Лакомства за кучета и награди

Получаването на заслужена награда носи удовлетворение както за вас, така и за вашето куче. Лакомствата помагат да заздравите връзката си с вашия домашен любимец и са чудесен начин да покажете колко много го обичате.
Лакомства и награди
Лакомства и награди
Лакомства и награди

Получаването на заслужена награда носи удовлетворение както за вас, така и за вашето куче. Лакомствата помагат да заздравите връзката си с вашия домашен любимец и са чудесен начин да покажете колко много го обичате.

Лакомствата имат важна роля и в процеса на обучение. С награждаването на кучетата с лакомство, когато изпълнят команда, те се научават да асоциират доброто поведение с нещо хубаво, наречено „позитивно подкрепяне”.

Прекалено частото даване на лакомства (както и на неподходящи награди) може да разстрои хранителния баланс на вашия любимец и да доведе до проблеми с теглото. Колкото и да е изкушаващо да глезите кучето си с хапки от вашата вкусна храна, индустриалните лакомства са далеч по-здравословна алтернатива. Внимателно разработени с чудесен вкус и за допълнение към основната храна, без да разстройват хранителния баланс, много от готовите лакомства включват и хранителни „екстри” като подобряване на храносмилането и зъбната хигиена.

Помнете, когато давате лакомство на вашия домашен любимец, да намалявате пропорционално калориите в основното ядене и хранете според инструкциите на производителя. Инструкциите ще ви ориентират колко често и в какви количества да награждавате с лакомства.

Видове лакомства

Награди – това са малки лакомства на месна основа, разработени с цел окуражаване при обучение или награждаване за добро поведение. Ограничете ги до 10% от дневния прием на храна.

Почерпки – има голям набор от забавни лакомства с различни вкусове. Те са с ниско съдържание на мазнини и може да ги давате по-често, но не бива да превишават 15% от дневния хранителен прием.

Бисквитки – бисквитките помагат за почистване на зъбите и може да ги давате в допълнение към консервираната храна, но не повече от 15% от дневния прием.

За дъвкане – този тип лакомства са чудесни за поддържане на здрави зъби и често съдържат витамини.

Здравословни лакомства – функционални лакомства, предназначени да поддържат здрави системите на тялото, с допълнително витамини и минерали и Омега 6 мастни киселини за здрава и лъскава кожа и козина.

Остатъци от храна

Храненето с остатъци от вашата храна като цяло не се препоръчва, но ако все пак го правите от време на време, има някои храни, за които трябва да внимавате.

  • Избягвайте сурови зеленчуци – например ревенът и спанакът могат да предизвикат нежелани реакции докато лукът е токсичен.
  • Никога не хранете със сурово месо, защото има бактерии. Внимавайте и за малки костици (особено от пилешко и риба), които могат да заседнат в гърлото на кучето.
  • Не давайте шоколад, тъй като той е силно отровен за кучето!
  • Всички домашно приготвени човешки храни не трябва да превишават 10% от хранителния прием на вашия любимец. В противен случай може да разстроите хранителния му баланс и да се появят здравословни проблеми.

Проблеми с теглото

Всяко куче заслужава да получи лакомство като награда за добро държане, но те добавят калории към храната. Затова, когато давате вкусни награди, намалявайте пропорционално количеството на основното ядене. Индустриалните лакомства имат индикации на количеството калории на гърба на опаковката и така по-лесно ще се ориентирате в редукцията на основната храна.

Дори, когато кучето Ви има малки проблеми с теглото, е добре да му давате от време на време лакомства и награди. Просто се спрете на такива с ниско съдържание на мазнини.