Историята на Nestle Purina®

Нашата история

Вярваме, че животът се обогатява когато хора и домашни любимци се съберат на едно място. Това е една емоция, която е присъствала в цялостната ни търговска дейност през годините и която се осъществява на практика през 1904 г. когато Уилям Х. Данфорт създава компанията Purina. В днешно време това убеждение представлява сърцевината на всяка от нашите дейности и отразява същината на всеки от нашите продукти, създавани по целия свят.

Марката Purina® каквато я познаваме в Европа (наименованието на пазара може да бъде променяно) в днешно време събира под един покрив три добре добре познати търговски марки: PURINA, Spillers и Friskies. Всяка от тях има собствено богато наследство и е играла важна роля в превръщането на PURINA в глобален лидер в областта на храненето на домашни любимци. Искате да научите повече? Използвайте разделите по-долу, за да научите повече за уникалната история на всяка от марките.

1829 г.

Джо Спилър основава търговско предприятие за търговия със зърно в Бриджуотър, графство Съмърсет.

1840 г.

Джо Спилър основава търговско предприятие за търговия със зърно в Бриджуотър, графство Съмърсет.

1856 г.

Компанията „Spiller and Co.“ се сдобива с втори имот - пекарна в град Кардиф. Дружеството произвежда първите си бисквити за кучета малко след това.

1887 г.

Компанията „Spiller and Co.“ става публично дружество.

1890 г.

„Spiller and Co.“ се обединява с намиращата се в Бристол компания „William Baker and Sons“ и променя името си на „Spillers and BAKERS“.

1894 г.

Уилям Х. Данфорт, задно с Джордж Робинсън и Уилям Андрюс, основава комисионерското дружество „Robinson-Danforth Commission Company“. Те заедно започват дейността по производство на храни за селскостопански животни и променят името на дружеството на „Ralston PURINA“.

1907 г.

Дружеството „Spillers and BAKERS® Limited“ пуска на пазара SHAPES - светли на цвят кучешки бисквити. Бисквитите SHAPES са все още на пазара 100 години по-късно.

1914 г.

На 28 юни започва Първата световна война. По това време компанията „Spillers“ произвежда 18 различни разновидности на кучешки бисквити и има производства в градовете Кардиф, Бристол, Лондон, Нюкасъл и Бъркънхед.

1920s

В град Сиатъл в САЩ е основан първият в света изследователски център в областта на храненето на кучета, който е създаден от „Carnation Corporation“ - търговското дружество стоящо зад марката „Friskies“.

1923 г.

Почти сто години след основаването си „Spillers“ продължава да се разраства стремително, като в периода до 1923 г. вече са били придобити не по-малко от седем дъщерни дружества.

1926 г.

Компанията PURINA основава първия център в областта на храненето и грижите за домашни любимци в Purina® Farms, близо до градчето Грей Съмит, в щата Мисури На това място експертите на Purina® ще създават и изпробват хранителни продукти за домашни любимци, за да гарантират, че тези храни не просто са много апетитни, но са и много хранителни. В днешно време центърът е еволюирал в център за проучвания в областта на грижите за домашни любимци, наречен Nestlé Purina® Pet Care Centre и намиращ се в северозападната част на щата Мисури. Марката „Spillers“ е официален кралски доставчик, след като на марката е издадено свидетелство за официален доставчик на храна за кучета за двора на британския крал Джордж V.

1927 г.

На пазара е пусната храната WINALOT®, която е предназначена специално за хрътки от породата грейхаунд. Това е „гориво“, създадено да печелят повече гонки в състезанията за надбягвания на кучета! Междувременно компанията решава да обедини и консолидира дъщерните си търговски марки и реорганизира дейността си под ново име: „Spillers Limited“.

1930s

Стартира производството на храни за животни и домашни любимци, а марките на „Spillers“ WINALOT®, SHAPES и SAVAL се превръщат в пазарни лидери в Обединеното кралство.

Между 1939 г. и 1945 г.

Заедно с войната идва идват и дажбите за храна, а доставките на брашно за кучешки бисквити е силно ограничено. Използването на ламарина за опаковките на кучешките храни е забранено.

1948 г.

„Friskies“ представя нещо ново на пазара на храни за домашни любимци... своята първа продуктова гама от консервирани мокри храни за кучета.

1950s

След успеха на своите консервирани мокри храни за кучета „Friskies“ проявяват обичта си към котките като пускат на пазара първата си продуктова гама от консервирани котешки храни.

1953s

Най-накрая са премахнати ограничителните режими за брашното и други зърнени храни, което води до нов подем в производството на тестени изделия и храни за домашни любимци, както и до голяма конкуренция.

1956 г.

Purina® навлиза в нов етап, след като Purina Dog Chow® става първата храна за домашни любимци, произведена посредством пресоваща технология. Същата тази технология се използва и днес при направата на отличаващите се със формата си парченца храна за домашни любимци.

1958 г.

Води се борба за завоюването на местния пазар от BAKERS® , след като „Spillers произвеждат първата си базирана на местни продукти консервирана храна за кучета - „WAGALOT“.

