Безопасна Коледа за котки
Безопасна Коледа за котки
Безопасна Коледа за котки

Безопасна Коледа за котки

Ако имате котка, вероятно коледните празници ви носят и усещане за тревога. Разберете как да осигурите безопасна Коледа за вашата котка.

Ако имате котка, вероятно коледните празници ви носят и усещане за тревога заради различни дебнещи опасности. За щастие обаче има дребни промени, с които можете да се уверите, че празничният сезон ще е приятен и безопасен за домашния ви любимец. Ако ви е любопитно, прочетете тук.

Коледни празници с котка – за какво трябва да внимаваме

Коледата е вълнуващ момент от годината за хората, но за котките целият блясък и веселие може да се окажат малко опасни. Като започнем с катеренето по елхата и стигнем до стреса от гостуването на роднини – или пък привлекателните вкусотии, които могат да се окажат токсични… Изглежда, че котките в комбинация с Коледа са рецепта за катастрофа. Е, всъщност не е задължително. С помощта на някои малки решения, празниците ще се превърнат във време на радост и щастие и за вас, и за четириногия ви любимец.

Котките и елхите

Като собственик на котка, вече знаете за любовта ѝ към катеренето върху какво ли не. Следователно не е изненада, че за котетата елхите са просто още един връх, който трябва да покорят. Тези амбиции обаче могат да завършат със съборена елха.

Затова се уверете, че дръвчето е стабилно – вземете му тежка основа или поставете тежести, които да го държат на място. Може дори да го закрепите за стените или пък тавана, ако е достатъчно високо, за да не може да помръдне – без значение колко усилия ще хвърли котката ви в това да се превърне в новата звезда или ангел на върха на елхата.

Опасни коледни украшения

Висящите лъскави декорации също са неустоимо изкушение, което може да се превърне в опасност за котките и елхите. Особено ако говорим за стъклени топки, които при събаряне от дръвчето може да се счупят и да наранят котето ви. Гирляндите и техните подобни украшения пък могат да причинят запушвания, ако се погълнат. Затова – за да е по-блага Коледа за котката ви – внимавайте със стъклените топки или с украшенията, направени от токсични материали; зарежете гирляндите, ако са на достъпни места; прикрепете добре орнаментите към дървото, като внимавате да не са твърде ниско – така са само на една котешка лапа разстояние.

Коледни лампички с мрежово захранване

Котка и коледни лампички също не е много добра комбинация – на вашия любимец кабелите му приличат на вълнуваща възможност да си поиграе. Затова ги прикрийте, за да предотвратите да бъдат нагризани, и винаги ги изключвайте от електрическата мрежа, когато не сте у дома. А пък ако обичате лампичките винаги да работят – пробвайте по-безопасния за котетата вариант, който работи на батерии.

Безопасна Коледа за котки

Елхите отровни ли са за котките?

Еловите дръвчета са умерено токсични за котките заради съдържанието си на масла, които могат да причинят раздразнение в устата и стомаха им. Много малко вероятно е вашето коте да погълне достатъчно количество, за да пострада.


Игличките, паднали от елхата, също крият известен риск – при поглъщане могат да продупчат храносмилателната система на котката ви. Изкуствените елхи вероятно са най-лесния вариант, но пък ако държите да имате истинско дръвче, заложете на някой от по-безопасните видове – тези, на които не им падат игличките.

Проблеми с живите коледни елхи в саксия

Друго нещо, за което трябва да внимавате, са торовете и останалите подхранващи препарати за растения, които понякога се съдържат в почвите на елхите в саксия. Те са силно отровни за котките. Ако обаче вече сте взели засадено истинско дръвче, сменете почвата му, за да отстраните потенциалните опасни химикали. Живите дръвчета крият и друг проблем – ако саксията е достатъчно голяма, домашният ви любимец може да реши, че се е сдобил с прекрасна нова тоалетна! За да избегнете подобна ситуация, сложете отгоре слой камъчета или покривало, което да препречва достъпа.

Ако сте опитали да обезопасите вашата елха, но тя все така си остава твърде голямо изкушение, опитайте се да държите котката извън стаята с дръвчето.

Още коледни опасности

Преспапиета

В някои преспапиета има етиленгликол (антифриз). При счупване стъклото може да нарани вашето коте. А освен това и течността е високо токсична – затова винаги дръжте преспапиетата на сигурно място, където не могат да бъдат стигнати.

Коледни растения

Ако имате възрастна котка или малко коте, те може да проявят интерес към коледните ви растения. Някои от характерните за сезона растения, които са отровни за котките, са например Коледна звезда, илекс (джел), имел, амарилис и някои сортове папрати.

Коледни ястия

Коледната трапеза със сигурност е сред любимите ни неща на празника, но за котките може да крие опасности. Ако в празничното ви меню присъстват шунка или телешко, пристегнати с връв, внимавайте с нея – тя е напоена със сокове и мирише вкусно, но при поглъщане може да причини задавяне на котката. Има и редица храни, които традиционно ядем по празниците, които са токсични или отровни за котетата – като лук, чесън, стафиди, шоколад, грозде, алкохол.

Безопасна Коледа за котки

Как да намалите стреса за вашето коте по време на празниците

Котката и Коледа може да се превърнат в повод за тревога, особено ако имате притеснително коте. За щастие обаче има какво да направите, за да минат празниците по-спокойно за домашния ви любимец.

1. Ако ви идват деца на гости, уверете се, че някой ги наглежда, когато си играят с котката;

2. Създайте безопасен и тих кът, далеч от глъчката – по възможност в друга свободна стая – като го обзаведете с всичко необходимо за вашата котка, така че да не се налага да излиза, освен ако не иска;

3. В периода около Коледа винаги се готви по много – което може да е предпоставка за още опасности за домашния ви любимец. Като се имат предвид сгорещеното олио, нагрятата фурна и дрънчащите тенджери и тигани, определено е добра идея да държите котките настрана от кухнята по време на Коледа.


Това беше нашето ръководство как да осигурите безопасна Коледа за вашата котка!