрали най-подходящата храна да кучето си може да не я сменяте докато кучето ви не се превърне във възрастно куче, което обикновено е възрастта след навършване на 6-7 години. Прочетете повече относно храненето на възрастното ви куче .

Винаги следете качването или свалянето на килограми физическото състояние от кучето ви, защото това може да е сигнал да преработите диетата му

Щастливо куче от порода лабрадор

Има богат избор на балансирани в хранително отношение храни за възрастни кучета и всички те са разработени в съответствие със специфичните нужди на четирикракия ви приятел. Съответно имате по-голям избор с какво да храните кучето си.

Фактори от типа на порода, размери, начин на живот и здравословно състояние имат важно значение:

 • Представителите на по-дребните породи кучета имат по-ускорен метаболизъм, което води до по-бързо изгаряне на калории. В зависимост от физическото състояние и неговата активност, дадено куче може да се нуждае от толкова всекидневни калории, колкото обикновено са необходими на кучета от по-едри породи. Най-добрите храни за дребни кучета съдържат допълнителни количества протеин и са богати на мазнини и въглехидрати, за да предоставят необходимите допълнителни калории. Парченцата смляна храна са по-дребни, за да са подходящи за по-малки размери на устата и по-малки стомаси.
 • По-едрите породи кучета имат по-бавен метаболизъм, но апетитът им не страда от това. Храните разработени специално за по-едри породи кучета съдържат по-големи парченца храна, които насърчават кучетата да дъвчат по-дълго, а не да гълтат храната си цяла. Намаленото съдържание на мазнини и по-високото съдържание на протеин спомага за регулиране на теглото, намалявайки до минимум въздействието върху ставите и органите. Тези храни съдържат и глюкозамин, предназначен за поддържане на ставите.
 • Ако имате работно куче или кучето ви е много активно, можете да се спрете на специална хранителна формула за активен начин на живот. Тази храна ще осигури по-високо съдържание на мазнини, протеин и витамини от рода на В12, спомагащи за усвояване на калориите в храната. Витамин Е помага за по-ефективното възстановяване на мускулите след периоди на интензивно натоварване.
 • Като цяло при бременни кучета се препоръчва да се премине отново на храна за кутрета, която да осигури допълнителни калории и по-високо съдържание на други необходими ключови хранителни вещества. Прочете повече относно хранене на бременно куче
 • По-малко активните кучета се нуждаят от по-малко мазнини в храната и съответно храненето с лека хранителна формула може да помогне да се избегне натрупването на килограми.
 • Някои кучета могат да развият непоносимост или чувствителност към определи групи храни или да страдат от някакво заболяване. Това от своя страна означава нужда от специална диета. Ветеринарният ви лекар може да ви препоръча подходящ хранителен режим.

Консултирайте се със специалист, ако не сте сигурни коя диета е най-добра за кучето ви.

Членовете на нашия екип PetCare често получават следния въпрос: „Колко често трябва да храня кучето си?“ Нашият съвет е да го храните веднъж или два пъти дневно - в зависимост от породата. Ако имате по-дребно куче, съответно с по-малък стомах, може да се наложи да го храните повече от два пъти на ден. По същия начин стои въпросът и при едрите породи, чиито представители имат навика да гълтат храната си без да я дъвчат и за които може да е по-добре да бъдат хранени на два пъти с по-малки порции, а не веднъж с по-голямо количество храна. Нагълтването с много и несдъвкана храна наведнъж може да доведе до стомашни проблеми.

Консултирайте се с ветеринарния си лекар, ако не сте сигурни колко често да храните кучето си.

Намерете идеалното място

Хранете кучето си на тихо и спокойно място, далеч от обичайната шумотевица на дома. Винаги поднасяйте храната в чиста купичка и я поставяйте на лесна за почистване повърхност от типа на под, постлан с плочки. Ако купичката се влачи по пода при хранене, използвайте купа с дъно против приплъзване или поставете отдолу каучукова постелка.