1960 г.

„Spillers“ придобиват дяловете на „Spratts Patent Limited“, и тяхната водеща марка, BONIO® – оригиналната бисквита за кучета във формата на кокал. Новите марки „PRIME“ и „PRIZE“ скоро започват да се разпространяват на пазара в цялата страна, подобно на популярната марка „TOP CAT“.

1963 г.

Purina® се опитва да задоволи нуждите на растящия брой домашни котки в Америка, пускайки на пазара нова продуктова серия - „Purina Cat Chow“®.

1964 г.

След като „Spillers“придобиват дружеството „Scottish Animal Products Ltd.“, те увеличават производството на консервирани храни за домашни любимци трикратно благодарение на нови консервни фабрики в Бархед, Шотландия и Малоун, Северна Ирландия. След това фирмено поглъщане, дружеството добавя още две марки към вече съществуващите - „ARTHURS“ (първоначално „KATTOMEAT“) и „KENNOMEAT“.

1969 г.

Това е една изпълнена с много работа година за „Spillers“. Не само бива основана Агенция за грижи за домашни любимци и Център по храненето Spillers, но дружеството придобива и „Wright & Company Ltd“., като същевременно се сдобива и с марката „ALL-IN-ONE“ бисквити на Wright.

1972 г.

„Spillers“ добавят към продуктовия си портфейл още две водещи марки храни за домашни любимци - това са храните „STAMINA“ за кучета и котешките храни „PAWS“. И двете марки са придобити вследствие на поглъщането на „Stamina Foods“, дъщерно дружество на „Rank Hovis McDougall Ltd“.

1973 г.

След като осъзнават, че дребните кучета имат по-различни хранителни нужди, „Friskies“ започват да произвеждат марката храни „Mighty Dog“ - специално разработена храна за по-дребни кучета.

1975 г.

Бидейки винаги една крачка пред конкуренцията, „Friskies“ пускат на пазара „GO-CAT“® - първата 100% пълноценна и балансирана суха храна за котки.

1979 г.

„Spillers“ тръгва към нови пазари и премества централния си офис в Ню Молдън, графство Съри.

1980 г.

Дружеството „Spillers Group“ е придобито от „Dalgety Group“ за сумата от 72,5 милиона британски лири.

1985 г.

„Nestlé S.A.“ придобива собствеността върху „Carnation Corporation“, включително „Friskies Pet Food“. Общото им решение е наименованието „Friskies“ да се запази и да стане „Friskies Europe“.

1985 г.

„Ralston“ продават дъщерното дружество за фуражи за животни „Mills“ на Purina®, за да могат последните да се концентрират изцяло върху храните за котки и кучета.

1987 г.

Purina® стартира своята иновативна 14-годишна изследователска програма, която научно доказва, че хранене което поддържа идеални показатели на физическо състояние на кучето спомага за по-добро здравословно състояние в дългосрочен план. През същата година Purina® основава „Pets for People“ („Любимци за хората“)- специализиран ресурс, подпомагащ купуването на животни от приюти. В момента „Pets for People“ работи с почти 6,000 благотворителни организации само на територията на САЩ. Програмата „Pets for Seniors“ („Любимци за възрастни“) е основана скоро след това, помагайки на хора в напреднала възраст да се намалят разходите им по купуване на кучета от над 150 приюта за животни в Америка.

1990 г.

Това е една нова година през която „Friskies Europe“ осъществява едно вълнуващо ново сливане. Този път е погълната компанията „ALPO Pet Foods“ (САЩ), чийто говорител Лорн Грийн има толкова голямо доверие в марката, че дори пробва сам да се храни с произвежданите от дружеството храни за домашни любимци.

1993 г.

Дружеството „Paragon Petcare“, което има производствени мощности във Франция, Германия и Холандия, е придобито от „BP Nutrition Ltd“, добавяйки марката „BETA“® към серията продукти на компанията в Обединеното кралство, а също и марките „DOKO“ и „DOKAT“ на континента.

1995 г.

„Dalgety Group“ придобива европейското поделение на „Quakers“ за храни за домашни любимци, включително водещата марка храни за котки „FELIX“

1998 г.

Почти 170 години след основаването си дружеството „Spillers Pet Foods“ се слива с „Nestlé S.A.“, за да се превърнат заедно в една от най-големите световни компании за храни за домашни любимци.

1999 г.

Компанията „Nestlé“ създава първия и единствен в света Справочен център за разпространение на ДНК на семействата кучета, за да подпомогне водещите изследователи в областта на генетиката на кучетата.

2001 г.

На 12 декември „Nestlé“ поема контрола върху „Ralston Purina“ и се ражда „Nestlé PURINA Pet Care“, един ход насочен към разпространение на продуктите на Purina® по целия свят - за радост на домашните любимци и техните стопани.

2010 г.

След години на планиране е открит изложбеният и конгресен център на Purina® наречен „Event Center. Проектираният да подслони дори най-големите изложения на котки и кучета, закритият изложбен център разполага със спортна арена с настилка, над 150 центъра за грижи за козината и специално помещение за къпане на кучета.