Какво съдържат съдържат храните за любимци на Purina?

Стопанин с куче от порода немска овчарка

Ние в PURINA създаваме внимателно балансирани храни, които да поддържат вашия домашен любимец жизнерадостен и в добро здраве и този подход ни кара да вървим напред вече над 85 години.

Нашият всеотдаен екип се състои от специалисти по хранене, експерти в областта на поведението на животните, ветеринарни специалисти и учени в областта на храните, а всички те работят за създаване на храни за домашни любимци, които поддържат и осигуряват здравето и добрата форма на вашите любимци. Целта ни е съвсем проста - да направим всички домашни любимци колкото е възможно по-жизнерадостни и здрави.

Един от най-важните елементи на нашата работа е подборът на съставките в храните. Използваме животински суровини (от типа на пилешко, говеждо, агнешко и риба), зеленчуци, зърнени храни и витамини, за да създадем вкусни и хранителни рецепти. Храната на нашите домашни любимци играе важна роля в начина, по който растат и се развиват - не оставяме нищо на случайността. Прочетете допълнителна информация, за да научите повече относно специфичните съставки в продуктовата гама храни за домашни любимци на PURINA...

Месо и производни от животински произход

Животинските суровини (като например пилешко, говеждо и агнешко) са общи източници на протеин, важни мастни киселини, желязо и някои В витамини. Те са вкусни за домашните любимци и лесно се усвояват.

Терминът „месо и месни деривати“ обозначава просто дадена животинска съставка, а PURINA използва само съставки, получени от животни преминали през ветеринарен преглед и одобрени за консумация от хора. Това означава, че храните за домашни любимци на PURINA съдържат суровини с животински произход с каквито се храним и самите ние - говеждо, агнешко, птиче и свинско месо.

Риба и производни от риба

Рибата е чудесен източник на висококачествени протеини и затова използваме риба в много от рецептите за храни на PURINA. Протеините са градивните частици на тялото и са много важни за растежа и възстановяването. Протеините спомагат за осигуряване на енергия и за формирането на мускулите, кожата, космите, а също на антитела и хормони.

Мускулите на рибите съдържат йод. Тъй като при при обработката на рибата често се смилат и костите, тези храни осигуряват и добър източник на калций и фосфор. Месото на мазната риба осигурява витамини A и D, както и омега 3 мастни киселини - които са полезни за здрава и бляскава козина.

Зеленчуци

В много от храните за домашни любимци на PURINA зеленчуците често се съчетават с източници на протеин. Зеленчуците са чудесен източник на витамини, минерали и влакна. Соевите зърна са източник на протеин и калории, мастна киселина от типа омега-6, витамини, хранителни влакнини (фибри) и минерали.

Витамини, минерали и аминокиселини

Кучетата и котките, също като хората, се нуждаят от правилен баланс на витамини и минерали, за да поддържат телесните си органи и жизнени функции. Витамините са важни за функционирането на много органи, включително имунната система, зрението, костното вещество, мускулите и ставите, а също и за произвеждането на антиоксиданти. Минералите осигуряват баланс на телесните течности, поддържат процеса на метаболизма и допринасят за изграждане на здрави кости и зъби.

Витамините, минералите и аминокиселините биват класифицирани като „хранителни добавки“ в храните за домашни любимци. Тези добавки ни помагат да произвеждаме продукти, които са пълноценни в хранително отношение и балансирани спрямо хранителните нужди на домашния ви любимец. Такива са например витамин А, който спомага за нормално зрение; калций и фосфор, спомагащи за растежа и поддържането на здрави кости и зъби; желязото (железен сулфат монохидрат), който е полезен за кръвта, а също и цинк (цинков сулфат монохидрат), който е необходим за имунната система.

Други добавки

Добавките включват също и овкусители, консерванти, антиоксиданти и оцветители. Добавките играят важна роля при осигуряването на апетитна и вкусна храна, а също така предоставят на домашните любимци безопасна и балансирана в хранително отношение диета. Ние използваме малки количества добавки, които са безопасни и са позволени от строгото законодателство на ЕС в областта на храните за домашни любимци. Използваните добавки могат да се открият в храните за хора.

