Какво съдържат съдържат храните за любимци на Purina?

Стопанин с куче от порода немска овчарка

Ние в PURINA създаваме внимателно балансирани храни, които да поддържат вашия домашен любимец жизнерадостен и в добро здраве и този подход ни кара да вървим напред вече над 85 години.

Нашият всеотдаен екип се състои от специалисти по хранене, експерти в областта на поведението на животните, ветеринарни специалисти и учени в областта на храните, а всички те работят за създаване на храни за домашни любимци, които поддържат и осигуряват здравето и добрата форма на вашите любимци. Целта ни е съвсем проста - да направим всички домашни любимци колкото е възможно по-жизнерадостни и здрави.

Един от най-важните елементи на нашата работа е подборът на съставките в храните. Използваме животински суровини (от типа на пилешко, говеждо, агнешко и риба), зеленчуци, зърнени храни и витамини, за да създадем вкусни и хранителни рецепти. Храната на нашите домашни любимци играе важна роля в начина, по който растат и се развиват - не оставяме нищо на случайността. Прочетете допълнителна информация, за да научите повече относно специфичните съставки в продуктовата гама храни за домашни любимци на PURINA...

Месо и производни от животински произход

Животинските суровини (като например пилешко, говеждо и агнешко) са общи източници на протеин, важни мастни киселини, желязо и някои В витамини. Те са вкусни за домашните любимци и лесно се усвояват.

Терминът „месо и месни деривати“ обозначава просто дадена животинска съставка, а PURINA използва само съставки, получени от животни преминали през ветеринарен преглед и одобрени за консумация от хора. Това означава, че храните за домашни любимци на PURINA съдържат суровини с животински произход с каквито се храним и самите ние - говеждо, агнешко, птиче и свинско месо.

Риба и производни от риба

Рибата е чудесен източник на висококачествени протеини и затова използваме риба в много от рецептите за храни на PURINA. Протеините са градивните частици на тялото и са много важни за растежа и възстановяването. Протеините спомагат за осигуряване на енергия и за формирането на мускулите, кожата, космите, а също на антитела и хормони.

Мускулите на рибите съдържат йод. Тъй като при при обработката на рибата често се смилат и костите, тези храни осигуряват и добър източник на калций и фосфор. Месото на мазната риба осигурява витамини A и D, както и омега 3 мастни киселини - които са полезни за здрава и бляскава козина.

Зеленчуци

В много от храните за домашни любимци на PURINA зеленчуците често се съчетават с източници на протеин. Зеленчуците са чудесен източник на витамини, минерали и влакна. Соевите зърна са източник на протеин и калории, мастна киселина от типа омега-6, витамини, хранителни влакнини (фибри) и минерали.

Витамини, минерали и аминокиселини

Кучетата и котките, също като хората, се нуждаят от правилен баланс на витамини и минерали, за да поддържат телесните си органи и жизнени функции. Витамините са важни за функционирането на много органи, включително имунната система, зрението, костното вещество, мускулите и ставите, а също и за произвеждането на антиоксиданти. Минералите осигуряват баланс на телесните течности, поддържат процеса на метаболизма и допринасят за изграждане на здрави кости и зъби.

Витамините, минералите и аминокиселините биват класифицирани като „хранителни добавки“ в храните за домашни любимци. Тези добавки ни помагат да произвеждаме продукти, които са пълноценни в хранително отношение и балансирани спрямо хранителните нужди на домашния ви любимец. Такива са например витамин А, който спомага за нормално зрение; калций и фосфор, спомагащи за растежа и поддържането на здрави кости и зъби; желязото (железен сулфат монохидрат), който е полезен за кръвта, а също и цинк (цинков сулфат монохидрат), който е необходим за имунната система.

Други добавки

Добавките включват също и овкусители, консерванти, антиоксиданти и оцветители. Добавките играят важна роля при осигуряването на апетитна и вкусна храна, а също така предоставят на домашните любимци безопасна и балансирана в хранително отношение диета. Ние използваме малки количества добавки, които са безопасни и са позволени от строгото законодателство на ЕС в областта на храните за домашни любимци. Използваните добавки могат да се открият в храните за хора.