За кучета които ядат много бързо може да е полезно използването на специални купички, забавящи храненето, а при по-възрастните кучета или тези които разхвърлят много храна може да е полезно поставянето на изправена кучешка хранилка.

Ако имате и други кучета в домакинството, хранете ги по същото време, но на друго място, за да се предотвратят сбивания и ръмжене.

Поднасяне и съхранение на храна

При хранене на кучета се старайте да поднасяте мокра храна (консерва/бурканче/пакетче) със стайна температура, тъй като е по-привлекателна и по-лесносмилаема. Съответно трябва да извадите храната от хладилника около час преди времето за хранене. Може да използвате микровълнова фурна, за да затоплите за кратко храната, но винаги проверявайте да не е гореща.

Мократа храна бързо се разваля и развива бактерии, затова не оставяйте такава храна на открито. След като бъде отворена опаковката, мократа храна не бива да се съхранява за повече от 24 часа, дори в хладилник.

От друга страна сухата храна може да стои цял ден без да загуби качествата си. Съхранявайте я на сухо и чисто място, най-добре във вакуумиран контейнер или запечатваща се кутия, за да запазите вкуса и аромата й.

Повечето кучета обичат да схрускват сухата си храна, но ако вашето куче я предпочита по-влажна, или има медицински причини да избягвате твърди храни, поставете сухата храна в купичка с вода за не повече от 30 минути преди самото хранене. Сухите парченца храна спомагат за отстраняване на зъбната плака и съответно, ако добавяте вода, можете да прибавите и специалитет за поддържане на зъбите. Имайте предвид, че редовното почистване на зъбите с четка е най-добрият начин да се предотвратяват зъбните заболявания при кучетата.

Хранене и упражнения

Никога не карайте кучето си да извършва физически упражнения един час преди или след ядене. Едрите и много едри породи кучета могат да са склонни към подуване на стомаха и усукване на корема (нарича се още усукване на червата, завъртане на стомаха или волвулус), което е състояние, изискващо спешна медицинска помощ. Симптомите включват подуване на корема, гадене и много неспокойно поведение на кучето. Свържете се веднага с ветеринаря си, ако имате някакви опасения относно кучето си.

От какво количество храна се нуждае кучето ви?

Количеството на храната за вашето куче зависи от неговата порода, начин на живот и физическо състояние. Следвайте указанията на гърба на опаковката на храна, но помнете, че тези съвети са общи и може да не отговарят на вашата конкретна ситуация и изисквания.

Всяко куче е различно - най-важният фактор при храненето е да осигурявате достатъчно храна за поддържане на здраво и стройно телосложение.

Ако състоянието на кучето е близо до идеалното, ребрата му няма да се виждат, но ще можете да ги напипате, защото няма да са покрити от дебел пласт мазнини. Талията на кучето ви трябва да е ясно очертана зад края на гръдния кош, гледано отгоре, без да има признаци на мастни гънки при ходене.

Blue dog icon

Трябва ли да давам лакомства на кучето си?

Всяко куче от време на време заслужава някое лакомство за награда, но ако ги храните с различна от обичайната храна винаги добавяйте тези калории към общата дневна дажба. С колко лакомства и колко често ще храните кучето си с тях зависи от вида на избрания от вас кучешки специалитет. Като цяло лакомствата, бисквитите и дъвкалките не трябва да съставляват повече от 15% от дневния прием на храна или 10% от общото количество на храната, ако използвате по-дребни, съдържащи месо лакомства за поощрение при обучение.

Ако кучето ви е диета, предписана от ветеринар, може да не му е позволено да яде същите лакомства като другите кучето, това не означава, че не трябва да приема никакви поощрителни лакомства. Можете да заделяте част от дневната му дажба под формата на малки порции за поощрение при обучение или просто за глезене.