Консервантите са пример за вид хранителна добавка. Те могат да са изкуствени или естествени, но и двата вида действат като предотвратяват развалянето на хранителните съставки, напр. превръщането на мазнините в лоши мазнини. Те са много важни за поддържането на добро качество и на безопасна и апетитна храна за домашни любимци.

Друг пример за добавки са антиоксидантите. Доказано е, че те имат важна роля за здравословното състояние и добрата форма на домашните любимци в дългосрочен план. Понякога добавяме антиоксиданти, напр. витамин С, витамин Е и селен към нашите храни, за да осигурим здравословни съставки и да неутрализираме свободните радикали.

В нашите храни се използват само малки количества оцветители. Оцветителите и останалите добавки в нашите храни се регулират внимателно от няколко организации (Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) съвместно с Европейската комисия) и са одобрени за използване в храни за котки, кучета и хора в рамките на всички страни-членки на ЕС. Всички продукти на PURINA отговарят на строгите изисквания на законодателството на ЕС, за да се гарантира, че безопасни и балансирани в хранително отношение.

Зърнени култури

Добрите източници на въглехидрати в храните за домашни любимци обикновено са на основата на зърнени храни. Зърнените храни от типа на царевица (фуражна царевица), ориз, пшеница или ечемик са включени в много храни за домашни любимци на PURINA, тъй като са важен източник на калории, осигуряват част от протеините и другите хранителни съставки, включително витамини В. Някои хранителни фибри като например оризовите трици имат и допълнителен полезен ефект, поддържайки в добро здраве храносмилателната система.

Мазнини

Мазнините са важен елемент от диетите за домашни любимци и са значителен източник на калории, осигурявайки над два пъти повече енергия от протеина или въглехидратите. Мазнините също така подобряват вкуса и смилаемостта на храните за домашни любимци.

Ключовите мастни киселини са важни за цялостното здраве на домашния ви любимец, осигурявайки лъскава козина и здрава кожа, здрави стави, силна имунна система, добро състояние на репродуктивната система, а също така помагат за изхвърляне на отпадъчните вещества от организма.

Често се тревожим за добрите и лошите мазнини в нашата храна, но за разлика от хората, ветеринарната наука като цяло счита, че котките и кучетата са по-малко застрашени от запушени артерии.

Всички съставки в храните за домашни любимци на PURINA, включително мастното съдържание, са внимателно подбрани, за да се осигури правилното количество на съответните съставки в зависимост от възрастта на домашния любимец. Това означава, че количеството на мазнините във всеки от продуктите ни е различно. Например някоя храна на PURINA за кутрета ще има по-високо съдържание на мазнини, отколкото някой продукт за пораснали кучета, а хранителните продукти за възрастни кучета или тези за отслабване имат по-ниско съдържание на мазнини.

Сол

Солта е един от важните хранителни минерали, от който се нуждаят кучетата и котките. Солта, под формата на натриев хлорид, играе важна роля за ефективното функциониране на нервната система. Правилният баланс на определени минерали, наричани електролити (напр. натрий, калий, калций и магнезий), също са тясно свързани с поддържането на водния баланс, който е важен тялото да не се обезводни или в организма да има твърде много вода. Натрият в храните за домашни любимци на PURINA се съдържа само в безопасни количества и е част една 100% пълноценна и балансирана диета.

Захар

Захарите включват захароза (от захарно цвекло или захарна тръстика), фруктоза и глюкоза, като всички те са естествени продукти, присъстващи в човешките храни от типа на плодове и зеленчуци. Захарта е източник на калории подобно на протеините. Същевременно тя не е основна съставка, използвана в производството на храни за домашни любимци. Проверявайте етикета (винаги в низходящ ред) и ако има „Захари“ на етикета те ще бъдат към края на списъка.