Консервантите са пример за вид хранителна добавка. Те могат да са изкуствени или естествени, но и двата вида действат като предотвратяват развалянето на хранителните съставки, напр. превръщането на мазнините в лоши мазнини. Те са много важни за поддържането на добро качество и на безопасна и апетитна храна за домашни любимци.

Друг пример за добавки са антиоксидантите. Доказано е, че те имат важна роля за здравословното състояние и добрата форма на домашните любимци в дългосрочен план. Понякога добавяме антиоксиданти, напр. витамин С, витамин Е и селен към нашите храни, за да осигурим здравословни съставки и да неутрализираме свободните радикали.

В нашите храни се използват само малки количества оцветители. Оцветителите и останалите добавки в нашите храни се регулират внимателно от няколко организации (Европейската агенция по безопасност на храните (EFSA) съвместно с Европейската комисия) и са одобрени за използване в храни за котки, кучета и хора в рамките на всички страни-членки на ЕС. Всички продукти на PURINA отговарят на строгите изисквания на законодателството на ЕС, за да се гарантира, че безопасни и балансирани в хранително отношение.

Зърнени култури

Добрите източници на въглехидрати в храните за домашни любимци обикновено са на основата на зърнени храни. Зърнените храни от типа на царевица (фуражна царевица), ориз, пшеница или ечемик са включени в много храни за домашни любимци на PURINA, тъй като са важен източник на калории, осигуряват част от протеините и другите хранителни съставки, включително витамини В. Някои хранителни фибри като например оризовите трици имат и допълнителен полезен ефект, поддържайки в добро здраве храносмилателната система.

Мазнини

Мазнините са важен елемент от диетите за домашни любимци и са значителен източник на калории, осигурявайки над два пъти повече енергия от протеина или въглехидратите. Мазнините също така подобряват вкуса и смилаемостта на храните за домашни любимци.

Ключовите мастни киселини са важни за цялостното здраве на домашния ви любимец, осигурявайки лъскава козина и здрава кожа, здрави стави, силна имунна система, добро състояние на репродуктивната система, а също така помагат за изхвърляне на отпадъчните вещества от организма.

Често се тревожим за добрите и лошите мазнини в нашата храна, но за разлика от хората, ветеринарната наука като цяло счита, че котките и кучетата са по-малко застрашени от запушени артерии.

Всички съставки в храните за домашни любимци на PURINA, включително мастното съдържание, са внимателно подбрани, за да се осигури правилното количество на съответните съставки в зависимост от възрастта на домашния любимец. Това означава, че количеството на мазнините във всеки от продуктите ни е различно. Например някоя храна на PURINA за кутрета ще има по-високо съдържание на мазнини, отколкото някой продукт за пораснали кучета, а хранителните продукти за възрастни кучета или тези за отслабване имат по-ниско съдържание на мазнини.

Сол

Солта е един от важните хранителни минерали, от който се нуждаят кучетата и котките. Солта, под формата на натриев хлорид, играе важна роля за ефективното функциониране на нервната система. Правилният баланс на определени минерали, наричани електролити (напр. натрий, калий, калций и магнезий), също са тясно свързани с поддържането на водния баланс, който е важен тялото да не се обезводни или в организма да има твърде много вода. Натрият в храните за домашни любимци на PURINA се съдържа само в безопасни количества и е част една 100% пълноценна и балансирана диета.

Захар

Захарите включват захароза (от захарно цвекло или захарна тръстика), фруктоза и глюкоза, като всички те са естествени продукти, присъстващи в човешките храни от типа на плодове и зеленчуци. Захарта е източник на калории подобно на протеините. Същевременно тя не е основна съставка, използвана в производството на храни за домашни любимци. Проверявайте етикета (винаги в низходящ ред) и ако има „Захари“ на етикета те ще бъдат към края на списъка.

This block is broken or missing. You may be missing content or you might need to enable the original module.