Някои функционални лакомства като дъвкалките за поддържане на зъбите се предлагат в различни размери в зависимост от теглото на кучето ви. Те не бива да доставят повече от една трета от калориите необходими на кучето ви, но имат добавки на важни витамини и минерали, подпомагащи хранителния баланс.

Проверявайте указанията на опаковката на тези специалитети, а ако имате съмнения относно позволеното количество се консултирайте с ветеринарен лекар или фелдшер.

Освен, че трябва да знаете с какво да храните кучето си, винаги трябва да имате едно наум с какво не бива да го храните. Кучето винаги може да ви погледне тъжно в очакване на лакомство. Трябва да избягвате да храните кучето си с остатъци от вашата трапеза, защото рискувате да обезсмислите специално разработения баланс на храната за домашни любимци. Ако от време на време давате на кучето си храна от вашата трапеза или други лакомства, трябва да имате предвид, че тя не бива да надвишава 10% от общото количество калории в храната на кучето ви. Трябва винаги да избягвате да давате на кучето си някои храни:

 • Сурово месо. Такова месо може да причини отравяне, а ако давате месо на кучето си трябва да сте сигурни, че не съдържа подправки и е добре сготвено, за да се отстранят бактериите.
 • Кости. Острите пилешки и рибени кости могат да нанесат поражения на зъбите и да увредят стомашно-чревния тракт. Същото се отнася и за едри кости. Макар на кучетата често да се дават едри кокали, те също могат да причинят вреда на стомаха и червата при счупването си на по-малки парченца, и затова трябва да избягвате да давате такава храна на домашния си любимец.
 • Шоколад, който не е специално за кучета.
 • Лукът, гроздето и сушеното грозде (стафиди) могат да са силно отровни за кучета.
Прегледайте по-подробен списък на вещества, които могат да навредят на кучето ви

Има моменти когато трябва да промените храната на кучето си. Такива случаи са свързани например със стареенето на кучето ви, което се нуждае от храна за възрастни кучета, женското ви куче може да забременее или домашния ви любимец да се разболее и да се нуждае от специална диета. Твърде бързите промени в хранителния режим могат да доведат до нарушения в храносмилането на кучетата и съответно трябва да се придържате към постепенна промяна (преход в рамките на над седмица или десетина дни), за да може домашният ви любимец по естествен път да пригоди ензимите и бактериите в храносмилателния си тракт.

 • Смесете малко от новата храна със старата или предложете двете храни поотделно.
 • Постепенно увеличавайте количеството на добавяната нова храна в течение на 7-10 дни. Същевременно намалявайте количеството на използваната до момента храна докато не се премине изцяло към новата храна.

Ако преминавате от мокра към суха храна, кучето ви ще трябва да привикне към новата консистенция на храната. В началото то ще дъвче по-активно, може да му отнема повече време да се нахрани и определено ще се нуждае от повече вода.

Ако преминавате от суха към мокра храна, кучето може да започне да пие по-малко вода, а липсата на хрускащи парченца да му се струва леко странна. Винаги можете да добавите и няколко бисквити към храната. Трябва да знаете, че порция суха храна може да изглежда по-малка от същото количество консервирана (мокра) храна. Това е така, защото сухите храни като цяло са по-калорични и кучето ви може да получи същото количество калории от по-малка порция суха храна.

Ако кучето ви отказва да яде дадена нова храна, дори и такава препоръчана ви от ветеринарен лекар, трябва отново да се консултирате със специалист, тъй като може да има някаква конкретна причина за това. Не се безпокойте. Почти сигурно е, че има алтернативна храна, която можете да изпробвате.

Purina произвежда много от водещите сухи и мокри храни за кучета, всяка от които е продукт на най-новите научни разработки в областта на качеството, вкуса и храненето. Независимо дали предпочитате суха или мокра храна, ние сме разработили голям избор от рецепти за всеки етап от живота, които да поддържат кучето ви жизнерадостно и здраво.

Научете повече за Храни за кучета PURINA®.